Kimberley Klaver over haar bevalplan: ‘Ik wil dansen en mediteren, zonder pijnbestrijding’

23.02.2022 13:56

Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (2). Ze is zwanger, bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.

Week 38…

Deze dagen voelen als zwangere bonusdagen. Julius kwam al met 35 weken ter wereld, dus ik hield geen rekening met verlof en dagen rust. Maar dat is nu toch waar ik middenin zit. En dat is fijn. En een beetje onwennig. 

Geen garantie

Het geeft mij de mogelijkheid om te relaxen, boeken te lezen en goed na te denken over de bevalling. Want ja, deze jongen wordt echt niet afgeleverd door de ooievaar: ik zal het weer zelf moeten doen. En hoewel het de vorige keer (ondanks de weeënstorm) goed ging, biedt dat geen garantie of zekerheid voor bevalling nummer twee.

Het opstellen van een bevalplan vond ik lastig, want ik kan slechts spreken over wensen. Wensen waarbij het allerbelangrijkste doel is om onze zoon gezond op de wereld te zetten. 

In bad bevallen

Ik zou dit keer graag thuis willen bevallen. In onze eigen vertrouwde omgeving, met mijn vertrouwde spulletjes, mijn muziek, mijn vertrouwde gezichten. Ik zou graag in bad willen bevallen – ik ben een baddermens en weeën opvangen in warm water kan de nodige verlichting bieden. Ook lijkt het mij een mooie overgang en zachte landing voor de baby.

Ik wil graag dat mijn zusje Mel erbij is zodat zij kan helpen met Julius en mijn drie bonuskinderen. Zij wonen twee weken per maand bij ons, dus de kans is groot dat zij er ook bij zijn. En dat is mooi. Zij krijgen er immers allemaal weer een babybroertje bij en het lijkt mij een bijzondere ervaring om dit samen te kunnen delen.

Ik zou dit keer willen dansen, mediteren en vooral rustig willen blijven. Zonder pijnbestrijding, niet omdat ik dol ben op pijn, maar omdat ik graag kies voor een waterbevalling met zo min mogelijk medisch ingrijpen of afleiding. 

 

Lees ook
Kimberley Klaver vraagt hulp aan moeders: ‘Ik weet niet wat ik moet doen’ >

 

Loslaten en flexibel zijn

Tja, er zijn een aantal wensen en dat mag ook. Maar waar ik mezelf vooral aan wil blijven herinneren, is de kunst van loslaten en flexibel zijn. Want ik kan van alles willen, maar als het anders loopt, dan moet ik daar ook mee kunnen dealen.

Kotsmisselijk

Van mijn eerste bevalling herinner ik mij nog hoe ik schold en allesbehalve zen was. Hoe ik mijn man smeekte om een rugmassage om ‘m vervolgens te verzoeken mij niet meer aan te raken. Ik weet nog hoe ik de ‘heerlijke geurspray’ door de kamer gooide omdat ik er kotsmisselijk van werd. En ik herinner mij het wanhopige moment waarop ik tegen mezelf schreeuwde waarom ik in godsnaam niet op morfine, algehele narcose of IETS heb aangedrongen.

Ja, ook dat was allemaal een onderdeel van de bevalling en iets waar ik nu rekening mee moet houden: flexibel met die flow meegaan is minstens zo belangrijk.

De kracht van je lichaam

Waar ik wel echt in geloof, is de immense kracht van je lichaam. Ondanks de helse pijn deed het wat het moest doen en was het nuttige pijn. Ik voelde aan mijn lijf wat er gebeuren moest en dat heeft mij vertrouwen gegeven in mijn sterke lichaam, en in elk sterk en mooi vrouwenlijf.

 

Enfin. Of het een relaxte badbevalling of een scheldkanonnade wordt? Dat is de grote vraag. Ik hou jullie op de hoogte via deze weg en via Instagram ;).

 

Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (2). Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.