Lise: ‘Pas na de geboorte van de jongste begon ik te genieten van seks’

30.03.2024 10:38
rollebollen genieten van seks na zwangerschap jongste Beeld: Getty Images

Lise is al meer dan twintig jaar samen met Daniël, maar ze zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken. Ook in bed niet.

Lise (36), getrouwd met Daniël (37), dochter Jasmijn (9) en zoon Liam (7):

“Verjaardagen in de kroeg waar eerst de vrouw tot tien uur zit op twee muntthee en een glas rosé en dat dan de man haar om 22.15 uur komt aflossen, zijn heel gewoon in onze vriendenkring. Ik vind het een gruwel. Daniël en ik huren een oppas of bellen af. Maar als we gaan, dan altijd tegelijk. Dat zijn nou net de momenten die het leven voordat we kinderen hadden aangenaam maakten.

Sowieso vinden we het belangrijk dat wij samen leuke dingen blijven doen, zoals een feest, maar ook een weekendje weg. Wij waren er eerder dan de kinderen en het is ook in hun belang dat we het gezellig houden en niet in een sleur terecht komen. Ik denk dat dezelfde instelling ervoor heeft gezorgd dat wij nu, na ruim twintig jaar samen, nog steeds zo gek zijn op elkaar en een actief seksleven hebben.

Intimiteit

Daniël en ik waren vijftien toen we verkering kregen. Het is nog een paar maal kortstondig uitgegaan voor ons twintigste. Hij heeft toen twee en ik één keer het bed gedeeld met een ander, maar meer seksuele ervaring hebben we niet. We hebben alles samen ontdekt. In die beginjaren was ik bleu. Seks zag ik als iets wat wel hoorde bij een relatie, maar ik onderging het. Ik durfde amper te vertellen wat ik lekker vond en wat niet. Eigenlijk is dat pas na de geboorte van de jongste gekomen. Ik ging veel sporten en kreeg steeds meer zelfvertrouwen. Zes weken na de bevalling hadden we ook alweer seks. Hechtingen eruit en hup, weer gaan. Het was spannend en als ik maar even ‘au’ zei, stopte Daniël meteen. Maar het was vooral fijn weer intiem te zijn.

“Hechtingen eruit en hup, weer gaan. Het was vooral fijn weer intiem te zijn.”

Ondanks de kleine kinderen en gebroken nachten, zat ik vol energie. Ik voelde me op en top vrouw en werd toeschietelijker en makkelijker. Ik maakte grapjes als: ‘Morgen ben ik ongesteld, dus als je nog wil, moet het vanavond.’ Of ik appte Daniël als hij in de tuin werkte dat ik boven lag en wel zin had in een verzetje. Dat werkte goed voor ons. Ook gaf ik eerlijk aan dat het gefriemel voor mij niet nodig was. Daniël is een goede minnaar. Lief, stoer en mannelijk. Hij is ook enorm van het lange voorspel: het strelen, kussen, masseren. Maar ik hoef niet altijd een aanloop van anderhalf uur. Ik vind een quickie op de bank of onder de douche af en toe ook prima. Sowieso niet altijd geijkt ’s avonds in bed. Er zijn genoeg andere momenten en plekken te bedenken.

Migraine

Maar de grootste verandering is dat ik meer ontspan. Ik ben een piekerig typje en zat vaak ‘in mijn hoofd’. Ook tijdens de seks. Ik kon maar met moeite
alles loslaten: het huishouden, werk, kinderen, school, de verjaardag van mijn schoonmoeder én mijn angst voor migraine. Ik kamp al sinds mijn jeugd met zware migraines. Zeker vier keer per week heb ik een aanval. Op zulke momenten heb ik barstende hoofdpijn en moet ik direct aan de zware pijnstillers. Een vrijpartij is dan geen optie. Maar juist daardoor voelde ik ook de druk om nú seks te hebben, want misschien lag ik over een paar uur weer uitgevloerd op bed.

Door de jaren heen heb ik geleerd meer mindful te zijn en meer in het hier en nu te leven. Ik probeer me meer over te geven aan het moment: ‘deze twintig minuten besteed ik aan seks en niks anders’. Nog steeds blijft de migraine de kop opsteken en is vaak ook spelbederver als het gaat om intimiteit, maar ik maak me er vooraf niet meer druk om. Soms heb ik geluk: dan word ik om half drie wakker van de pijn, neem mijn medicatie in en ben er ’s morgens weer vanaf. Het kost me dan ‘slechts’ mijn nachtrust.

Betrapt

Normaal gesproken hebben twee tot vier keer per week seks. Logeren we samen een nachtje in een hotel, dan halen we dat met gemak op een dag, maar zijn we op een gezinsvakantie, dan is het misschien maar een keertje per week. Een tentdoek of krakerig bed werkt niet libidoverhogend.

Sowieso vind ik het nu de kinderen groter worden enger om het te doen als zij thuis zijn. Vroeger gingen Jasmijn en Liam op zondagochtend vroeg naar beneden om cartoons te kijken en konden wij boven even samen spelen. Maar Jasmijn is de laatste tijd van het uitslapen. We hebben een oud huis met dunne wandjes en de kamers liggen dicht naast elkaar. Het idee dat zij ons kan horen vind ik vervelend. Maar als we het alleen maar kunnen doen als ze diep in slaap zijn of uit huis, komt het er ook niet van. Vandaar dat we meestal boven seksen in de lepeltje-lepeltjestand. Mochten de kinderen onze slaapkamer binnenstormen, dan lijkt het alsof we gewoon knus tegen elkaar aan liggen.

Lees ook – Ga er maar aan staan: Patricia moet haar dochter uitleggen wat ‘doggy style’ is >

Initiatief nemen

Soms verras ik Daniël met een lingeriesetje of slipje met open kruis. Speeltjes gebruiken we niet, daar hebben we nooit over nagedacht. Alhoewel Daniël laatst opbiechtte dat het hem spannend leek om een keer handboeien te bestellen. Een instapmodel, geen BDSM-boeien. We bespraken wat we voor ons zestigste nog weleens wilden doen en dit was wat hij zei.

Zelf heb ik ook geen grote wensen. Een trio of met een vrouw? No way. Het zal bij mij meer de afwisseling van standjes zijn, ik wil nog wel wat meer experimenteren. Zoals vorige week. Ik droeg een mooi jurkje maar had geen panty aan en lokte Daniël mee de keuken in. De kinderen waren op school, maar we hadden makkelijk betrapt kunnen worden, want mijn schoonmoeder komt regelmatig spontaan aanwaaien en de gordijnen hingen open. Dat zou gênante vertoning zijn geworden, en het gaf een speciaal tintje aan onze vrijpartij.

“Dat ‘zin maken’ hoef je niet als iets negatiefs te betitelen, ik zie het als een compliment.”

Daniël is degene die het meest initiatief neemt. Linda de Mol zei ooit eens dat je als vrouw soms zin moet maken – dat nam ze later weer terug, want dat kon niet meer na me-too. Maar ik vind dat het soms best kan. Daniël werkt hard, is een leuke vader, doet alles in huis en is stapelgek op mij. Waarom niet gezellig meedoen, ook al wilde ik eigenlijk net een tv-serie kijken? Dat ‘zin maken’ hoef je niet als iets negatiefs te betitelen, ik zie het als een compliment. Mijn man vindt mij sexy en wordt na al die jaren nog steeds opgewonden van mij.”

Wil je ook geïnterviewd worden voor deze rubriek? Mail naar redactie@kekmama.nl.

Dit artikel stond eerder in Kek Mama.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.