Kimberley Klaver: ‘Ik word gek van de zwangerschapsjeuk!’

16.01.2022 09:02
Kimberley Klaver

Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (2). Ze is zwanger, bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.

Deze column schrijf ik om half zes ’s ochtends. Ik ben 32 weken zwanger en de nachten worden steeds onrustiger. Ik kan mijn houding niet meer vinden en word gek van de zwangerschapsjeuk. Deze komt vooral in de avond en nacht op en laat mij overdag meestal met rust. Met als gevolg: krabben, draaien en weer krabben.

Rusteloze benen

Ook vinden mijn benen geen rust, tenzij ik ze blijf bewegen en strekken. Een nachtelijke zoektocht op Google leert mij dat ik deze zwangerschap last heb van ‘rusteloze benen’.

Hoewel ik nu doodmoe achter de laptop zit, zag ik net geen andere keus dan het bed te verlaten zodat manlief nog even rustig kan doorslapen en ik ongestoord kan krabben in de woonkamer.

Loslaten

Is dit een trucje van de natuur om mij alvast te laten wennen aan de gebroken nachten met een baby? Een handigheid zodat de overgang straks minder hard zal zijn? Dan heb ik toch liever dat ik nu nog fatsoenlijk kan slapen, maar goed, je hebt het niet altijd voor het zeggen en in het ouderschap is het kunnen loslaten van eigen verwachtingen essentieel.

 

Lees ook
Kimberley Klaver vraagt hulp aan moeders: ‘Ik weet niet wat ik moet doen’ >

 

Verlof

Enfin. Er is één ding waar ik zeer naar uitkijk (naast het vasthouden en verwelkomen van onze tweede zoon), en dat is mijn verlof. En het is bijna zover. Over een week klap ik mijn laptop dicht en ga ik meer offline. Bij mijn eerste zoon braken mijn vliezen met 35 weken en was er geen tijd meer voor verlof en rustig voorbereiden. De kraamperiode kon ik ook vergeten, want ik moest een tijdje in het ziekenhuis blijven. Het is gelukkig allemaal goedgekomen en dat is het belangrijkste, maar ik ben wel dankbaar dat ik tijdens deze tweede zwangerschap door die ervaring de kans krijg om bepaalde zaken anders aan te pakken.

”Nee’ is ook een antwoord’

Ik ga eerder stoppen met opdrachten aannemen en ‘nee’ is ook een antwoord. Ik ga dutjes doen overdag, mijn favoriete serie nog een keer kijken, lekker koken, mediteren, boeken lezen en wandelen. Nu is dat natuurlijk niet altijd haalbaar met een peuter en mijn drie bonuskinderen die ook twee weken per maand bij ons wonen – we kunnen wel spreken van een full house en weinig plekjes of tijd om ‘zen’ te zijn – maar toch ga ik het proberen. Alles valt of staat met voorbereiding en planning. En dus zijn deze nachten misschien zo slecht nog niet.

‘5 am’er’

Het huis is stil. Iedereen slaapt. En dat geeft mij de tijd om rustig wakker te worden. Dat geeft mij de tijd om schema’s te bekijken en een weekindeling te maken. Het geeft me de tijd om even rustig wakker te worden met thee en meditatie, zonder direct te horen: “Mamaaa, meee Boooot!” (meer brood). En het geeft de tijd om eindeloos te Googelen naar oplossingen voor rusteloze benen, zwangerschapsjeuk en meer van dat soort zaken.

Deze rustige start bevalt mij wel. Zo ben ik toch ineens noodgedwongen een ‘5 am’er’ geworden: een trend die steeds vaker voorkomt en vooral in de maand januari wordt opgepikt door menig man. En zo ga ik heel hip het nieuwe jaar in. Met een dikke buik, geïrriteerde huid en gek bewegende benen – dat dan weer wel.

Ps: Tips van andere moeders voor deze zwangerschapskwaaltjes zijn welkom op mijn Instagrampagina @kimberleyklaver

 

Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (2). Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.