Dit besteedt een gezin gemiddeld aan de zomervakantie

01.05.2024 13:00
geld vakantietikkie Beeld: Getty Images

Pfoe, het lijkt wel alsof vakanties ieder jaar drie keer zo duur worden, vind je niet? En zou je ook stiekem wel willen weten wat andere gezinnen kwijt zijn aan hun zomervakanties? Gelukkig zijn daar de knappe koppen van het CBS die ons van wat cijfers kunnen voorzien.

Hoe duur een vakantie is, hangt natuurlijk van veel verschillende factoren af. Hoe groot is je gezin? Gaan jullie naar het buitenland of blijven jullie lekker in de buurt? Camping of hotel? Vliegen of met de auto? All inclusive of logies? Hoelang mag de reis duren? En gaan jullie binnen of buiten de schoolvakanties?

Hoeveel geven we gemiddeld uit aan vakanties?

Al deze keuzes hebben flinke invloed op het prijskaartje. Toch is het leuk om naar de gemiddelde cijfers te kijken om te zien hoe andere gezinnen het aanpakken. Zo blijkt uit de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) dat wij Nederlanders in een jaar tijd 22,5 miljard euro uitgeven aan vakanties. Hallo zeg! 19 miljard daarvan gaat naar buitenlandse vakanties en ‘slechts’ 3,5 miljard naar vakanties in het binnenland.

Kosten per persoon

Gemiddeld geven we per persoon 1.317 euro per jaar uit aan vakanties. Daarvan gaan we gemiddeld 2,4 keer op vakantie, dus per vakantie zijn we 549 euro per persoon kwijt. Als we op vakantie naar het buitenland gaan, ligt dat iets hoger. Dan zijn we gemiddeld 817 euro per persoon per vakantie kwijt. Bij een vakantie in Nederland is dat 207 euro.

Lees ook – Deze 14 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen

Gezinsvakanties

Dan moeten we het natuurlijk even over gezinnen hebben. Als je op gezinsvakantie gaat, betaal je immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kroost. Volgens het CBS bestaat een Nederlands gezin gemiddeld uit 2,12 mensen. De kosten voor een gemiddeld gezin komen hiermee op 1163,88 euro per vakantie. Omdat we gemiddeld 2,4 keer per jaar op vakantie gaan, zijn we jaarlijks gemiddeld 2793,31 euro aan gezinsvakanties kwijt.

Populaire bestemmingen

Ook reisorganisatie Zoover onthulde eerder dit jaar cijfers over de vakantiekosten van gezinnen. Volgens hen ligt de gemiddelde reissom nu op 2275 euro, terwijl dat in 2023 nog 2181 was. Een stijging van 4,3 procent in een jaar tijd. Volgens Zoover komen vakanties naar de twee populairste bestemmingen vaak rond deze som uit: Spanje en Turkije. Ook Griekenland is populair, maar bij deze bestemming ligt de gemiddelde reissom 10 procent hoger. Een iets goedkopere populaire bestemming is Egypte, waarbij de gemiddelde reissom op 1994 euro ligt.

Bronnen: CBS, Zoover

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.