Foute boel: ”Ik moet nú naar het ziekenhuis’, gilde ik’

25.03.2023 16:37
mombracing miskraam Beeld: Getty Images

Maandenlang leefde Joëlle toe naar de positieve test, maar eenmaal zwanger kon ze er niet van genieten. Haar intuïtie riep van alle kanten: hier klopt iets niet.

Joëlle (33) is getrouwd met Devon (34) en moeder van de stilgeboren Ravi en van Maura (1).

“Iedereen was blij met mijn zwangerschap, behalve ik. Maandenlang had ik toegeleefd naar de positieve test, maar nu ik zestien weken onderweg was, kon ik er niet van genieten. Er klopte iets niet, het was niet goed. De verloskundige laste twee extra echo’s in. Niets aan de hand: de baby groeide volgens schema, zijn hartje klopte krachtig. Ik kon alleen maar huilen.

Lees ook – Artsen maken app voor ouders die baby zijn verloren: ‘Behoefte aan informatie en steun’ >

Foute boel

Het ís niet zo, ging het constant door mijn hoofd. Devon schoof het op de hormonen. Is niet iedere aankomende moeder bezorgd en wat overgevoelig? Maar bij 22 weken ging het mis. Ik had buikpijn en was onrustig. Harde buiken, oordeelde de verloskundige, maar dat stelde me niet gerust. De pijn was draaglijk, maar ik wist het: dit was foute boel.

“Bij 22 weken ging het mis. Ik had buikpijn en was onrustig”

‘Ik moet nú naar het ziekenhuis’, gilde ik toen ook Devon suggereerde dat ik gewoon een warm bad moest nemen. Daar aangekomen bleek het al te laat: het hartje van Ravi klopte niet meer. Het duurde even voordat ik opnieuw zwanger durfde te worden. Maar door de dood van Ravi stond ik tenminste wel onder strikte controle. Maura is kerngezond, nu moet ik alleen mijn overbezorgdheid nog leren loslaten.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.