In samenwerking met Kek Mama

Vliegvakantie met kinderen? Dit zijn de beste tips voor een relaxte start van de reis

03.07.2023 07:45

Eindelijk: bijna zomervakantie! Waar de één kiest voor een vakantie in eigen land, gaat de ander de grens over. Ga je met het vliegtuig? Dan is de kans groot dat jullie bij één van de incheckbalies op Schiphol komen te staan. Zeker als je met kinderen op pad gaat, is het fijn (en slim!) om goed voorbereid aan je reis te beginnen. Kek Mama heeft een aantal goede tips voor je op een rijtje gezet, zodat ook jouw vakantie op de luchthaven al kan beginnen!

Check van tevoren alle informatie die bekend is over je vlucht

Tsja, inkoppertje misschien. Maar je wilt er op de luchthaven niet achter komen dat je incheckbalie tóch een uurtje eerder open ging dan gedacht. Check daarom van tevoren alle informatie rondom je vlucht op Schiphol.nl of download de Schiphol app en zoek je vlucht op. Dan heb je alle vluchtinfo up-to-date; je krijgt bovendien handige pushberichten als er updates zijn.

Vliegensvlug door de security-check

Vooral in de zomervakantie kan het voorkomen dat je even in de rij komt te staan voor de security-check. Daarom heb je er vast oren naar om te weten hoe je dit zo soepel mogelijk laat verlopen. Zeker als je zonder partner reist, heb je al je superkrachten nodig om je kinderen in de gaten te houden, dus met onderstaande tips verspil je geen extra energie:

  • Controleer tijdens het wachten je tas en de zakken van je kinderen.
    Je weet nooit wat je peuter in de tussentijd nog stiekem in zijn zakken heeft gepropt. En wist je dat je elektronica, vloeistoffen tot 100 ml en je kunststof drinkfles gewoon in de tas mag laten zitten op Schiphol?
  • Stop paspoorten en boarding passes van alle reisgenoten in hetzelfde vak van je eigen handbagage.
    Zo hoef je niet je tas om te kieperen als je al aan de balie staat.
  • Draag dunne kleding en sneakers.
    Trek jezelf en je kinderen dunne kleding en sneakers aan. Op deze manier hoeven jullie hoogstwaarschijnlijk niets uit te trekken bij de securityscanner. Dat scheelt vaak een hoop tijd en gedoe en dat is fijn, vooral als je er alleen voor staat bij het temmen van je uitgelaten kinderen.

Handbagage: wat kan er allemaal mee?

Er zijn heel wat praatjes over wat er wel en niet in je handbagage mag, maar er mag best veel mee in het vliegtuig. Eigenlijk alles, behalve items die op de lijst van gevaarlijke of verboden voorwerpen staan. Je kunt zelfs je shampoo en zonnebrand meenemen, mits ze in verpakkingen van 100 ml of minder zitten. Ook de drinkfles van de kids hoef je niet voor de security-check weg te gooien. Zorg er wel voor dat – als de fles van metaal is – ze de inhoud van tevoren opdrinken. Na de controle kun je ‘m gewoon weer vullen.

Ondanks dat bijna alles (behalve de items die op de lijst van gevaarlijke en verboden voorwerpen staan) is toegestaan in je handbagage, raden we aan om alleen essentiële items in te pakken.  Met kleine en lichte handbagage gaan jullie namelijk het makkelijkst en snelst door de check. Stop al je andere spullen in je ruimbagage.

Een tijdslot reserveren = tijd besparen

Je kunt er tegenwoordig voor kiezen om een tijdslot te reserveren voor de security-controle. Zeker als je in je eentje met je kinderen op vakantie gaat is dit een uitkomst. Je weet dan precies wanneer je met je hele gevolg door de security-check mag en dan hoef je dus niet zo lang in de rij te staan. Scheelt weer gezucht en gesteun van ongeduldige (mini)reisgenoten.

Alleen-reizende ouder? Vergeet je toestemmingsformulier niet

Een van de belangrijkste onderdelen van het alleen reizen met jouw kinderen, is het toestemmingsformulier van de Koninklijke Marechaussee. Hiermee kan de (andere) gezaghebbende ouder toestemming geven voor de reis. Op Schiphol kan de marechaussee je vragen het formulier te laten zien en je tegenhouden als je dat niet kan. Dit is om kinderontvoering te voorkomen. Niet vergeten in te vullen en mee te brengen dus!

Voor meer informatie en handige uitlegvideo’s ga je naar Schiphol.nl.