17x de leukste uitjes in de zomer

15.07.2019 07:46
uitjes-voor-kinderen-in-zomer

Vlindertuinen, blotevoetenpaden, op bezoek bij een barones of ’s nachts dieren spotten: deze zomervakantie hoeven je kinderen zich geen moment te vervelen.

1. Wat een takkenbende

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar de Ulebelt in Deventer is echt een leuke plek voor kinderen. Er zijn dierenweides, vlinder-, bijenen kruidentuinen en verschillende natuurspeelplekken. Voor kinderen tot 7 jaar is er speelplaats de Takkenbende, waar ze kunnen klooien met zand, boomstammen en hutten. Oudere kinderen kunnen terecht bij de Waterstam, een avontuurlijke natuurspeelplek met wilgenhutten, dikke boomstammen om op te klimmen, een uitkijkheuvel en waterspeelplek. Laarzen dus mee en reken erop dat je kinderen vies worden.

 

2. Zomerparkfeest, Venlo

Vier dagen lang duurt het Zomerparkfeest in het Julianapark in Venlo. Naast muziek van fijne artiesten zijn er voorstellingen op het gebied van dans, theater, mode, film en literatuur. Of bezoek het jeugdprogramma en de picknickmiddag. Entree is gratis. 8 T/M 11 AUGUSTUS,

 

3. Geslaagd voor je rijbewijs

Leuk, in het PIT museum in Almere leer je alles over de politie en brandweer. Kinderen kunnen er allerlei speurtochten doen; ga bijvoorbeeld met Paw Patrol op avontuur en zoek alle hondenpootjes, doe een brandweerspeurtocht en help met blussen of ontdek welke spullen er in een ambulance zitten. En dan zijn er ook nog allerlei interactieve spelletjes, kunnen kinderen hun skelterrijbewijs halen en meevaren op een historische blusboot. KINDEREN T/M 3 JAAR GRATIS, KINDEREN MUSEUM 4 T/M 12 JAAR € 7, VANAF 13 JAAR € 10.

 

4. Chique bedoening

Ga met je kinderen naar Paleis het Loo en je bent gegarandeerd van een topdag. Zo worden er in de zomer onder meer prinsen- en prinsessendagen georganiseerd en kunnen kinderen boogschieten, meedoen met een stokpaardenrace of naar het prinsen- en prinsessenbal. Ook worden er allerlei verhalen verteld in het kinderatelier, is er een tentoonstelling over de band tussen de koninklijke familie en hun dieren en kun je een Oranje-wandeling volgen in de paleistuin.

 

5. Je komt er jezelf tegen

Een doolhof uitkomen is al knap lastig, laat staan als je meer dan honderd spiegels tegenkomt. In dit doolhof in Scheveningen ben je dus wel even zoet om de weg naar buiten te vinden. De spiegels zijn geplaatst in bogen en gedecoreerd met koraal of gemaakt van scheepshout, waardoor je nooit zeker weet: is het een spiegel, boog of kan ik verder lopen? € 2,50 P.P.

 

6. Pas op voor T-rexx

Het dinopark in het Groningse Westerwolde is hartstikke leuk voor kinderen: in het bos gaan ze op zoek naar levensgrote dinosaurussen, maar ze kunnen ook dinobotten en -eieren opgraven, meedoen aan een survivalrun of spelen op het kinderplein. Er is trouwens ook een park waar je alles leert over de evolutie van bomen van vroeger – toen er nog dinosaurussen leefden – tot nu. KINDEREN T/M 2 JAAR GRATIS, VANAF 3 JAAR € 9,95.

 

Lees ook

20x de leukste buitenspeeltuinen in Nederland >

 

7. Een Mondriaan mee naar huis

Leuk voor als het regent: een bezoek aan het Mondriaanhuis in Amersfoort. Je leert alles over de beroemde roodgeel-blauwe schilderijen en er is een speurtocht waarbij je op zoek gaat naar verbogen puzzelstukken in het museum. In het doe-atelier kunnen kinderen hun eigen kunstwerk maken of zich uitleven op de lego-wand. KINDEREN T/M 5 JAAR GRATIS, KINDEREN 6 T/M 17 JAAR € 8, VOLWASSENEN € 12,50.

 

8. Speuren naar waterbeestjes

Zoek je een leuk en origineel uitje in de natuur, kijk dan vooral even op de website van Natuurmonumenten, want ook in de zomervakantie worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Speur bijvoorbeeld naar verborgen beestjes in het Zwanenwater in Noord-Holland, ga mee op vleermuizenexcursie in de duinen van Goeree (Zuid-Holland) of ontdek de drooggevallen slikken, geulen, schorren en krabbetjes in het Zeeuwse Zuid-Beveland. En dan zijn er nog tig dingen die je in heel het land kunt doen. De kosten vallen mee: voor de meeste activiteiten betaal je een paar euro.

 

9. Leeuwen in de polder

Ga je wandelen in landgoed Hoenderdaell in de Anna Paulownapolder (Noord-Holland), dan heb je kans dat je een edelhert, emoe of Schotse hooglander tegen het lijft loopt. Daarnaast kun je er speuren naar vossensporen, broedende vogels en sporen van knaagdieren. Ook is er een dierenpark met leeuwen en tijgers, bruine beren uit Bulgarije, ringstaartmaki’s, bontgekleurde lori’s en rondspringende wallaby’s – een aantal loopt gewoon vrij rond, omdat het dierenpark de natuurlijke omgeving zo goed mogelijk wil nabootsen. Verder zijn er vogeldemonstraties, kun je felgekleurde vogels voeren, kijken bij de roofdierenopvang en kan het zomaar gebeuren dat er een ringstaartmaki op je schouder springt op het apeneiland. TOEGANGSPRIJZEN DIERENPARK: KINDEREN T/M 2 JAAR GRATIS, 3 T/M 4 JAAR € 5, DAARBOVEN € 10.

 

10. Nachtelijk avontuur

In de zomervakantie worden er geregeld kindersafari’s georganiseerd op de Hoge Veluwe – in het donker. Onder begeleiding van de boswachter en zijn assistenten struinen kinderen ’s avonds door het park op zoek naar de wilde dieren – dat ze een edelhert, wild zwijn of ree tegenkomen staat sowieso vast. Na afloop mogen ze broodjes en marshmallows roosteren boven het kampvuur en slapen ze in echte safaritenten – en bij mooi weer onder de sterrenhemel. Om de volgende ochtend, nog voordat de zon opkomt, weer op pad te gaan om nog meer dieren te spotten. Eén ding is zeker: deze ervaring vergeet je kind nooit meer. VOOR KINDEREN VAN 8 T/M 11 JAAR € 45, RESERVEREN IS NOODZAKELIJK.

 

11. Terug in de tijd

In het Belgische Genk – op een halfuurtje rijden van Maastricht – ligt Bokrijk, een openluchtmuseum dat geweldig leuk is voor kinderen. Leer zelf brood bakken, potten draaien en leer bewerken in de atelierschuren, volg ‘les’ in een schooltje uit 1913 en leer alles over de bruisende jaren zestig. En dan is er ook nog een speeltuin met megaglijbanen, schommels, een dradencircus, mini-auto’s, minigolf en een volledig kleuterdorp. KINDEREN T/M 2 JAAR GRATIS, 3 T/M 12 JAAR € 2, DAARBOVEN € 12,50.

 

12. Verhaal met een moraal

Jij dacht misschien dat je alleen naar Burgers’ Zoo in Arnhem ging om dieren te bekijken, maar in de zomervakantie speelt er ook een gloednieuwe theatervoorstelling. In Zoë & Silos – De bush musical beleven Zoë & Silos een spannend avontuur waarin het leven in een tropisch regenwoud centraal staat – nog leerzaam ook, dus. Tip: bezoek na afloop meteen de buitenspeeltuin die sinds een paar maanden is geopend.

 

13. Hier komt nou de melk vandaan

Bij Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe in Ruinerwold beleven kinderen het echte boerengevoel. Er is een tof buitenterrein met traptrekkers en skelters, boerenbiljart, springkussens, maisdoolhof, dierenweide en kabelbaan. Plus een speelschuur met maar liefs drie verdiepingen waar je onder meer kunt klimmen en glow in the dark pannavoetbal kunt spelen. Vergeet na afloop vooral geen ijsje te eten bij de boerderij; ze worden gemaakt van dagverse melk en zijn er in talloze smaken, waaronder vanille, yoghurt, kwark-framboos, bananen, aardbeien en nog veel meer. TOT 1 JAAR GRATIS, KINDEREN € 8,50, VOLWASSENEN € 3,50.

 

14. Je raakt er nooit uitgespeeld

In de zomermaanden is er van alles te beleven in Avonturenpark Hellendoorn. Neem alleen al de gloednieuwe High Dive Stuntshow, waarin een internationaal team van atleten spectaculaire stunts uitvoert op gigantische hoogtes. Ook kan je kind z’n lol op in het Aquaventura Slidepark met elf waterglijbanen, een heerlijk zandstrand en een waterspeelpark voor kleine kinderen. Leuk is dat het park op een aantal dagen in juli en augustus tot half tien ’s avonds is geopend – kun je tot lekker laat in alle attracties en krijg je een spetterende vuurwerkshow op de koop toe. TOEGANG € 24,50, VOOR PRETPARK HET AQUAVENTURA SLIDEPARK BETAAL JE € 3,50 EXTRA.

 

15. Tot de zon ondergaat

Leuk: in juni, juli en augustus is dierentuin ARTIS iedere zaterdag open tot de zon ondergaat. Er zijn muziekoptredens en in het Planetarium zijn speciale voorstellingen te zien. Ook worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld vleermuizen spotten met een batdetector, leert wat het heelal met aardbeientijd en druivenpluk te maken heeft en gaat aan de slag met olifantendrollen en microben. Aan eten is ook gedacht: van vegetarische maaltijden en curry’s tot aan steenovenpizza’s en verse frieten, het is er allemaal.

 

16. Lol trappen met Mike & Molly

Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers (Zuid-Holland) is pas een jaar open, maar breidt nu al uit met een geweldig leuke attractie voor peuters en kleuters. In themagebied Mike & Mollyland zijn loopfietsjes, wipkippen, glijbanen en zandbakken. Ook kun je er schapen knuffelen en is er een gloednieuwe theatershow over het boerenleven. Voor oudere kinderen is er trouwens ook van alles te doen: van koeien melken en bootje varen tot ponyrijden en verdwalen in het wilgendoolhof. KINDEREN T/M 1 JAAR GRATIS, VANAF 2 JAAR € 12 OP ZATER-, ZON- EN FEESTDAGEN EN TIJDENS VAKANTIES, OP OVERIGE DAGEN € 9.

 

17. Op zondag kijk je naar de zon

Bij helder weer kun je iedere zondag bij sterrenwacht Sonnenborgh (Utrecht) de zon met een speciale telescoop bekijken – en de zonnevlekken en zonnevlammen aan de rand van het zonneoppervlak zien. Kaartjes koop je op de dag zelf aan de balie, reserveren is niet nodig. KINDEREN TOT 4 JAAR GRATIS, KINDEREN 4 T/M 17 JAAR € 5, VOLWASSENEN € 8,50.

 

Meer uitjes vind je in het Kek Mama Zomerboek: nu in de winkel of hier te bestellen!