Zo verwerk je je vakantiefoto’s op een originele manier (en heb je er nog jaren plezier van)

10.08.2021 08:32

Kom je zoals ieder jaar met honderd(en) foto’s terug van vakantie? Zonde om daar niets mee te doen. Wij geven je een aantal tips om je vakantiekiekjes op een leuke manier te verwerken: zo heb je er nog jaren plezier van. 

  • Album

Klinkt heel leuk, maar het is vaak een hoop werk. Gelukkig wordt het tegenwoordig steeds makkelijker om een mooi album te maken van je vakantiefoto’s, want de bewerkingsprogramma’s worden steeds gebruiksvriendelijker.

Bijvoorbeeld bij de Hema of Albelli kun je een programma downloaden waarmee je direct een album kunt maken: sleep de foto’s naar de pagina’s, snijd eventueel bij en klaar is kees. Meestal kun je er ook voor kiezen om de foto’s automatisch te optimaliseren (handig, scheelt weer tijd) en met een paar muisklikken te voorzien van wat leuke extra’s, zoals clipart.

 

  • Kalender

Van je vakantiefoto’s kan je natuurlijk ook een leuke kalender maken voor het komende jaar. Of ga voor een verjaardagskalender die je heel lang kunt gebruiken. De meeste bedrijven waar je een fotoalbum kunt laten maken, bieden ook de optie om een kalender te ontwerpen. Net als bij de albums kun je kiezen voor een standaard indeling, zodat je je foto’s alleen nog maar in de vakjes hoeft te slepen.

 

Lees ook:
Herinneringen vastleggen doe je met een van deze fototoestellen >

 

  • Ophangen

Zie je het niet zitten om met al je vakantiefoto’s aan de slag te gaan, maar vind je die ene zonsondergang of die mooie strandfoto van je kinderen wél de moeite waard om op te hangen? Druk ‘m dan af op bijvoorbeeld een mooi canvasdoek.

Je hebt bij verschillende bedrijven zoals Albelli, Hema of Kruidvat, de keuze uit verschillende maten. Ook kun je kiezen voor andere materialen zoals plexiglas en aluminium. Onderzoek vooraf goed welk materiaal het beste zou staan in je interieur, want ieder materiaal heeft z’n eigen uitstraling.

Bij dit canvasdoek wordt je foto gedrukt via een 12-kleurendruk: daardoor springen de kleuren van het doek af. Het beeld wordt gespannen op een houten frame en je kunt kiezen uit verschillende afmetingen.

– Liggend, staand of vierkant
– Milieuvriendelijke, UV-bestendige inkt
– Makkelijk te maken

Hier bestel je je eigen canvasdoek

 

Lees ook:
Zóveel moeders staan niet op vakantiefoto’s vanwege onzekerheid over hun uiterlijk >

 

  • Fotolijst

Ook leuk: kies één of meerdere foto’s en zet ze ingelijst neer in je woon- of slaapkamer. Of maak een collage van de mooiste vakantiekiekjes. Hang bijvoorbeeld verschillende lijstjes aan de muur, in allerlei kleuren en maten, en wissel de foto’s om de paar maanden. Of maak een moodboard met je vakantiefoto’s en wat sfeerfoto’s die je van internet haalt, zodat je met één blik weer even op dat zonnige strand bent.

Deze speelse lijst biedt plek aan je vijf mooiste vakantiefoto’s: staand en vierkant, in verschillende maten.

– Riviera Maison
– MDF, glas
– 21 x 70 cm

Hier koop je ‘m

 

Niet strak georganiseerd, maar een lekker losse fotocollage: precies zoals de vakantie ook was. Zo wordt herinneringen ophalen nóg fijner.

– Hout
– 81 x 102 cm
– Incl. 30 wasknijpers

Bestel ‘m hier

 

Nóg makkelijker wordt het met deze fotohouder: je hoeft de foto’s niet achter glas te wurmen, maar klikt ze in een handomdraai vast.

– Metaal
– 30 x 23 cm
– Voor 11 foto’s 

Hier koop je ‘m

 

  • Hout

Ben je graag creatief bezig, maak dan zelf een mooi kunstwerk van je vakantiefoto voor aan de muur. Druk je foto bijvoorbeeld af op een mooi stuk hout. Het enige wat je nodig hebt: hout, gel en een aantal sponskwasten. In dit filmpje zie je hoe je je vakantiefoto afdrukt op hout:

 

  • Foto’s bewerken

Ben je blij met je vakantiefoto’s, maar wil je ze nog wel even finetunen voordat je ermee aan de slag gaat? Op je smartphone kom je met filters en bewerkingsopties natuurlijk al een heel eind. Maar er zijn ook verschillende fotobewerkingsprogramma’s waarmee je je foto’s nog nét wat sprekender kunt maken. Voor sommige moet je betalen, maar veel apps zijn ook gratis, zoals Gimp, Photoshop Fix en IrfanView.

Alvast een fijne tip: breng bij landschapsfoto’s wat meer contrast aan, dan komen de kleuren beter uit en gaat de foto nog meer leven. Wel zo mooi boven je bank.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >