Werk, kids, sport of andere plannen in je agenda: als moeder heb je het er maar druk mee. Na een dag vol bezigheden hoop je waarschijnlijk op een goede nachtrust. Maar met kinderen kan dat soms best lastig zijn. Slapen je kids de nacht eindelijk door, maar krijg je zelf nog steeds niet genoeg slaap? Samen met Smulderstextiel hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.
1. Zorg voor de juiste temperatuur
Een te warme (of te koude) temperatuur in de slaapkamer kan een slechte invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Vooral een te warme slaapkamer zorgt voor slapeloosheid. De ideale slaapkamertemperatuur ligt ergens tussen de 15-20 graden, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
2. Kies comfortabel beddengoed
Niet alleen de temperatuur heeft invloed op de kwaliteit van slaap. Ook je beddengoed en hoofdkussens kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je beddengoed niet te dik is, zodat je het ‘s nachts niet te warm krijgt. Ook ademende stoffen zoals katoen en linnen kunnen hierbij helpen. Deze zijn namelijk in staat om lucht en vocht door te laten.
3. Genoeg frisse lucht
Het is belangrijk om niet alleen overdag genoeg frisse lucht te krijgen. Ook voor een goede nachtrust is voldoende frisse lucht een must. Wil je je geen koude kamer, maar wel de kamer laten doorluchten? Zorg er dan voor dat je dit gedurende de dag doet. Dan kan je een uurtje voor het slapengaan de ramen dicht doen en de verwarming aanzetten.
4. Check je slaapcyclus
Vooral met jonge kinderen kan je slaapcyclus af en toe een zooitje zijn. Soms ben je midden in de nacht wakker doordat je kroost een slechte droom heeft gehad of per ongeluk in bed heeft geplast. Als dit regelmatig gebeurt, kan je slaapritme in de war geschopt worden.
Nachtelijke ongelukjes en dergelijke problemen kan je helaas niet altijd voorkomen. Wel kan je ervoor zorgen dat je je slaapritme zo consistent mogelijk houdt. Kies dus een vaste bedtijd voor jezelf en sta dagelijks rond dezelfde tijd op wanneer dit mogelijk is. Door zo veel mogelijk regelmaat in je slaapcyclus te houden, word je rond dezelfde tijd moe en slaap je makkelijker in.
5. Vermijd schermen voor het slapen
Heel verleidelijk om in slaap te vallen tijdens het kijken van je favoriete Netflix-serie, maar helaas niet zo handig. Het blauwe licht van een tv of telefoonscherm zorgt er namelijk voor dat je biologische klok verstoord wordt. Zorg er daarom voor dat je minstens een uur voor het slapengaan je telefoon en andere schermen uitschakelt. Neem in plaats daarvan een lekker warm bad of lees een boek om tot rust te komen.
Stilte na de storm
Om genoeg te ontspannen na een drukke dag is het belangrijk dat je een zo goed mogelijke nachtrust krijgt. Heb je een dag vol heisa achter de rug? Check dan de bovenstaande tips om te zorgen dat je makkelijker in slaap valt.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.