Dit moet je weten als je kind een bril nodig heeft

14.06.2022 14:35
bril Beeld: Getty Images

We worden helaas niet allemaal geboren met ogen die haarscherp zien. Gelukkig ligt de tijd van de saaie brillen ver achter ons en dus kun jij je kind een superhip exemplaar aan laten meten. Maar waar moet je op letten bij een kinderbril? Wij zochten het uit.

Hufterproof

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de bril tegen een stootje moet kunnen. Van de glijbaan racen, door de bossen rennen of eindeloos koprollen: een kinderbril krijgt tijdens het spelen nogal wat te verduren. Het is slim om voor glazen van kunststof te kiezen, die zijn licht en haast niet te breken. Nog veiliger ook!

Maatje meer of minder

Laat je goed adviseren door een opticien, want een kinderbril moet goed zitten. Niks zo vervelend als een bril die van je neus schuift en zeker voor kinderen die lekker willen ravotten. Voorkom bijvoorbeeld dat de bril de wangen van je kind raakt, dat kan namelijk voor irritatie zorgen. Kijk ook of de bril niet boven de wenkbrauwen uitkomt en niet breder is dan het gezicht.

Flexibel

Het moge duidelijk zijn: comfort boven alles! Veel kinderbrillen hebben verende scharniertjes of flexibele pootjes, waardoor de bril langer meegaat. Tip: kijk eens naar de neusbrug. Hoe groter het oppervlakte dat de neus raakt, hoe fijner de bril meestal zit.

Bescherming

Dan heb je nog de glazen. Kinderogen hebben meer bescherming nodig en je doet er dus goed aan om voor brillenglazen met UV-besscherming te gaan. Om schittering op de glazen te voorkomen kun je ook kiezen voor ontspiegelde glazen. Dan zit je zeker goed.

Zelf kiezen

Misschien wel het belangrijkste van allemaal: laat je kind de bril zelf uitkiezen. Natuurlijk kun je een beetje bijsturen zodat het niet die over-de-top-glitter-bril wordt, maar je kind is degene die de bril de hele dag draagt. En hoe leuk is het dan als ze er supertrots op zijn?! Juist, zeker de moeite waard dus.

Testje

Twijfel je of je kind misschien een bril nodig heeft? Let eens op deze dingen, wie weet valt je iets op. En… je kunt natuurlijk ook altijd even langs de opticien gaan om het zeker te weten.

  • Gooi een balletje! Om een bal te vangen heb je een goede oog-handcoördinatie nodig, omdat je zowel veraf als dichtbij scherp moet zien. Is je kind een slechte vanger? Dat kan aan de motoriek liggen, maar ook zeker aan slecht zicht.
  • Is je kind vrij onhandig? Stoten, glazen omgooien en andere stuntelingen kunnen er ook op wijzen dat je kind niet goed ziet.
  • Als je kind vaak hoofdpijn heeft is dat zeker een reden om zijn of haar ogen eens te laten testen. Ogen die slecht zien moeten extra veel moeite doen om scherp te stellen en dat levert flinke hoofdpijn op.
  • In het verlengde daarvan: zere ogen. Door het harde werken kunnen de ogen jeuken of branderig aanvoelen. Wrijft je kind vaak in de ogen? Tijd om de ogen te checken!

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.