Papa Ruben over zijn kind: ‘Door zijn geboorte werd ik in één klap een softie’

28.09.2023 06:01
Kek Papa Ruben Beeld: privé

Ruben Rotsaert (32) is verloofd met Amber (30) en vader van Josha (10 maanden).

Verrassing

“Ik heb altijd al ­vader willen worden, voor mijn gevoel hoort het er gewoon bij om kinderen te krijgen. Toen we ervoor gingen, was Amber binnen drie maanden zwanger. Ze deed een zwangerschapstest in de badkamer terwijl ik onder de douche stond. ‘Helaas niet gelukt’, zei ze en ze liep naar beneden. Toen ik me ging afdrogen, keek ik nog eens goed naar de test. Ik zag toch echt twee streepjes. Ik riep Amber naar boven, die vol ongeloof naar de test keek. We waren verrast en superblij.”

Cliché

“’s Nachts kwamen de weeën op gang en in de ochtend ging het ineens heel snel. Amber kreeg persdrang en moest meteen naar het ziekenhuis komen. Een rit van twintig minuten deed ik in tien minuten. Dat vond ik heel heftig: die bloedspoed ­terwijl Amber veel pijn had. De adrenaline gierde door me heen.

Ik had weinig g­eslapen en amper gegeten, in de verloskamer dacht ik even dat ik van m’n stokje ging. Maar ik wilde niet het vleesgeworden cliché worden van de vader die flauwvalt en de geboorte mist. Gelukkig knapte ik op van limonade en suikerklontjes. Josha werd drie kwartier later geboren.”

Zo moe

“Het ouderschap vind ik niet moeilijk, dat gaat me vrij natuurlijk af. Alleen het slaapgebrek hakt er soms in, dat benadeelt m’n humeur. Amber en ik ­hebben zelden ruzie, maar puur door vermoeidheid zijn er soms sneller irritaties. Josha is geen makkelijke slaper, hij doet er lang over om in slaap te komen. Sprongetjes en door­komende tandjes zorgen ook voor ­onrustige nachten. Op een vrije dag is dat oké, maar als ik moet werken vind ik dat zeker pittig. Ik hou maar voor ogen: ooit komt het goed.”

Kek Papa Ruben
Kek Papa Ruben

Cocoonen

“Door de geboorte van Josha werd ik in één klap een softie. Zag ik iets zieligs op tv, dan werd ik meteen emotioneel. Het zullen de kraamtranen wel zijn. Door de verantwoordelijkheid voor zo’n klein wezentje ben ik ook veel volwassener ­geworden. Josha komt voor mij nu echt op de eerste plek. Vier keer per week sporten of een drankje doen in de stad vind ik veel minder belangrijk. Een avond op de bank is wat dat betreft dus ook prima.”

“Ik maak me vooral zorgen om Josha’s gezondheid en dat hem niets overkomt. Als hij ineens heel stil is, luister ik op zijn borst naar zijn hartje. En soms ben ik bang dat hij stikt in het eten. Zulke angsten krijg je er gratis bij.”

Missie mislukt

“Ik had me voorgenomen om mijn kind niet achter een tablet te zetten in een restaurant, maar ik betrap mezelf erop dat we dat soms toch doen. Het is makkelijk om dan Baby Tv als afleiding te hebben. Ik hoop maar dat het enigszins educatief is. Inmiddels kunnen Amber en ik alle liedjes meezingen.”

Kek Papa Ruben

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.