Alsof de decembermaand nog niet genoeg zoetigheid met zich meebrengt: reiszoekmachine Skyscanner duikt in de wereld van cacao en chocolade en presenteert je de lekkerste chocoladebestemmingen. Om blij van te worden.
Hier struikel je zowat over de chocolaterieën en pralineshops. Zet in ieder geval op je wensenlijstje: de chocoladekunstwerken van Pierre Marcolini, de oudste chocoladewinkel van Brussel Neuhaus, de klassiekers Leonidas en Godiva, de bijzondere bonbons van Mary Delluc en de cacaolekkernijen van Elisabeth chocolaterie in de Boterstraat.
In dit leuke museum leer je alles over de geschiedenis van cacao en de productie van luxe Lindt-chocolade. Naast ‘kijkeducatie’ kun je zelf aan de slag met cacao en chocoladecreaties maken en natuurlijk veel proeven van de bonbons. Een grote Lindt-chocoladewinkel vind je overigens op de Neumarkt.
Overnachten in een oude chocoladefabriek getransformeerd tot boutique design hotel met museum en restaurant. Daarvoor vlieg je richting Portugal om uit te komen in Viana do Castelo, in het noorden van het land. Fabrica do Chocolate doet z’n naam absoluut eer aan want waar je ook kijkt, overal zie je chocolade of de donkerbruine kleur verwerkt in het design. Een buitenmuur die lijkt op een groot uitgevallen chocoladereep, gesmolten chocolade die uit het plafond druipt en 18 kamers met een vette knipoog naar de delicatesse. Als klap op de vuurpijl tovert chef Pedro Arújo de lekkerste gerechten uit de keuken waarin je veel cacao en chocolade proeft.
Een bericht gedeeld door Trains & Tours (@trainsandtours) op
In dit land vind je enorm veel chocoladefans – er wordt gezegd dat Zwitsers zo’n 10 kg chocolade per jaar verorberen – en dus veel chocolade. Van traditionele chocolatiers zoals Teuscher (champagnetruffels!) tot grote merken als Nestlé en Lindt. Niet voor niets rijdt door het berglandschap een heuse chocoladetrein tussen Montreux en de chocoladefabriek van Cailler (Nestlé) in Broc. Een fraaie rit – alleen van juni tot en met oktober – met als lekkere beloning natuurlijk chocolade.
Een bericht gedeeld door Anka Chocolate (@ankachocolatecroatia) op
Opatija is van 7 tot en met 9 december 2018 even chocoladehoofdstad van Kroatië tijdens het Chocoladefestival. Drie dagen lang een zoet feest met choco-workshops, proeverijen en veel chocolade op het menu van hotels en restaurants. En voor heel bijzondere, minimalistische chocolade moet je even kijken bij Anka Chocolate.
Melissa Pieters (33) is getrouwd met Bilal (34), moeder van drie jonge kinderen (9, 6 en 2), influencer (@melisspieters op Instagram) en een bekeerde moslima. Hoe vliegt zij de decembermaand aan?
Het is de baby zelf niet aan te rekenen, maar zo’n pasgeborene haalt wel je hele leven overhoop, inclusief je vriendschappen. Welke het overleven en welke sneuvelen, dat is van tevoren niet te voorspellen. Dat weet journalist Laurien als geen ander.
Een Huis Vol is terug, dat betekent de hele kerstvakantie weer genieten van de chaos van de families Lopez, Bal, Bakcha en Blom. Vinden we heerlijk, want dan valt ons eigen huishouden opeens wel mee.
Het worden bijzondere feestdagen voor Anne-Marie Rozing en vriendin Laura. Ze vieren voor het eerst kerst met hun zoontje Jules in hun midden. En die knusse kerstdagen gaan niet voorbij zonder leuke tradities. Wij spraken Anne-Marie over de kerstplannen met baby Jules.
Kerst: het feest van lichtjes, liefde… en chaos. Dat wij moeders alle kerstballen hoog moeten houden wisten we natuurlijk al, maar soms zouden we dat wel even anders willen.
Ze komen onafgesproken opdagen in identieke outfits, raakten twee keer tegelijk zwanger en bevielen naast elkaar in het ziekenhuis. De band tussen Sara Kalkhoven (31) en Mariëlle Liefting (35) is zo symbiotisch, dat het haast ongeloofwaardig is.