Je hebt alles geprobeerd. Een speen, een extra flesje, wiegen (totdat je lamme armen had), een stuk of 28 slaapliedjes en gewoon even laten huilen. Tevergeefs, je kleine weigert te slapen.
Lees verder onder de advertentie
Goed nieuws: Volgens Japanse onderzoekers helpt een combinatie van dragen, lopen en rustig neerleggen om huilende baby’s binnen 13 minuten in slaap te krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Succesvolle overdracht naar de wieg
Een wandeling van vijf minuten had het beste effect: alle huilende baby’s stopten met huilen en hun hartslag daalde. Ongeveer de helft viel binnen deze vijf minuten al in slaap. Zitten en de baby vasthouden zonder te lopen daarentegen niet; de hartslag van de baby’s steeg juist en de kleintjes bleven huilen. Zelfs het draaien of stoppen met lopen tijdens de wandeling liet de hartslag stijgen. Als ouders daarna acht minuten gingen zitten met de baby, verbeterde de kans op een succesvolle overdracht naar de wieg aanzienlijk.
Het advies? Begin met vijf minuten lopen, zonder abrupte bewegingen, gevolgd door acht minuten zitten met de baby. Deze methode van in totaal 13 minuten had de beste resultaten in het onderzoek. Bovendien kwamen er extra tips naar voren: loop in een rustige, vlakke omgeving binnenshuis, ondersteun het hoofdje goed en hou de baby stevig vast. Een draagdoek of -zak kan helpen, maar zorg dat je de baby daarna goed in de wieg kunt leggen. Blijft de baby huilen? Stop dan na 5 tot 10 minuten met lopen en controleer of je kindje oké is.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.