‘Ik geef mijn kind in restaurants een beeldscherm’: dit vinden jullie

04.07.2022 11:56
veel-schermtijd-slecht-ontwikkeling-kleuters

Terwijl wij in een restaurant het liefst uren natafelen, wordt het geduld van kinderen flink op de proef gesteld. Halen jullie een tablet tevoorschijn om ze rustig te houden? Of vermaken jullie ze op een andere manier? We vroegen het jullie op social media.

 De meningen lopen uiteen.

Beeldscherm in een restaurant: ja of nee?

 • Robin: “Ik vond voordat ik een kind had daar van alles van, want tja je kind hoort gewoon te luisteren en te eten, right? Nou daar kwam ik rap van terug na het krijgen van me dochter. Dus lekker doen wat goed voelt!”
 • Ashton: “Heb ik nooit gedaan. Hij heeft van klein af aan geleerd om deel te nemen aan tafel. Vaak hebben restaurants kleurtjes voor kinderen zodat ze kunnen kleuren. Maar ook als dat er niet is, betrek je kind bij het gesprek. Leer ze hoe het hoort.”
 • Cindy: “Eerder om hen te vermaken… kids zijn vaak zo uitgegeten,.. Wachten tot alle volwassenen klaar zijn kan best lang duren voor ze.. je hebt beide een fijnere avond als ieder zich vermaakt.. beeldscherm of niet.. we leven in 2022 hoor!”
 • Annet: “Nee, wij eten alleen bij restaurants met een speelhoek. Daar vermaken ze zich opperbest!”
 • Dag Mara: “Ligt aan de situatie, eten we gezellig met z’n vieren dan niet per se… Zijn we met anderen en duurt het natafelen langer en is er weinig voor de kinderen te doen, dan ja. Dit zal niet eeuwig zijn, maar wel totdat ze begrijpen wat wel en niet kan in een restaurant. Thuis hebben we overigens altijd alle schermpjes uit staan met eten. Werkt voor ons, that’s what counts.”
 • Katinka: “Nee zeker niet nooit gedaan. Waardoor hij echt gezellig deel maakt van uit eten gaan.”

Lees ook: 84% van de kinderen mag elke dag op een scherm: ‘Ik heb geen zin steeds de boeman te zijn’

 • Jantina: “Absoluut… en al die perfecte moeders hier kunnen de pot op.”
 • Diana: “Nope, ze gaan maar kleuren. En als ze zich niet gedragen dan gaan ze de volgende keer niet meer mee.”
 • Sanne: Ja wij nemen hem ook mee, en de mensen die zeggen: “Dat deden wij vroeger niet”. Klopt omdat dit er toen nog niet was. Ik vind dat het gewoon kan en je bent er ook als ouder zelf bij wat je kind kijkt. Wij hebben bijvoorbeeld kinder YouTube ingesteld wat er gezien mag laten worden en zitten leuke interactieve spelletjes op. En tuurlijk vind ze kleuren ook leuk dus zijn er vrij in!
 • Nathalie: Wij doen dat niet, ik kan begrijpen dat andere ouders het wel doen om het voor zichzelf aangenamer te maken. Hier is de regel geen schermpjes aan tafel, we hebben aandacht voor elkaar en het eten. Dus ook in een restaurant. Ze vermaken zich daar met bijv. kleuren of klei Waar ik mij wel aan kan storen, dit zag ik met name op vakantie is dat baby’s al met een tablet/telefoon aan tafel worden gezet en papa en mama nauwelijks aandacht hebben voor hun kinderen. Aan tafel is voor ons een gezellig moment van samenzijn.
 • Judith: “Nee hoor… kleurboeken/tekenboeken, stiften mee. Vermaken zich prima zonder tablet.”

84% van de kinderen mag elke dag op een scherm, blijkt uit de grote Kek Mama KPN Digitaal Opvoeden Enquête. Bijna zes op de tien lezeressen (58%) geeft toe dat een scherm ook een ideale manier is om de kinderen rustig of stil te houden in een restaurant of vliegtuig.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.