Ouders klagen TikTok aan na dood van twee kinderen door blackout challenge

08.07.2022 15:37

In de Verenigde Staten zijn vorig jaar twee kinderen overleden na het doen van de blackout challenge, een levensgevaarlijke trend op TikTok. De ouders van meisjes hebben de app aangeklaagd.

Dat meldt de New York Times.

Blackout challenge

De 8-jarige Lalani en de 9-jarige Arriani zouden vorig jaar zijn overleden na het doen van de blackout challenge, waarbij je wordt uitgedaagd om je adem zo lang mogelijk in te houden. Soms zelfs tot je flauwvalt. Lalani’s ouders ontdekten dat hun dochter aan de challenge deed toen zij blauwe plekken in haar nek zagen. Volgens de advocaten van de ouders begreep Lalani de gevaarlijke gevolgen niet. Arriani werd door haar ouders gewaarschuwd voor de blackout challenge, nadat een jonge TikTok-gebruiker erdoor om het leven kwam. Een maand later overkwam haar datzelfde noodlot.

Lees ook: Kinderen en internet: dít zijn de valkuilen volgens een deskundige

TikTok aangeklaagd

De ouders van Lalani en Arriani hebben TikTok aangeklaagd, omdat ze de challenge ‘herhaaldelijk en opzettelijk’ aan kinderen laten zien en ze daardoor stimuleren om mee te doen. “TikTok moet verantwoordelijk gehouden worden, omdat het deze twee meisjes de dood heeft ingejaagd”, aldus een van de advocaten. Volgens hen zou de app prioriteit geven aan winst in plaats van de gezondheid en veiligheid van z’n gebruikers. Eerder dit jaar werd TikTok ook al aangeklaagd nadat een 10-jarig meisje overleed na het doen van de blackout challenge. De app liet toen weten dat de challenge al rondging voordat TikTok bestond.

Hoewel het lastig is om álles te zien wat je kind online doet, zijn er een aantal manieren om een oogje in het zeil te houden. We zetten ze op een rij.

Bron: NU.nl, HLN.be

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.