Experts zijn bezorgd over deze TikTok trend onder tieners

17.01.2024 11:00

Ons huidritueel back in the days? Een vochtige doek en een lik crème. Anno 2024 zijn er 48 stappen bij gekomen en is onze skincare routine heilig.

Niet alleen wij, moeders, zijn hier schuldig aan, maar ook onze pubers zijn helemaal into it. Amerikaanse influencers prijzen dure skincare producten aan in TikTok-filmpjes, en binnen no time is de hele beauty hype overgewaaid naar Nederland. Tieners kunnen er geen genoeg van krijgen, en dat is een beetje zorgelijk, vinden de dermatologen. Ze zien steeds meer jongeren in hun spreekkamers belanden door dat overmatige gesmeer.

Zorgwekkende trend

Dermatologen trekken aan de bel over het overdreven gebruik van huidverzorgingsproducten bij jongeren. De eindeloze serums, toners, oogcrèmes, en dag- en nachtcrèmes die tieners dagelijks op hun gezicht smeren, veroorzaken flinke huidproblemen, aldus de deskundigen. Het kan niet alleen de jonge huid verpesten, maar ook zorgen voor narigheid als infecties, een geïrriteerde huid, acne, of eczeem. 

Potentieel schadelijke ingrediënten

De dermatologen, waaronder Tjinta Brinkhuizen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Dermatologie, wijzen op mogelijke schadelijke ingrediënten in skincare producten. Vooral de aanwezigheid van stoffen met een te hoge concentratie, zoals vitamine A (retinol), kan problematisch zijn. Overdosering van dergelijke ingrediënten kan ernstige gevolgen hebben, vooral bij kinderen.

Minder is meer

De deskundigen adviseren tieners om te matigen met skincare. Een eenvoudige routine met een milde reiniger en basismerken van de apotheek voor hydratatie is vaak voldoende. Het gebruik van agressieve ingrediënten, harde scrubdeeltjes, en producten met geur- en kleurstoffen kan schadelijk zijn voor de gevoelige huid van tieners. Zelfs het populaire retinol wordt als overbodig beschouwd voor jongeren met een gezonde huid.

Lees ook – ‘Rennen en vliegen: handige beautytips voor drukke moeders’

TikTok, de grote aanstichter?

Ja, we weten dat die TikTok-video’s de skincare rage hebben aangewakkerd. Deskundigen wijzen echter ook op de verantwoordelijkheid van de schoonheidsindustrie, die producten ontwikkelt om de groeiende beauty obsessie onder jongeren aan te wakkeren. Dermatologen waarschuwen dat deze producten vaak te krachtig zijn voor jonge tienerhuid en leiden tot meer schade dan verbetering.

Wees voorzichtig

Terwijl skincare een populaire trend is onder tieners, hameren dermatologen erop dat ze zich bewust moeten zijn van wat ze smeren. Een overload aan skincare kan niet alleen het spaarvarken van je kind plunderen, maar ook de jonge huid in gevaar brengen. Moeders, help je tieners dus om te kiezen voor simpele, zachte producten en laat ze niet verdrinken in de verleiding van een over the top skincare routine. Less is more, zeker als het om tieners en hun huid gaat.

Bron: RTL Nieuws

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.