Kriebel, krabbel, luisje: zo kun je luizen bestrijden

06.09.2022 11:35
luizen haar kam

Je kind gaat weer naar school, en komt al krabbend thuis met jeuk. Bah: luizen. Dat wordt voor jou weer dagelijks de haren van je kind checken, wassen en kammen. En dat kost veel tijd, dus hier wat tips om snel korte metten te maken met die irritante hoofdluis.

Kammen als een pro, doe je zo

Kammen klinkt logisch, maar goed kammen is zo makkelijk nog niet. Kam twee weken lang iedere dag het haar van je kind, kost wat tijd maar dan heb je wel het beste resultaat. Zo doe je dat:

  1. Gebruik een speciale luizenkam (verkrijgbaar bij de apotheek of drogist).
  2. Maak het haar nat voordat je het kamt zodat het overzichtelijk is. Last van klitten? Gebruik dan wat crèmespoeling.
  3. Kam helemaal vanaf de hoofdhuid tot de punten en zorg dat je elke pluk hebt gehad. Anders is de kans groot dat er neten blijven zitten en dan begint de ellende weer opnieuw.
  4. En niet geheel onbelangrijk: maak de kam schoon na gebruik. Doe dit met zeep en heet water of 70% alcohol.

Lees ook: Poep, luizen, kots en snot: ‘Getver, wat zijn kinderen vies’

Anti-luis shampoo

Koop een anti-luis shampoo of lotion bij de drogist of apotheek. Deze shampoos bevatten dimeticon. Dit ingrediënt helpt bij het bestrijden van de luizen en neten. Naast het gebruik van deze shampoos of lotions, is het ook belangrijk om te blijven kammen.

Alles wassen hoeft niet

Bespaar jezelf de tijd en moeite en was niet alle beddengoed, knuffels en kleding van je kind. Luizen kunnen niet lang overleven als ze niet op de hoofdhuid zitten. Vandaar dat ook luizencapes of luizenzakken vaak een onnodige investering zijn.

Het beste is en blijft dus gewoon dagelijks kammen en anti-luis shampoo aanschaffen, zodat de beestjes geen kans van overleven hebben. Krijg jij ook weer je rust terug en loop je niet de hele dag met het idee rond dat je hoofdhuid kriebelt.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.