Je hebt 13 minuten nodig om je baby in slaap te krijgen, volgens wetenschappers

03.04.2024 08:05

Je hebt alles geprobeerd. Een speen, een extra flesje, wiegen (totdat je lamme armen had), een stuk of 28 slaapliedjes en gewoon even laten huilen. Tevergeefs, je kleine weigert te slapen.

Goed nieuws: Volgens Japanse onderzoekers helpt een combinatie van dragen, lopen en rustig neerleggen om huilende baby’s binnen 13 minuten in slaap te krijgen.

Succesvolle overdracht naar de wieg

Een wandeling van vijf minuten had het beste effect: alle huilende baby’s stopten met huilen en hun hartslag daalde. Ongeveer de helft viel binnen deze vijf minuten al in slaap. Zitten en de baby vasthouden zonder te lopen daarentegen niet; de hartslag van de baby’s steeg juist en de kleintjes bleven huilen. Zelfs het draaien of stoppen met lopen tijdens de wandeling liet de hartslag stijgen. Als ouders daarna acht minuten gingen zitten met de baby, verbeterde de kans op een succesvolle overdracht naar de wieg aanzienlijk.

Lees ook – Nee, je stelt je niet aan. Onderzoek wijst uit: gebroken nachten laten je ouder voelen

Stappenplan voor slaaptijd

Het advies? Begin met vijf minuten lopen, zonder abrupte bewegingen, gevolgd door acht minuten zitten met de baby. Deze methode van in totaal 13 minuten had de beste resultaten in het onderzoek. Bovendien kwamen er extra tips naar voren: loop in een rustige, vlakke omgeving binnenshuis, ondersteun het hoofdje goed en hou de baby stevig vast. Een draagdoek of -zak kan helpen, maar zorg dat je de baby daarna goed in de wieg kunt leggen. Blijft de baby huilen? Stop dan na 5 tot 10 minuten met lopen en controleer of je kindje oké is.

Lees ook – Geheimen van een kinderslaapcoach: zelfstandig slapen

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.