zomerblunders Frans taal dildo
Beeld: Pixabay

De zon schijnt, tijd bestaat niet en de wijn vloeit rijkelijk. Zomervakantie ten top. Maar: ook hét recept voor blunders.

Jenneke (34) zal de zomer met haar gezin op een Franse camping niet snel meer vergeten. “Mijn kinderen van zes en zeven maakten de eerste dag op de Franse natuurcamping al vriendjes. De zon scheen, onze tent stond pal aan een meertje, de krekels zongen en ik voelde weer vlinders in mijn buik voor mijn man. Alle ingrediënten voor een droomvakantie.

De ouders van de Franse campingvriendjes stonden twee tenten verderop. Leuk stel, en binnen de kortste keren hadden we afgesproken de kinderen om de beurt ’s ochtends brood te laten halen voor beide gezinnen; wel zo makkelijk.

Het contact ging niet veel verder dan dat: mijn Frans is niet meer wat het geweest is, en de Fransen spraken nauwelijks Engels. De kinderen hadden geen last van de taalbarrière: die speelden dagen aaneengesloten met elkaar in het water en communiceerden met handen en voeten. Man en ik verslonden het ene boek na het andere en kwamen zowaar weer eens echt aan elkaar toe. We genoten.

 

‘Trek in een wijntje?’

In de tweede week van onze vakantie kwam de Franse campingvader naar me toe. Mijn man was boodschappen aan het doen met de kinderen, en stomtoevallig was de vrouw van de campingvader op dat moment eveneens op pad met haar gezin.

Ze waren die middag naar een cave geweest, vertelde hij. In zijn hand hield hij een bag-in-box met drie liter wijn. Had ik misschien trek in een glaasje?

Ik heb altíjd wel trek in een glaasje, maar tegelijk sloeg de schrik me om het hart. Ik spreek best een beetje Frans, maar hoe ging ik een complete conversatie draaiende houden op mijn eindexamen havo-niveau?
 

Lees ook
Fotoserie: Falende moeders >

 

Engels met een twist is vast ook goed

Twee glazen wijn later bleek dat stukken makkelijker dan ik dacht. De vader amuseerde zich kostelijk om mijn gehakkel, maar we begrepen elkaar. Onze gezinnen waren in geen velden of wegen te bekennen. We namen er nog eentje, en ons gesprek werd steeds diepgaander. Hij vertelde over zijn zieke vader, en hoe hij hoopte dat het leven voor de beste man niet ophield, na zijn dood. Een beetje aangeschoten zocht ik naar de Franse vertaling van wat ik hem wilde vragen: of hij geloofde in een god. ‘Croyez-vous en…’, stamelde ik. Wat was dat ook alweer in het Frans, god? Misschien snapt ‘ie me als ik het Engelse woord gewoon een Franse tongval geef, hoopte ik, en probeerde het nog een keer: ‘Croyez-vous en… gode?’

De campingvader verslikte zich in zijn wijn, schoot op uit zijn stoel, en liep rood aan. Daarna barstte hij uit in een onbedaarlijke bulderlach. Ik verschoot op mijn beurt ook van kleur: wat had ik in vredesnaam gezegd?

Op dat moment kwamen mijn man en kinderen aanlopen, en ik vertelde wat er gebeurd was. Snel tikte mijn man mijn vraag in op Google. Daarna barstte ook hij in lachen uit. Ik had de campingvader niet gevraagd of hij in god – verrek ja, dieu was het woord – geloofde, maar in dildo’s.”

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fastfood-kind

Vroeger zou blogger Marjorie Brimley ouders veroordelen als kinderen fastfood voorgeschoteld kregen, maar sinds ze door het overlijden van haar partner alleenstaande moeder is, denkt ze hier wel anders over.

Op Scary Mommy vertelt ze hoe dat komt.

 

'Het is soms onmogelijk'

''Waarom kan ze niet gewoon een eenvoudige maaltijd met groenten op tafel zetten vanavond?', dacht ik vaak genoeg als ik een moeder door de drive zag rijden', schrijft Marjorie. 'Maar nu weet ik het antwoord op die vraag: ze kan het niet omdat het simpelweg verdomd moeilijk is. Als je de hele dag druk bent met werk en kinderen, ben je uitgeput. En als alleenstaande moeder weet ik nu dat het niet alleen een enorme uitdaging is om de perfecte maaltijd op tafel te zetten, het is soms zelfs onmogelijk.'

 

Lees ook
Deze restaurants serveren de lekkerste burgers >

 

Glimlach

Marjorie snapt de 'drive thru-moeder'. 'Zodra ik financieel de mogelijkheid heb, sta ik daar ook. Dan kijk ik naar je een glimlach ik, omdat ik weet dat we allebei het beste willen voor onze kinderen.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Veel ouders rijden hun kinderen het hele weekend van de ene sportclub naar de andere. Blogger Clint Edwards - vader van drie - is daar klaar mee. Zijn oplossing: ieder kind op één sport.

‘Er moet ook nog tijd over blijven voor het gezin', schrijft hij op Scary Mommy.
 

Vier uur eten

Clint is vader van drie kinderen. Toen zijn oudste zoon op basketbal en voetbal wilde, stemde hij daarmee in. ‘De trainingen overlapten elkaar een maand lang’, vertelt Clint. ‘Het was de langste maand van mijn leven. Mijn zoon sportte vier dagen per week en dat betekende dat we of om vier uur ’s middags gingen avondeten, of om negen uur ’s avonds. Huiswerk werd niet meer gedaan. En tijd met de familie? Dat konden we al helemaal vergeten.’

 

Lees ook:
De leukste (en origineelste) sporten voor kinderen >


Winnen en verliezen

‘Begrijp me niet verkeerd’, gaat hij verder, ‘ik vind het belangrijk dat onze kinderen buitenschoolse activiteiten doen. Dat kan sport zijn, muziek, kunst – wat dan ook. Zolang ze maar iets doen en niet de hele tijd op de bank hangen. Ze leren erdoor samenwerken en te winnen en verliezen.’ Maar sinds Clint drie kinderen heeft, is er een regel opgesteld: maximaal één sport. ‘Wil mijn dochter op ballet? Prima. Liever atletiek? Ook goed. Maar begin je eraan, dan maak je het ook af. Eén activiteit is het maximum.’

 

'Maak tijd vrij voor het gezin'

De reden? Qualitytime met het gezin. Clint: ‘Naast al die sportclubs moeten we ook nog een gezinsleven kunnen leiden. Ik wil mijn vrouw zien, we moeten vrienden kunnen bezoeken en boodschappen doen. Als we teveel met de kinderen bezig zijn en van sportclub naar muziekles blijven rijden, blijft daar geen tijd meer voor over. Vandaar de regel: 1 activiteit. Zeg niet dat mijn vrouw en ik het slecht doen als ouders. Of dat we onze kinderen hun dromen niet laten najagen. We begrijpen hoe belangrijk het is dat ze mogen voetballen of dansen, maar we weten ook hoe belangrijk tijd voor het gezin is.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >