Danielle: ‘We gaan zomers nooit op vakantie, naar een pretpark of zwembad’

08.06.2024 08:00

De zomervakantie staat voor de deur. Voor velen betekent dit koffers pakken, zonnebrand inslaan en uitstapjes voorbereiden. Voor Danielle (41), moeder van drie jongens (12 en een tweeling van 10) en een meisje (7) ligt dit anders.

Danielle: “Op vakantie, weekendjes weg of uitstapjes? Wij plannen helemaal niets in de zomer, en daarmee is de vakantie het tegenovergestelde van hectisch. Heerlijk!

Die laten we achter

Laat me beginnen met het feit dat ik echt niet zit te wachten op nóg meer planning en drukte. Tijdens het schooljaar ben ik al kampioen familieplanner, van schooluitjes tot tandartsafspraken, sportevenementen en verjaardagsfeestjes. De zomervakantie is voor mij en de kids dé tijd om bij te komen van al die hectiek. Geen wekker die om zeven uur gaat, geen ‘mama, waar is mijn gymtas?’, geen ‘oh nee, ik ben de traktaties vergeten!’ Stress? Die laten we achter.

Lees ook – Tine: ‘Ik ga altijd op vakantie zonder mijn kinderen’

Denk eens aan de realiteit

We gaan nooit in de zomer op vakantie, omdat heel Nederland dan op reis gaat. Urenlang hutje mutje in een overvolle auto, altijd in de file, naar een camping in Frankrijk, om vervolgens primitiever te leven dan thuis. Eeuwige wachttijden op het vliegveld, gesjouw met overvolle koffers, elke vijf minuten ‘Mama, hoe lang nog?’. Dat is gewoon niet aan mij besteed.

Ook de pretparken en zwembaden laten we achterwege. Ja, natuurlijk, het klinkt allemaal heel leuk, maar denk eens aan de realiteit: peperduur entreegeld, ellenlange wachtrijen, en overal te weinig ruimte om te ademen, laat staan om te genieten. Het is veel te heet voor die arme kinderen om in die rijen te staan, en voor je het weet ben je alleen maar bezig met gezeur en gemopper. Nee hoor, die chaos laat ik graag aan me voorbijgaan.

Lees ook – Dit besteedt een gezin gemiddeld aan de zomervakantie

Lekker thuis

In plaats daarvan blijven we lekker thuis. We hebben een grote tuin, dus waarom zou ik het risico nemen om me te begeven in drukke pretparken of overvolle zwembaden? We zetten gewoon ons eigen zwembadje op, rapen al het speelgoed bij elkaar en de kinderen hebben de tijd van hun leven. Geen wachtrijen, geen gedoe. Gewoon puur genieten van het simpele leven.

Natuurlijk gaan we wel eens op stap, maar zonder strakke planning. Een dagje naar het strand, een eindje fietsen, een ijsje eten bij de lokale ijssalon of een spontane barbecue met het gezin – dat is waar wij van genieten. Soms nodigen we dierbaren uit, maar over het algemeen houden we het rustig. En geloof me, de kinderen hebben er ook baat bij. Ze kunnen ontladen van een jaar vol schooldrukte en gewoon kind zijn, zonder dat er van alles moet.

Lees ook – Tara: ‘We hadden het krankzinnige idee om met een 1-jarige op autovakantie te gaan’

Ons eigen tempo

Onze zomers gaan over eindelijk en écht samen zijn, bijtanken, en de batterij opladen voor het komende jaar. De kinderen kunnen ongestoord spelen, en ik kan even ademhalen en genieten van het moment. En eerlijk gezegd, ik zou het voor geen goud willen ruilen. Geen gedoe, geen stress – gewoon wij samen, in ons eigen tempo.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.