Anouk: ‘Mijn man vindt het vreselijk dat onze dochter een bril krijgt’

11.07.2024 06:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (9), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

“Een van onze dochters heeft een bril nodig. Nu sta ik niet te springen van blijdschap om dit nieuws. Ik voelde me vooral schuldig toen ik dit hoorde. Heb ik haar schermtijd niet goed in de gaten gehouden? Zij is juist helemaal niet zo’n schermjunkie… Heeft ze dan gewoon pech en haar slechte ogen van mij geërfd? Hoe fijn zou het zijn als ik alleen mijn oogverblindende schoonheid (ahum) had doorgegeven. Ik schrok van het nieuws, maar mijn man vindt het écht erg dat onze dochter een bril krijgt. 

Best raar eigenlijk

Nu heeft mijn man misschien gewoon een beetje moeite met brillen. Hij vindt het soms ook nog steeds lastig om de wc-bril naar beneden te doen, ondanks het feit dat hij met vijf vrouwen in een huis woont. Hij is van de ‘generatie brilsmurf’ en is bang dat ze gepest zal worden. Helaas gebeurde dit vroeger ook wel eens. Het is ook bizar dat in films ‘nerds’ of ‘lelijke eendjes’ altijd een bril op hebben. Het is dan ook niet raar dat het stereotype is ontstaan dat mensen met een bril niet cool zijn. Een zonnebril is dan weer een heel ander verhaal, terwijl het enige verschil is dat de glazen dan donker zijn. Best raar eigenlijk.

Gewoon negeren

Mijn man vindt het ook zonde van haar mooie gezichtje. Dit zegt hij uiteraard niet tegen onze dochter. Mijn dochter is ontzettend sociaal, lief en grappig. Ze heeft heel veel vriendinnetjes. Een bril maakt haar echt niet minder leuk. Mijn man moet dan ook maar snel zijn oogkleppen afzetten. Als mensen een bril als reden zien om iemand te pesten, dan zijn zij niet minder dan kortzichtig. Kinderen die er niet aardig over zullen doen, zal ze gewoon negeren. Dat is lekker makkelijk, want dan hoeft ze alleen maar haar bril af te zetten en dan ziet ze hen niet meer.

Ik vind het wel vervelend voor haar dat een bril misschien niet altijd lekker zit en dat ze wat minder bewegingsruimte heeft met een bril op. Natuurlijk wordt een bril goed afgesteld en het zal ook wennen. Verder maak ik mij zorgen over hoe haar ogen zich verder zullen ontwikkelen.

” Als mensen een bril als reden zien om iemand te pesten, dan zijn zij niet minder dan kortzichtig”

Generatie Ziet slecht

Uit onderzoek blijkt dat er een forse stijging is van het aantal kinderen dat een bril nodig heeft. Kinderen zitten tegenwoordig te veel binnen achter een scherm en spelen te weinig buiten. Daardoor hebben kinderen op jongere leeftijd al veel sneller een bril nodig. De ogen van kinderen groeien ook nog door, dus ze blijven dan doorgroeien in de verkeerde vorm. Dit is dan ook een typisch probleem dat is begonnen bij de generatie Z ofwel de generatie Ziet slecht.

Gelukkig ziet mijn dochter het zelf niet zo somber in dat ze een bril nodig heeft. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze weer goed en scherp kan zien. We zullen dus snel naar een brillenwinkel gaan en een hippe en leuke bril voor haar uitzoeken. Ik zal dan ook gelijk kijken of ze een roze bril voor mijn man hebben. Dan kan hij het leven wat positiever bekijken.”

Lees meer van Anouk:
Anouk: ‘Met gevaar voor eigen leven wierp ik mij tussen de tram en de kinderen’
Anouk: ‘Als je waarde hecht aan je meubelen, haal dan vooral geen posca stiften in huis’
Anouk: ‘Mijn collega’s hebben geen idee hoe anders mijn leven thuis is’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.