Hoorn met kinderen: dit is er te zien en te doen

29.04.2019 19:27
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Duik in de wereld van de VOC en maak een ritje met een oude stoomtram: in Hoorn voert geschiedenis de boventoon, maar er is nog veel meer leuks te doen. Wij zetten de leukste uitjes in deze Noord-Hollandse stad voor je op een rij.

Verken de stad

Een bezoek aan Hoorn begint met een wandeling door de leuke stad. Bij de VVV zijn routes te verkrijgen, maar je kunt ook gewoon door de winkelstraten struinen en een terrasje pakken in de oude haven. Belangrijke historische gebouwen zijn de Waag, de Boterhal en de Hoofdtoren. In die laatste zit een restaurant gevestigd van waar je een mooi uitzicht hebt op het IJsselmeer.
 

De Halve Maen

Aan boord van dit schip voel je je voor even een echte zeevaarder uit de 17e eeuw. De Halve Maen is het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17e eeuw dat in Nederland ook echt zeilt. Om mee te varen moet je wel aardig in de buidel tasten, maar gewoon een bezoek brengen aan het schip is ook al een heel leuk uitje.

Eerst kom je in het bezoekerscentrum alles te weten over Hoorn en hoe de vissers vroeger bij de Zuiderzee leefden. Daarna kun je een rondleiding of audiotour volgen op het schip. Voor families is er een doorgeef-audiotour met verschillende opdrachten, die je op eigen gelegenheid kunt volgen. Het thema van dit jaar: de Gouden Eeuw.
 

Stoomtram

Is je kind juist gek van treinen, dan maak je een rit met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik. Deze rijdt over de oude spoorweg uit 1887 via de stations Opperdoes, Twisk en Wognum. Bij het treinstation van Hoorn bevindt zich ook het Museumterrein waar je het seinhuis en de locomotieven in de werkplaats kunt bewonderen. Kinderen kunnen er op Stoomsafari: een speurtocht maken waarbij ze alles leren over het reizen en werken met de stoomtram.

 

Lees ook:
8x Den Bosch met kinderen: dit zijn de leukste uitjes >

 

Museum Hoorn

Hier staat alles in het teken van de 20e eeuw: leuk voor kinderen om te ontdekken hoe hun opa en oma vroeger leefden. Welke spullen gebruikten ze, met welk speelgoed speelden kinderen en wat voor winkels waren er in die tijd? Er worden speciale knutselmiddagen georganiseerd en kinderen kunnen quizzen en speurtochten maken in het museum.

Het hele jaar door zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Tip voor het najaar: vanaf oktober (tot juni 2020) zijn de leukste fragmenten van Carlo & Irene’s Telekids te zien, ter herinnering aan de start van het programma dertig jaar geleden.
 

Sprookjeswonderland

Ga je een dagje naar Hoorn en wil je je kinderen helemaal happy maken, bezoek dan het Sprookjeswonderland. Dit pretpark ligt een klein half uurtje rijden van Hoorn en je vindt er een compleet kabouterdorp, kasteel en een sprookjesbos. Ook aan attracties, zoals een bootjes- en paardenbaan, geen gebrek.
 

Schaatsen

Bezoek je Hoorn in de winter? Bind dan de ijzers onder en ga lekker schaatsen bij Kunstijsbaan De Westfries. Als je geen schaatsen hebt kun je ze gemakkelijk ter plaatse huren. Je kunt bij deze ijsbaan ook schaatsles krijgen en er worden kinderfeestjes gehouden.
 

Kinderboerderij

Geiten, ezels en kippen, maar ook wandelende takken en vissen: je vindt ze allemaal bij kinderboerderij De Woid. De naam klinkt Fries, en dat klopt als een bus: woid betekent weide. ’s Zomers is er een leuke speeltuin.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >