Elke woensdag vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Sophie (25) geeft les aan Kate in groep acht.
Lees verder onder de advertentie
Donderdagavond, een dansschool in een buitenwijk van mijn woonplaats. Ik sta in een roze tutu voor een kamerbrede spiegel. Ik maak hoekige bewegingen die een streetdance moeten voorstellen. Om me heen danst een groep elfjarigen. Soepeltjes, met veel ritmegevoel. Er klinkt een rapnummer door de luidsprekers. Voor ons staat lerares Joyce, die enthousiast aanwijzingen geeft. “Allemaal naar rechts draaien!” Ik draai naar links. “Ennnnnnn naar links rennen!” Ik ren naar rechts.
Er klinkt gelach vanaf de tribune achter ons. Daar zitten de ouders, onder anderen die van Kate, die naast me danst en in mijn klas zit. Aan Kate heb ik het te danken dat ik hier sta. Als cadeau voor mijn verjaardag heeft ze me uitgenodigd voor de finale van haar dansles. Ik dacht dat ik het gebeuren zou bekijken vanaf de tribune. Maar toen ik hier aankwam overhandigde Joyce me de tutu en zei: “Je mag meedoen, dat is je cadeau! Je kunt je in de kleedkamer aan de overkant van de gang omkleden.” En ik deed het nog ook, volgzaam als ik ben.
Lees verder onder de advertentie
Dansen
Ik vervloek mezelf terwijl ik in de spiegel kijk. Ik kan niet dansen, nooit gekund, bij feestjes sta ik altijd veilig in een hoekje te kletsen met een wijntje terwijl mijn gezelschap losgaat op de dansvloer. Waarom sta ik hier nu af te gaan als gekke Henkie?
Het antwoord: het is mijn eigen schuld. Ik heb het misverstand opgebouwd dat ik het leuk vind om voorstellingen van mijn leerlingen bij te wonen. Omdat ik altijd kom opdraven als ik word uitgenodigd. Ik vind het lullig om nee te zeggen tegen de tiende als ik ja heb gezegd tegen de negende. En een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Bovendien vind ik het ontroerend hoe blij mijn leerlingen zijn als juf komt kijken. Dus daar ga ik dan weer, naar musicals, voetbalwedstrijden, toneeluitvoeringen. Met een reep chocola in mijn tas om te bedanken.
Collega’s verklaren me voor gek dat ik het doe, in mijn kostbare vrije tijd. Ik heb hun goede raad in de wind geslagen. Maar deze streetdanceles is het keerpunt. Ik neem me plechtig voor dat dit de allerlaatste keer is dat ik me laat strikken voor welke voorstelling dan ook van mijn leerlingen. Al smeken ze me, ik kom niet meer.
Ze mogen me nog wel gewoon cadeautjes geven. Zoals Zeph gisteren. Hij stond na afloop van de lessen stralend voor me met een blik Schotse koekjes. Samen met zijn moeder. Ik zei: “Wat lief Zeph, dat je speciaal voor mijn verjaardag een cadeau hebt gekocht!” Hij zei: “Nee juf, mijn moeder had ze nog in de kast staan, ze houdt niet van Schotse koekjes, ze vindt ze vies, veel te droog.” Zephs moeder liep paars aan. En ik kreeg de slappe lach zoals ik die in tijden niet heb gehad.
Dit artikel staat in Kek Mama 11-2021.Meer verhalen van De juf? Lees hier de eerdere afleveringen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.