‘Zwangere vrouwen moeten meer rust krijgen op werk’

25.04.2018 07:52
zwangere-vrouwen-meer-rust-op-werk

Zwangere vrouwen hebben recht op meer rust en aangepaste werkomstandigheden, maar veel werkgevers en werknemers weten dit niet. Of ze trekken zich hier weinig van aan, zegt vakbond CNV tegen RTL Z

En dat zorgt voor schrijnende gevallen.

 

Niet doorbetaald

Tina is hier een van: zij mocht buiten de pauzes om niet naar de wc, mocht niet in de garage parkeren waardoor ze 1,5 kilometer moest lopen en ook werd ze (ondanks dat dit wettelijk verplicht is) niet doorbetaald als ze naar de verloskundige of arts moest. 

 

Lees ook
Zwanger aan het werk: dit zijn jouw rechten >

 

‘Contract niet verlengd’

“De verloskundige moest ik in mijn eigen tijd maar bezoeken”, zegt ze tegen RTL Z. “Ik werkte 36 uur. Het is één keer voorgekomen dat ik eerder weg mocht, maar dat werd niet volledig doorbetaald. En tot overmaat van ramp werd mijn contract na de bevalling niet verlengd.”

 

‘Niet op de hoogte’

Hoe vaak dit soort incidenten voorkomt is niet bekend, maar vakbonden FNV en CNV zien dat het verhaal van Tina zeker niet op zichzelf staat. “Met name kleine werkgevers zijn vaak niet op de hoogte van het vangnet vanuit de Ziektewet, waarbij ze de ziektekosten vergoed krijgen.”

 

Het hele verhaal van Tina, en meer schrijnende situaties van zwangere vrouwen, lees je hier. Ben je zwanger en wil je weten wat jouw rechten zijn? Bekijk dan dit overzicht.