vakantiefoto's verwerken origineel
Beeld: Unsplash

In het zwembad, op de bergtop: je gezin leg je tijdens de vakantie maar wat graag vast op je smartphone. Alleen doen veel mensen daarna niets meer met die foto's. Zonde, want je vakantiekiekjes kan je op zoveel leuke manieren verwerken, dat je er nog jaren plezier van hebt.

Album

Klinkt heel leuk, maar het is vaak een hoop werk. Gelukkig wordt het tegenwoordig steeds makkelijker om een mooi album te maken van je vakantiefoto’s, want de bewerkingsprogramma’s worden steeds gebruiksvriendelijker. Bijvoorbeeld bij de Hema of Albelli kun je een programma downloaden waarmee je direct een album kunt maken: sleep de foto’s naar de pagina’s, snijd eventueel bij en klaar is kees. Meestal kun je er ook voor kiezen om de foto’s automatisch te optimaliseren (handig, scheelt weer tijd) en met een paar muisklikken te voorzien van wat leuke extra’s, zoals clipart.

Article continues after the ad

 

Kalender

Van je vakantiefoto’s kan je natuurlijk ook een leuke kalender maken voor het komende jaar. Of ga voor een verjaardagskalender die je heel lang kunt gebruiken. De meeste bedrijven waar je een fotoalbum kunt laten maken, bieden ook de optie om een kalender te ontwerpen. Net als bij de albums kun je kiezen voor een standaard indeling, zodat je je foto’s alleen nog maar in de vakjes hoeft te slepen.

 

Lees ook:
Creatief met je kind >


Ophangen

Zie je het niet zitten om met al je vakantiefoto’s aan de slag te gaan, maar vind je die ene zonsondergang of die mooie strandfoto van je kinderen wél de moeite waard om op te hangen? Druk ‘m dan af op bijvoorbeeld een mooi canvasdoek. Je hebt bij verschillende bedrijven zoals Albelli, Hema of Kruidvat, de keuze uit verschillende maten. Ook kun je kiezen voor andere materialen zoals plexiglas en aluminium. Onderzoek vooraf goed welk materiaal het beste zou staan in je interieur, want ieder materiaal heeft z’n eigen uitstraling. Ook leuk: maak een collage van de mooiste vakantiekiekjes. Hang bijvoorbeeld verschillende lijstjes aan de muur, in allerlei kleuren en maten, en wissel de foto’s om de paar maanden. Of maak een moodboard met je vakantiefoto’s en wat sfeerfoto’s die je van internet haalt, zodat je met één blik weer even op dat zonnige strand bent

 

Hout

Ben je graag creatief bezig, maak dan zelf een mooi kunstwerk van je vakantiefoto voor aan de muur. Druk je foto bijvoorbeeld af op een mooi stuk hout. Het enige wat je nodig hebt: hout, gel en een aantal sponskwasten. In dit filmpje zie je hoe je je vakantiefoto afdrukt op hout:

 
Foto’s bewerken

Ben je blij met je vakantiefoto’s, maar wil je ze nog wel even finetunen voordat je ermee aan de slag gaat? Op je smartphone kom je met filters en bewerkingsopties natuurlijk al een heel eind. Maar er zijn ook verschillende fotobewerkingsprogramma’s waarmee je je foto’s nog nét wat sprekender kunt maken. Voor sommige moet je betalen, maar veel apps zijn ook gratis, zoals Gimp, Photoshop Fix en IrfanView. Alvast een fijne tip: breng bij landschapsfoto’s wat meer contrast aan, dan komen de kleuren beter uit en gaat de foto nog meer leven. Wel zo mooi boven je bank.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >