Rianne en haar man plannen hun seksleven: ‘Vrijdag is letterlijk onze vrij-dag’

12.01.2024 10:00
topstory mama over seks vrijdag Beeld: Shutterstock

Rianne (32) voelde zich vaak afgewezen door Martijn (36) als hij weer eens te moe was om te vrijen. Maar zijn gebrek aan zin bleek een oorzaak te hebben.

“Zeven jaar geleden kon de seks tussen ons niet op. Precies zoals je van een beginnende relatie van twintigers kunt verwachten; we deden het minstens één keer per dag. Na een halfjaar gingen we samenwonen en kwam de klad er een beetje in. We verhuisden naar de andere kant van het land en hadden enorm veel te doen in het nieuwe huis. Martijn had reistijden van ruim een uur, maakte lange dagen en dat had zijn weerslag op de frequentie van ons seksleven.

Benauwd

Als ik wilde vrijen, haakte Martijn al snel af. Hij klaagde over extreme moeheid en had last van een soort hyperventilatie. Na de seks voelde Martijn zich fysiek altijd enorm opgefokt. Dat had hij zijn hele leven al. Zijn hartslag was dan enorm hoog en hij voelde zich benauwd. Als we ’s avonds rond tien uur vreeën, lag hij soms tot wel drie uur wakker. Als je net samen bent heb je dat ervoor over, maar nu wilde hij liever slapen dan een wilde vrijpartij hebben.

In die tijd deden we het hooguit eens per maand. Ik baalde ervan, voelde me ongezien en niet bemind. Ik begon te twijfelen of Martijn me nog wel aantrekkelijk vond. Hij zei van wel, maar het voelde niet zo. We hebben er wel vaak over gepraat, maar zonder succes. Gelukkig was onze relatie op elk ander vlak echt top, anders was dit misschien een reden geweest om uit elkaar te gaan.

Moetje

Wat ook niet meehielp: we wilden graag samen een kind. Ik had al een dochter uit een andere relatie. In 2016 besloten we samen voor een baby te gaan. Dat gaat bij mij niet makkelijk, door endometriose ben ik verminderd vruchtbaar. Maand na maand werd ik gewoon weer ongesteld, en hoewel we ons best deden er gewoon van te genieten, werd seks een moetje. Had ik, of hij, of wij allebei, gewoon geen zin, maar zat ik wel in mijn vruchtbare week, tja dan deden we het toch. Dat was seks zonder enkele passie. Niet leuk. Het maakte me vaak verdrietig en onzeker dat Martijn gedwongen met mij vree. Ik wilde me sexy en begeerd voelen en dat idee gaf hij me niet.

Gelukkig was het na vijftien maanden raak. Maar toen zakte ons seksleven echt helemaal in. Ik ben negen maanden doodziek geweest, leed aan hyperemesis gravidarum – extreme misselijkheid – en moest zelf ook niet meer denken aan urenlang flikflooien. Af en toe bevredigde ik mezelf tussendoor, maar samen deden we niets meer, op kusjes, kroelen en knuffelen na.

Pas na twee jaar, toen onze dochter elf maanden oud was, hadden we voor het eerst weer seks. We waren allebei dolblij, voelden ons extra verbonden. Maar na die keer stokte het toch weer en deden we het amper. Opnieuw dezelfde redenen: moe, geen zin, blij dat we eindelijk in bed lagen én Martijns fysieke gestel.

Lees ook – Geplande seks: ‘Via een app op mijn telefoon houd ik bij wanneer mijn man en ik het doen’ >

Lucht

Een halfjaar geleden schoot mij ineens te binnen dat er longproblemen in zijn familie zitten. Zou dat er misschien iets mee te maken kunnen hebben? Martijn was er nooit eerder op onderzocht. Schoorvoetend ging hij naar de huisarts, deed een test en wat bleek? Hij heeft astma! Logisch dat hij zich fysiek slecht voelt na de seks, hij komt simpelweg lucht tekort.

Inmiddels heeft hij medicatie en neemt nu overdag een pufje, eentje als hij gaat sporten én vlak voor de seks. Ineens kan hij weer ademen na het vrijen en dat neemt een barrière weg. Terugkijkend snap ik ook beter waarom hij me afwees. Niet langer twijfel ik aan zijn libido en of ik aantrekkelijk genoeg voor hem was, het was puur zijn gezondheid die opspeelde.

Vrij-dag

Nu we het ene probleem hadden verholpen, moesten we nog wat aan het andere doen: onze lage frequentie. Er kwam elke keer iets tussen. En dus hebben we een paar maanden geleden besloten om het maar gewoon te plannen op een vaste dag per week. Niet spontaan, wel hard nodig. Zo werd vrijdag vrij-dag. Deels vanwege de naam, maar ook omdat het de laatste dag van de week is. De volgende ochtend hoeven we niet te werken en kunnen we uitslapen.

In het begin heel onwennig. Lag ik naast mijn man, maar was helemaal niet opgewonden of in de mood en hij ook niet. Maar het bleek een kwestie van gewoon doen. Eerst maar eens stevig zoenen. Geen kusje op de mond, zoals we altijd doen, maar echt tongzoenen. Dat wakkert het vuurtje aan en dan gaat het bijna vanzelf.

Meestal begin ik. We hebben een bed van één meter tachtig breed, dus er is veel ruimte tussen ons in. Ik rol dan naar Martijn toe en zeg ‘hey!’ Hij weet dan wel hoe laat het is en begint mij te strelen. Soms doen we een rollenspel, dan reageert hij met ‘hey, leuk dat je blijft slapen’ of iets in die trant. Daar volgt dan een spel uit waarin ik hem moet verleiden of hij juist mij. Meestal duurt het een halfuur tot een uur, vanaf de eerste move. En daarna lekker uitgebreid knuffelen. Soms gebruiken we ook speeltjes: handboeien, een zachte zweep, dildo’s. Het mag wel een beetje stout, dat houdt het spannend.

‘Yes, we mogen weer!’

Inmiddels is het echt een momentje waar we naar uitkijken. Dat we allebei blij denken: yes, morgen is het vrijdag, dan mogen we weer! Soms hebben we op een andere dag zin, maar onze jongste dochter is ’s avonds nogal aan het spoken en slaapt vaak heel laat. Dan gaan we zelf toch ook maar slapen. Maar dan weten we: op vrijdag gebeurt het hoe dan ook, al moeten we wachten tot middernacht. Dat is leuk en maakt het echt van ‘ons samen’. Ik voel me veel meer zijn vrouw en aantrekkelijk als we gevreeën hebben. Zo’n vaste dag klinkt misschien als geforceerd je libido opschroeven, maar voor ons werkt het. We wisten gewoon niet hoe we moesten beginnen. Die drempel is nu helemaal weg.”

Jouw ‘vrij-dag’ ook wat opzwepen met stoute speeltjes? Hier wat inspiratie:

Dit zijn een aantal leuke speeltjes om mee te beginnen. Extra leuk: bij besteding vanaf 60 euro bij EasyToys krijg je met code KEKMAMA2022 10 euro korting. Geldig op het gehele assortiment.

Wil je ook geïnterviewd worden voor deze rubriek? Mail naar redactie@kekmama.nl.

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

Meer afleveringen van Mama over Seks? Lees hier de eerdere verhalen.