Patricia schrikt van nieuwe schoolregel: ‘Is het oké om een kind met luizen naar huis te sturen?’

14.10.2022 06:27
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Is het oké om één kind uit de klas naar huis te sturen omdat zij luizen heeft?

Nee natuurlijk niet!!!

We leven toch niet meer in de middeleeuwen waarbij je met pek en veren aan een schandpaal wordt genageld? Ik dacht dat deze lijfstraffen afgeschaft waren. Naar huis gestuurd worden omdat je luizen hebt, schaar ik toch zeer zeker onder deze categorie.

Gigantische misser

Als een melaatse werd het vriendinnetje van mijn dochter door de meerderheid van haar klasgenootjes behandeld. ‘Niemand wilde meer bij haar in de buurt komen mam! Ik vond het echt zo zielig!’ Ik vind dit dus pedagogisch een gigantische misser van de school. Sterker nog, met deze actie kun je een kind van negen behoorlijk traumatiseren.

“Sterker nog, met deze actie kun je een kind van negen behoorlijk traumatiseren”

De repliek vanuit school zal zijn dat de ouders van tevoren zijn gewaarschuwd. Ja, dat mag dan wel zo zijn, maar dan nóg ga je niet één kind uit een klas met 27 medeplichtigen naar huis sturen. Dat doe je gewoon niet. Schande. De wederkeer van het zogenaamde offerlam.

Lees ook – Kriebel, krabbel, luisje: zo kun je luizen bestrijden >

Geen oplossing

En wat bereik je hiermee? In ieder geval dus een kind met een trauma. Maar denk je nu echt dat je als klas dan luisvrij bent? Natuurlijk niet. Wat dacht je van alle broertjes en zusjes met dezelfde symptomen, maar met misschien een net iets mindere fanatieke klassenouder of luizenpluizer? En weet je hoeveel momfriends ik zichzelf vaak een heel klein ‘luizen-krabbeltje’ zie geven? Een groot deel van de ouders heeft ze ook! Ik heb ze ook gehad.

Nationale luizendag

De enige manier om dit ‘probleem’ (ja, ik zet dit heel bewust tussen haakjes) op te lossen is om een nationale luizendag in het leven te roepen. Nu heeft de politiek met een vreselijke oorlog, stikstofproblemen en stijgende energieprijzen wel iets anders op de agenda staan, dus stel ik voor dat we het per school aanpakken. Hup, alle kinderen, inclusief vaders, moeders, broertjes, zussen, hamsters etc. worden behandeld…

Wil je de columns van Patricia liever luisteren? Dat kan hieronder, op Spotify.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.