hoofdluis
Beeld: Pexels

Jeuken aan je hoofd tot je een ons weegt en kleine, rode bultjes in je nek: hoofdluis is geen pretje. Helaas krijgen veel kinderen regelmatig bezoek van de kleine luizen en ook volwassenen zijn soms de klos. Zo behandel je deze kleine maar hardnekkige jeukertjes. 

Bijna ieder kind krijgt er vroeg of laat mee te maken, dus: iedere ouder hakt ook vroeg of laat met het luizenbijltje. Vooral onder de jongere (schoolgaande) kinderen komt hoofdluis vaak voor. Daarom: alles dat je moet weten over de behandeling ervan.

 

Hoe constateer je het?

Vaak kom je er pas redelijk 'laat' achter. Na een besmetting is er pas na één tot twee weken sprake van jeuk. Dan zijn de neten van de eerste luis namelijk volwassen, en die kleine rakkertjes van zo'n 3 millimeter groot prikken een paar keer per dag in de hoofdhuid om zich vol te zuigen met bloed. En dat jeukt. Het krabben aan het hoofd, is dus waarschijnlijk het eerste wat jou opvalt bij je kind. 

Als je vervolgens overgaat tot een nadere inspectie met een plastic luizenkam, zie je waarschijnlijk neten zitten. Dit zijn de eitjes van de hoofdluis. Ze zijn erg klein (zo'n 1 millimeter) en wit/grijs van kleur - en daardoor lastig te spotten in blond haar. Luizen zitten graag op vochtige, warme plekken zoals achter de oren of in de nek. Zie je allemaal kleine, rode bultjes in de nek van je kind? Bingo. Luizen wonen trouwens ook graag in schoon haar. Het hebben van hoofdluis zegt dus niets over iemands persoonlijke hygiëne. 

 

Hoe raken kinderen ermee besmet?

Helaas is niemand veilig voor hoofdluis. De kleine parasieten zijn onschuldig, maar wel superbesmettelijk. Vooral kinderen tot 12 jaar lopen veel kans op besmetting. Deze kinderen werken en spelen namelijk intensief samen, waarbij ze met de hoofden tegen elkaar zitten. Dat is een uitgelezen kans voor een luis om op een andere gastheer of -dame over te stappen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt springen luizen niet over, maar ze lopen. Er is dus nauw contact nodig om besmet te raken. Als één kind besmet is, zijn andere gezinsleden meestal ook de klos. 

 

Hoe behandel je hoofdluis?

Als het kwaad is geschied, zit er maar één ding op: kammen, kammen en nog eens kammen. Dit doe je met een luizenkam met metalen tanden. En het liefst zo snel mogelijk, want de besmetting gaat razendsnel. Wees consequent: twee weken lang was je elke dag het haar met shampoo en conditioner. Kam het haar van achteren naar voren met de luizenkam dicht tegen de schedel gedrukt. Veeg tussendoor de kam schoon met een tissue of spoel 'm uit onder de kraan. 

Je kunt ook zwaarder geschut inzetten. Een andere behandelmethode van hoofdluis is namelijk het gebruik van speciale haarlotions en shampoos. Vaak bevatten deze producten de stof Dimeticon, dat de luizen en neten verstikt. Je verdeelt de lotion over de hoofdhuid en laat het een geruime tijd inwerken (lees de gebruiksaanwijzing voor een tijdsindicatie, want deze verschilt per product). Daarna spoel je het uit. Dit herhaal je nog 7 dagen, en dan nog eens na 7 dagen. 

 

Lees ook
VIDEO: Kinderen over hoofdluis >

 

Moet je verder nog iets doen?

In 2011 presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een nieuw hoofdluisprotocol. En daar kunnen we heel blij mee zijn, want uit dit nieuwe advies blijkt dat ouders niet meer als een dolle het hele huis hoeven te stofzuigen of alle jassen en beddengoed in de kookwas te gooien. Volgens wetenschappelijk onderzoek is de kans op besmetting via jassen, kammen, mutsen minimaal. Het enige wat je kunt doen tegen besmetting is regelmatig de haardos van je kinderen controleren. 
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >