Zo’n twintig basisschoolkinderen uit groep 6 en 7 fotografeerden speciaal voor een project in een Rotterdamse achterstandswijk hun eigen avondeten. Het resultaat was behoorlijk schokkend. Van tosti’s tot hamburgers en mie: dit is het avondeten van de kinderen uit Oud-Charlois.
Lees verder onder de advertentie
Met de serie wilden initiatiefnemers Janine Schrijver (fotografe) en Tineke Abma (hoogleraar participatie en diversiteit bij VUmc) problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen. Op een zo spontaan mogelijke manier. “Wij wonen allebei ook in deze wijk en er is zoveel potentie. Maar er zijn ook nog hardnekkige problemen”, vertelt Schrijver.
Lees verder onder de advertentie
Problemen
Eén van de problemen in de wijk is gezond en voldoende eten. De fotografe uit Rotterdam liet de kinderen uit de buurt daarom hun eigen eten fotograferen. Ze vond het schokkend. “Ik zag dat een aantal kinderen zonder ontbijt of lunch naar school ging. De basisschool deelde dan maar koekjes uit, echt schokkend.” Met name de kwaliteit van het eten riep vragen bij haar op. “Sommige borden hadden alleen maar meelproducten en ergens nog een verdwaalde wortel. Dat vind ik geen gezond eten.”
Lees verder onder de advertentie
Volgens Schrijver komt de kwaliteit van het (avond)maal niet door onwetendheid: in de wijk van de kinderen wonen veel alleenstaande ouders en minima. Een gezonde maaltijd ligt daarom niet automatisch binnen handbereik: de ouders in de wijk moeten het met een stuk minder geld doen.
“Kinderen doen de boodschappen niet”
“De kinderen weten wat gezond voedsel is, maar doen zij doen de boodschappen niet, de ouders wel”, zegt Schrijver. Ook de school van de kinderen besteedt tijdens de pauze aandacht aan goede voeding. Volgens Schrijver en Abma is ongezond en onvoldoende eten daarom een maatschappelijk probleem. “In Wassenaar kom je, denk ik, niet zulke foto’s tegen.”
Lees verder onder de advertentie
Gezonde voeding
Het fotoproject krijgt nog een staartje, want een tweede (openbare) basisschool neemt binnenkort het stokje over. Na afloop van het project worden alle ouders uitgenodigd voor een kookworkshop in gezond eten: de initiatiefnemers hopen daarmee gezond eten – ook voor de kleine beurs- te promoten. “Hopelijk kunnen we dan wat verandering teweegbrengen.”
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.