In samenwerking met Kek Mama

Op vakantie je paspoort kwijt? Zo los je dat op

22.07.2019 13:52
veilig op vakantie corona

Je paspoort verliezen terwijl je op vakantie bent? Enorm balen, maar kan gebeuren. Zo kom je thuis als het je overkomt.

Hoe voorzichtig je ook bent, op vakantie je paspoort of ID-kaart kwijtraken kan gebeuren. Dat levert naast paniek ook wat rompslomp op. Want je moet dit zo snel mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Zo voorkom je dat iemand anders eventueel misbruik maakt van jouw document. Zorg ook altijd dat je een kopie van je paspoort in je e-mail en/of een foto je mobiele telefoon hebt.
 

Nooddocument 

Na het ritje naar de plaatselijke politie kun je door naar de Nederlandse ambassade of het consulaat, voor het aanvragen van een nieuw paspoort of een noodpaspoort. Dat laatste krijg je echt alleen in geval van nood. Je moet, hoe ver je er soms ook vandaan bent, in persoon verschijnen en kunnen aantonen dat je niet kunt wachten tot je nieuwe gewone paspoort of ID-kaart klaar is en dat je je reis niet kunt uitstellen. Hiervoor kun je vliegtickets en hotelreserveringen gebruiken.
 

Ook voor kinderen

Deze regels gelden ook voor kinderen. Goed om te weten: voor de afgifte van een nooddocument aan een kind jonger dan 18 jaar, is toestemming vereist van de ouders die het gezag over het kind hebben. 

Kijk voor je vertrek op Nederlandwereldwijd.nl en download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief