Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Christine (27) geeft les aan groep 7.
Lees verder onder de advertentie
Maandagmiddag, groep zeven. We zijn bezig met dictee als ik me duizelig voel. De klas begint te draaien, ik word misselijk. Ik ga achter mijn tafel zitten. “Jongens, ik voel me even niet zo lekker”, zeg ik. “We gaan zo verder.” De kinderen kijken bezorgd. Jordi rent naar de wc’s en komt terug met een bekertje water. Ik accepteer het dankbaar. Al snel voel ik me weer de oude worden. Maar ik ben wel geschrokken.
Lees verder onder de advertentie
Hoge lat
Dat er iets mis met me is weet ik al een tijdje. Ik slaap al maanden drie uur per nacht, lig eindeloos te piekeren over mijn werk. Geef ik verlegen Eva wel genoeg aandacht? Is het terecht dat Olivia als voorlopig schooladvies vmbo krijgt of zou ze toch de havo aankunnen? Zou Oscar thuis verwaarloosd worden? Hij komt wel erg vaak met verfomfaaide kleren in de klas.
Ik pieker ook omdat ik te veel pieker. Het risico van overspannenheid ligt op de loer in ons vak. Docenten leggen de lat hoog. Mijn werkdagen zijn lang. Om acht uur moet ik op school zijn en ik ben nooit voor zes uur thuis. Op mijn tandvlees. Een normale lunchpauze kan ik vergeten. In de lerarenkamer wemelt het van kinderen die zijn gevallen en pijn hebben, collega’s willen overleg, de telefoon gaat steeds.
Na de les komen de ouders naar me toe. Ze zijn veeleisend. Vroeger was de vraag: “Luistert mijn kind wel naar de juf?”, nu is het: “Luistert de juf wel naar mijn kind?” Als ik die ronde heb gehad, volgen de vergaderingen van de commissies waar ik verplicht in zit: de ouderavonden-commissie, de anti-pest-commissie en de Cito-commissie. Voor het nakijken van dictees, opstellen en huiswerk en het voorbereiden van de lessen blijft weinig tijd over. Ik voel dat ik aan het eind van mijn Latijn ben. Maar als ik afhaak zitten mijn collega’s met een probleem. Vervanging zoeken is een crime.
Intussen heb ik weinig geduld met mijn leerlingen. Gisteren ben ik boos uitgevallen tegen Diederik, die even zat te praten met zijn buurman. “Als je doorgaat met klieren ga je maar naar de directeur”, beet ik hem toe. Ik had algauw spijt. En ik zei: “Jongens, ik slaap niet zo goed, dan heb je een kort lontje. Dus jullie moeten geduld met me hebben.” Diederik zei trouwhartig: “Sorry juf, ik zal het niet meer doen.”
Na de les komt Yacinthe naar me toe. “Je bent moe hè, juf.” Ze geeft me een tekening van een grote boom met allemaal kleine boompjes. Bij de grote boom staat: “Je bent de allerliefste juf.” Ik doe mijn best niet in tranen uit te barsten. Dan hebben de kinderen niet alleen een duizelige en snauwende juf, maar ook een huilende juf. Als ik goed voor mijn schattige leerlingen wil zorgen, moet ik eerst goed voor mezelf zorgen, besef ik. Ik neem me voor de dokter te bellen. Morgen. Of, nou ja vooruit, overmorgen.
Dit artikel staat in Kek Mama 09-2020.Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Sinterklaas is een feest voor jong en oud, maar als je krap bij kas zit kan pakjesavond je veel buikpijn bezorgen. Ook Danique (36) voelde zich hierdoor radeloos, omdat ze wist dat haar kinderen geen cadeautjes in hun schoen zouden vinden. Tot er op de deur werd geklopt.