Zangeres Sharon Doorson: “Sinds mijn burn-out ben ik nuchterder geworden”

04.02.2019 13:20
Sharon Doorson BN'er interview

Een sterke kinderwens had zangeres Sharon Doorson (31) nooit. Maar nu Maliya (8 maanden) er is, zit ze bovenop haar kind. “Alleen Brunno en ik kennen haar gebruiksaanwijzing.”

Een hotelbar in Almere. Sharon zakt achterover in een luie stoel. Tegen de ober: “Heb je smoothies? Nee? Chai latte dan? Ook niet? Nou, doe dan maar een cappuccino.”

Ja ze slaapt wel, lacht ze. “Maliya is nu acht maanden. We leggen haar na de laatste voeding rond tien uur in bed en dan slaapt ze door tot half negen. Luxe, ik weet het. Alleen wij zijn vrij snel na de geboorte begonnen met een speen. Nu wordt ze tien keer per nacht wakker omdat ze hem er steeds uit gooit. Eigenlijk sliep ze sinds ze een maand of drie was op haar eigen kamer, maar we hebben haar maar weer de co-sleeper bij ons gelegd.” Wel aan de kant van vriend Brunno, benadrukt ze. “Ik hoor echt alles. Dus als Maliya naast mij ligt, slaap ik niet. Ik moet wel functioneren overdag. Als ze echt gaat huilen, sta ik natuurlijk meteen naast haar.”
 

Optreden

De muzikale theatershow R&B oldskool hits waarin Sharon de afgelopen maanden te zien was, heeft even pauze. “Prima, want het begin van de tour was best pittig voor me. Toen Maliya drie maanden was, begon ik weer met werken. Moest ik gelijk repetitiedagen draaien van zeven uur. Dansen. Terwijl ik nog last had van mijn bekken. Toen kwam de man met de hamer wel even langs. Er waren dagen waarop ik zat te huilen van uitputting.”

Het is veel, optreden en het moederschap, vindt ze. “Je kunt je van tevoren niet voorstellen hoe erg je leven op z’n kop staat als je eenmaal een baby hebt. Ik was gewaarschuwd, maar hoorde ook van mensen die na zes weken alweer aan het werk gingen. Dus ik dacht: nou, drie maanden, dan neem ik het ruim, qua verlof. Maar op dagen waarop ik speelde, ging ik al om vier uur ’s middags van huis en reed vaak pas rond een uur of half één ’s nachts terug. Heel anders dan mijn solo-optredens, die meestal niet langer duren dan een halfuur.”

Toch droomt ze van een avondvullende tour. “Maar daar heb je een aanleiding voor nodig. Vooralsnog heb ik één album uitgebracht in 2013 en daarna alleen losse singles. Albums werken niet meer zo goed als vroeger, door streamingdiensten als Spotify en Deezer. Ik probeer me er niet druk om te maken.” Bovendien: het is niet dat ze stilzit. “Naast mijn optredens spreek ik ook stemmen in voor films. Ralph breaks the internet bijvoorbeeld, die onlangs in première ging.”
 

Lees ook
Presentatrice Mirella van Markus over werk, kinderen en de liefde >

 

“Er zijn wel belangrijkere dingen”

Gelukkig is ze inmiddels wel weer zo goed als in shape, zegt ze. “Al zijn er natuurlijk nog steeds dagen waarop ik het even niet trek. Zoals wanneer Maliya een slechte nacht heeft gehad. Ik heb geleerd me er niet tegen te verzetten. Dan neem ik maar een koffie en een Dextro. Ik leg me er ook bij neer dat ik soms geen idee heb wat ik moet zeggen als iemand me een interviewvraag stelt, omdat mijn hersenen dan van vermoeidheid even niet werken. Vroeger zou ik me daar heel druk om gemaakt hebben. Nu denk ik: er zijn wel belangrijkere dingen.”

Sharon is nuchterder geworden. “Ik moet wel, sinds mijn burn-out begin 2017. Ik had een paar hits gescoord en dacht: het moet nóg meer, nóg beter. Zo zit ik in elkaar.” Tot ze het echt niet meer trok. “Op mijn zestiende deed ik mee aan de audities voor Idols, en moest ik al op ademhalingsles omdat ik niet tegen de stress kon. Maar stress is nu eenmaal een belangrijke consequentie van een carrière in de muziekwereld.

Ik had die burn-out nodig om in te zien dat ik me ondanks de druk van mijn vak moet richten op de dingen die ik leuk vind. Natuurlijk moet je hard werken en ambitieus zijn, maar niet koste wat kost. Het stomme is: toen ik in 2015 meedeed aan Expeditie Robinson wist ik dat eigenlijk al. Ik zat er ruim drie weken in. Ik miste mijn vriend, mijn familie en mijn twee honden, maar niet per se het podium. Hoe belangrijk dat ook voor me is.

Mijn omgeving vindt me wel veranderd sinds die burn-out. Ik durf opeens nee te zeggen. Doe niet zomaar meer elk optreden en leg niet overal verantwoording voor af. Dat deed ik vroeger wel. Ik was altijd bang om anderen pijn te doen. Dan was ik helemaal kapot en had eigenlijk geen energie meer voor een etentje met vriendinnen, maar zei dan toch: oké, ik ga wel. Ik voel me sterker nu. Als ik gewoon eerlijk zeg dat ik behoefte heb aan een pyjamadag, begrijpen ze het ook. Iets wat overigens makkelijker is nu Maliya er is. Zij komt altijd op de eerste plek.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 02-2019.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >