6x leuke activiteiten tijdens het Weekend van de Wetenschap

27.09.2016 15:14
Beeld: Weekend van de Wetenschap Beeld: Weekend van de Wetenschap

Je eigen zeep en haargel maken, sterrenkijken bij een sterrenwacht en aan poep ruiken om te kijken of iemand ziek is of niet. Het kan allemaal tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 1 en zondag 2 oktober. In heel het land zijn leuke, interessante en spannende dingen te doen. Wij maken alvast een lijstje met de leukste activiteiten.

1. Vrije Universiteit – Amsterdam

De VU en het VUmc organiseren samen meer dan 50 activiteiten. Je kunt naar een heus brandlaboratorium om te kijken hoe bosbranden ontstaan én om experimenten te doen. Of laat je tong onderzoeken en kijk hoeveel bloedvaatjes erin zitten. En dan kun je ook nog zeep en haargel maken, experimenteren met poep en nog veel meer.
 

2. Sonnenborgh museum & sterrenwacht – Utrecht

Je ziet ’m bijna dagelijks hoog boven in de lucht. Maar wat is de zon nu eigenlijk precies? Je komt er alles over te weten in de Super Sunday Solar Science Show. In deze spectaculaire zonneshow vol experimenten en proefjes onderzoek je samen met een zonneonderzoeker de kleuren van het zonlicht, wat licht precies is en waar de zon van gemaakt is. Ook is het museum geopend en kun je bij helder weer door de zonnetelescoop kijken.

3. Virtueel zwemmen met zeehonden – Pieterburen

Hoe leven zeehonden? Kom je achter als je naar Pieterburen gaat. In een virtual reality voorstelling waan je je even onder water bij zeehonden. Het kan trouwens zomaar zijn dat deze ‘duik’ effect heeft op je gemoedstoestand. Daar wordt in ieder geval onderzocht tijdens dit weekend.
 

4. Voetballen met robots – Amsterdam

Robots die kunnen voetballen, het moet niet gekker worden. Maar in het Amsterdamse Science Park ontmoet je ze echt. Je komt erachter hoe robots gemaakt worden én hoe je een robot goed laat voetballen. Dat deze exemplaren er wat van kunnen blijkt: ze doen dit jaar zelfs mee aan de Robocup.

 

5. Vogels spotten  – Nijmegen

In het Natuurmuseum Nijmegen kun je vogels en ringen spotten. Ze zijn door het hele museum verstopt en met een boekje in de aanslag kun je alle vogels op naam sorteren. Handig: iedere vogel heeft een paspoort met ringgegevens.

 

6. Spelen met energie – Laren

Maak propellers voor een windmolen, die genoeg energie kan opwekken om een lampje te laten branden, of test hoe je een zonnepaneel neer moet zetten, om zoveel mogelijk energie te verzamelen. In Geologisch Museum Hofland in Laren nu een tentoonstelling over energie te zien en kunnen kinderen zelf allemaal proefjes doen.  

En natuurlijk is er in heel Nederland nog veel meer te doen tijdens het Weekend van de Wetenschap. Klik hier voor alle activiteiten.