Zie ginds komt de stoomboot: de leukste intochten van 2022 op een rij

02.11.2022 12:00
sint-intochten

De landelijke Sinterklaasintocht zal dit jaar plaatsvinden in Hellevoetsluis op zaterdag 12 november. Ga je liever ergens anders naartoe? In diverse regio’s meren genoeg ‘hulpsinterklazen’ aan. Een paar intochten op een rij!

Hier moet je wezen.

Rotterdam

Al ruim 70 jaar komt Sinterklaas aan in Rotterdam. Na een aanpassing vorig jaar kun je nu weer traditiegetrouw langs de kade van het Willemsplein staan. Op 12 november om 11.00 uur begint het spektakel. Om 13.00 uur zal Sinterklaas met zijn Pieten aanmeren, om vervolgens een pietenshow weg te geven. Hierna zal hij zijn tocht door de stad beginnen en eindigt hij bij het Grotekerkplein (15.00 uur).

Amsterdam

Een dag later, op zondag 13 november, zal Sinterklaas met al zijn Pieten Amsterdam binnenvaren. De route bestaat uit drie delen: tussen 10.00 uur en 11.00 uur gaat de intocht over het water en zal Sinterklaas over de Amstel de stad invaren om vervolgens bij de Hermitage over te stappen op de Port of Amsterdam voor een grachtentocht. Vervolgens is de goedheilig man te bewonderen via de Herengracht naar de Leidsegracht, om vervolgens via de Prinsengracht aan land te komen. Van 13.00 uur tot ongeveer 16.45 uur zal Sint zijn tocht te paard vervolgen, gevolgd door een stoet van muzikanten, praalwagens en zijn Pieten. De eindbestemming is het Leidseplein voor een feestelijke ceremonie!

Haarlem

Ook Haarlem krijgt bezoek. Op zondag 13 november stoomt dan de pakjesboot het Spaarne weer door. Rond 13.00 uur vaart Sinterklaas met zijn Pieten de stad binnen, om vervolgens bij de Koudehorn aan te meren. De rest van de intocht wordt vervolgd op het paard, om uiteindelijk te eindigen op de Grote Markt.

Den Haag

Groot feest in de Haven van Scheveningen: voor de 75e keer zal Sinterklaas daar aankomen op zaterdag 12 november. Hierna volgt er een gezellig rijtoer door enkele winkelstraten van Den Haag. Het feest begint om 10.30 uur waarna Sinterklaas rond 11.15 uur de haven komt binnenvaren. Tussen 12.30 uur en 17.00 uur zal hij door de stad gaan, om te eindigen in de Lange Voorhout. Vorig jaar had je een entreebewijs nodig; dit jaar is het evenement vrij toegankelijk.

 

Lees ook
Is jouw kind bang voor Sinterklaas? Dit kun je eraan doen >

Tilburg

De goedheilig man en zijn Pieten meren op zondag 13 november aan in de Tilburgse Piushaven. Naar verwachting zal hij rond 12.00 uur voet aan Tilburgse wal zetten. Vervolgens lopen ze met een tocht door de binnenstad, onder begeleiding van een heuse pietenband. Na de intocht kunnen om 17.00 uur de voetjes van de vloer: dan wordt er een Sinterklaas Disco georganiseerd in het Spoorpark, waar ook Sinterklaas en zijn Pieten aanwezig zullen zijn. Let op: voor de disco is een toegangskaartje verplicht.

Leeuwarden

In Leeuwarden is het zaterdag 12 november feest: Sint en zijn Pieten varen rond 11.15 uur op de vloot via de Slauerhoffbrug, Hermesbrug, Verlaatsbrug en de Vrouwenpoortsbrug richting de Prinsentuin. Rond 12.00 uur zal hij voet aan wal zetten, om vervolgens op zijn paard te stappen en de intocht door de binnenstad voort te zetten.

Maastricht

Zaterdag 12 november rond 11.00 uur zal de Sint met zijn boot aanmeren in Maastricht, bij de Maasboulevard. Vervolgens zal hij over de Servaasbrug een rondje maken, om ten slotte door de stad naar het Stadhuis te rijden.

Utrecht

In het midden van het land kun je terecht in de binnenstad van Utrecht. Hier vaart de Sint op zondag 13 november de stad binnen. Daarna is er een optocht door de stad en een kinderevenement op het Domplein.

Den Bosch

Op zondag 20 november wordt Sinterklaas verwelkomd in ’s-Hertogenbosch. Samen met zijn Pieten komt hij per boot aan, om 12.00 uur bij Bolwerk Sint-Jan. Eenmaal aan wal zal hij na een kort bezoek zijn route vervolgen naar de Markt, via de Visstraat en Hoge Steenweg. Onder begeleiding van muziekpieten, strooipieten, turnpieten en bloemenmeisjes zal het een heus feest worden.

Deventer

Wil je later nog een Sinterklaasintocht bijwonen? Dan kun je terecht in Deventer. Sinterklaas komt namelijk pas op de laatste zaterdag voor Pakjesavond. Dat is dit jaar op zaterdag 3 december. Dit heeft te maken met een Sinterklaasverbod van ruim een eeuw geleden. Ze vonden dat het feest te commercieel werd en hebben toen besloten dat Sinterklaas zich niet meer voor 5 december mag laten zien. Sinds 2011 geldt dit verbod niet meer, maar de gewoonte dat Sinterklaas niet eerder komt dan de laatste zaterdag voor de heugelijke avond is gebleven.

Zaterdag 3 december komen de eerste Pieten om 09.00 uur al de stad binnen. Om 09.30 uur zal Sinterklaas aan de IJsselkade zijn intrede maken. Vervolgens zal de goedheilig man op zijn paard door het centrum rijden, om uiteindelijk aan te komen op het Bergkerkplein.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.