Kimberley Klaver over zwangerschap: ‘Ik werd overladen door schuldgevoelens’

04.09.2021 05:02
Kimberley Klaver

Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (2). Ze is zwanger, bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.

Ik mag het eindelijk van de daken schreeuwen: ik ben weer zwanger

Het lot

Michel en ik wilden graag nog een kindje samen, maar wanneer? Dat lieten we aan het lot over. Toch voelde ik me al heel snel wat vreemd. Moe, gek, anders… En nadat de zwangerschapstest twee streepjes liet zien, kon ik mijn ogen niet geloven. 

Gevoelens

Natuurlijk, ik wilde dit dolgraag. Maar ik was ook even in shock en werd overspoeld door schuldgevoelens naar Julius toe. Kan ik mijn aandacht straks wel goed verdelen? Vindt híj een broertje of zusje eigenlijk wel leuk? Ik liet het allemaal bezinken en kwam er al snel achter dat deze gevoelens niet meer waren dan onzekerheid. Mijn liefde vermenigvuldigt zich. En hoewel het straks met vijf kinderen full house is, komt het allemaal goed – we vinden onze weg wel. 

Kusjes

De enthousiaste reacties van mijn (bonus)kinderen bevestigen dit alleen maar. De grote broers aaien liefkozend over mijn buik. Julius begrijpt er nog niet veel van, maar geeft braaf kusjes. Net als zijn grote zus, want alles wat zij doet is immers cool. Eén ding is zeker: dit kindje is meer dan welkom.

 

Lees ook
Babyuitzet-checklist: dít heb je allemaal nodig >

 

Hormonen

Mensen zeggen dat de tweede zwangerschap voorbijvliegt, maar bij mij pakt het toch even iets anders uit. Waar ik de eerste zwangerschap weinig last had van misselijkheid, moet ik nu bij bepaalde geuren vlug naar buiten rennen voor frisse lucht. Of naar de wc om even flink te kotsen.

Ook de vermoeidheid komt binnen als een mokerslag. Om over die hormonen nog maar te zwijgen: ik krijg een woede-aanval om een paar schoenen in de woonkamer en barst vervolgens dramatisch op bed in huilen uit. Als de storm weer is gaan liggen, schaam ik me kapot. Want ging dit nu echt over een paar schoenen op de verkeerde plek? 

Bijzonder

Enfin, het is wat, het eerste trimester. Toch vind ik rust in het feit dat mijn lichaam me dwingt om te luisteren. Het komt zelden voor dat je zo in harmonie bent met je lijf en dat de signalen kraakhelder zijn. Wat er nu in mijn lichaam gebeurt is zo bijzonder. En dat ik dan momenteel jank om een reclame, broodjes uitkots of in slaap val middenin een gesprek, dat is dan maar zo.

Ik ben blij en dankbaar dat we dit weer mogen meemaken. Moe, maar blij. Zo ongelooflijk blij. En fijn dat ik het via deze weg met jullie kan delen. 

 

Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (2). Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.