Heb je net een baby, moet je constant huilen – dít moet je weten over kraamtranen

06.06.2020 09:22
kraamtranen Beeld: Shutterstock

Grote kans dat je zelf ook geen idee hebt waarom je na de bevalling om de haverklap moet huilen. Je hebt toch een wolk van een baby in je armen liggen? Geen zorgen: die kraamtranen zijn heel normaal en gaan meestal vanzelf weer over.

Een bevalling is topsport. Misschien is het allemaal heel voorspoedig gegaan of heb je juist urenlang dubbel gelegen van de pijn. Feit is dat je naderhand behoorlijk moe bent en misschien wel een beetje in de war. Want ‘ineens’ heb je dat kleine wonder dat negen maanden lang in je buik zat, op je borst liggen. Het is dus helemaal niet zo gek als het je allemaal even te veel wordt.
 

Babyblues

Bijna iedere vrouw die net bevallen is, ervaart zo’n periode waarin ze zich wat minder happy voelt. Het komt vooral in de eerste twee weken na de bevalling voor en meestal beginnen de eerste tranen al na twee of drie dagen te stromen.

Voor een buitenstaander kan dat gek zijn: de kleine is geboren en alles gaat goed met hem, dus waarom zo emotioneel? Simpel: blame it on the hormones. Na de bevalling verandert er hormonaal veel in je lichaam. Tel daarbij op dat je een baby in huis hebt en ’s nachts minder goed slaapt en je begrijpt waar de babyblues, zoals kraamtranen ook wel genoemd worden, vandaan komen.
 

Lees ook:
‘Dit heb ik geleerd van mijn postnatale depressie’ >

 

Wat zijn de symptomen?

Niet iedere moeder reageert hetzelfde op deze emoties. De één laat een paar tranen en is een dag later weer het zonnetje in huis, de ander kan dagenlang huilen om de kleinste dingen.

In het algemeen zijn er wel een aantal dingen waaraan je de kraamtranen kunt herkennen:

  • Meestal huil je zonder dat er een reden voor is
  • Je voelt je onrustig en nerveus
  • Je slaapt slecht
  • Je hebt negatieve gedachten
  • Je hebt last van stemmingswisselingen
  • Je kan het gevoel hebben dat de zorg voor je baby een te grote verantwoordelijkheid is
     

Hoelang duurt het?

Meestal duurt de babyblues maar een aantal dagen en soms een paar weken. Als je hormonen na een tijdje weer tot rust gekomen zijn, gaan je stemmingswisselingen vanzelf weer over. Geen reden tot zorgen dus, ook niet voor je partner.

Blijf je je na de bevalling echter somber voelen en gaan die negatieve gevoelens niet weg? Dan zou het kunnen zijn dat je een postnatale depressie ontwikkelt. Schaam je daar niet voor en maak je gevoelens bespreekbaar. Overleg met je partner, huisarts en verloskundige: zij zijn er om je te helpen.

Bron: Nutricia

 

 

Nog meer feiten en weetjes lezen als je net moeder bent geworden? Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >