Waarom het belangrijk is om nu al een boodschap achter te laten voor je kind

22.02.2022 14:47

Een waardevolle boodschap achterlaten voor je kinderen als je er zelf niet meer bent. Misschien niet iets waar je nu al mee bezig bent. Maar wel iets om over na te denken, vindt Marjolein Wevers (43), moeder van drie. “Als je er niet meer bent, kunnen je kinderen de vragen die ze hebben niet meer aan je stellen.”

Uit dit idee is het initiatief Mom’s Message ontstaan. Marjolein wil andere moeders helpen om hun levenslessen en herinneringen vast te leggen voor hun kinderen. “Ik weet zeker dat elke moeder een mooie boodschap heeft voor haar kind. Misschien weet je nu niet precies wat dat is. Maar ik kan je helpen om dat uit te zoeken.”

 

Advies van eigen moeder

“Het idee voor dit initiatief is ontstaan door het overlijden van mijn moeder. Ik was 22 jaar en op haar sterfbed vroeg ik of ze nog een boodschap voor mij wilde achterlaten. Iets persoonlijks, speciaal voor mij. Daar had ik behoefte aan op dat moment. Maar dat lukte haar helaas niet meer.” Het idee is blijven hangen en weer naar boven gekomen nu Marjolein zelf moeder is van drie kinderen: Maud (5), Julian (7) en Bastiaan (10). Ze merkte dat ze tegen bepaalde dingen aanliep die ze niet meer met haar moeder kon bespreken. “Er waren momenten dat ik graag advies wilde van mijn moeder. Af en toe ben ik bijvoorbeeld zo moe en dan schiet ik uit mijn slof bij de kinderen. Dan vraag ik me wel eens af: hoe deed mijn moeder dat allemaal? In mijn hoofd is zij een soort superwoman die dat allemaal kon handelen en zich altijd sterk voordeed.”

 

Lees ook
Leonne kreeg een hersenbloeding: ‘Ik wist niet of ik de kinderen ooit nog zou zien’ >

 

Waardevolle boodschap

Om andere moeders te helpen om wel op tijd hun advies aan de kinderen te geven, is Marjolein Mom’s Message gestart. Vanaf 22 februari volg je acht weken lang een online traject samen met Marjolein. Elke week is er een ander thema en krijg je vragen om over na te denken. Het begint met je eigen geschiedenis: hoe was je jeugd? Hoe ben je opgevoed? Hoe was je relatie met je ouders? Een andere week gaat het over het moederschap. Dat staat meer in relatie met je kind nu. Ook is er een thema dat over je boodschap voor je kind gaat. “Daar ga je over nadenken aan de hand van verdiepende vragen en voorbeelden. Ik denk dat de boodschap in iedere moeder al wel zit, en dat ze door al die handvatten, vragen en inspiratie die ik ze aanreik wel tot die boodschap komen. En het is niet dat je als moeder maar één duidelijke boodschap hebt. Het is natuurlijk veel breder. Maar ik geloof wel dat er op deze manier levenslessen naar boven komen die van belang zijn voor je kind.”

 

Marjolein Wevers (tekst gaat verder onder de foto)

 

Document vol informatie

“Als je dit traject acht weken volgt, heb je op het eind een tijdsdocument vastgelegd. Daarin staat beschreven hoe je kinderen vroeger waren en hoe ze nu zijn. Ook sta je stil bij hoe je de opvoeding en het moederschap ervaart. Door al die thema’s en vragen sta je misschien meer stil bij wat jij belangrijk vindt in je leven. En tegelijkertijd lever je voor je kind een bijdrage aan hun persoonlijke ontwikkeling. En dan misschien niet voor dit moment, maar voor later. Ik denk dat het hele waardevolle informatie is voor je kind. Dat je als volwassene over jezelf kan lezen hoe je was als peuter. Je kan het document van jouw Mom’s Message ook al eerder geven aan je kind, als ze bijvoorbeeld een mijlpaal hebben bereikt. Denk aan de dag dat je kind uit huis gaat of als je dochter moeder wordt. Het kan op meerdere momenten in het leven erg waardevol zijn.”

En wat is de boodschap van Marjolein aan haar eigen kinderen? “Blijf dicht bij jezelf. Probeer altijd te luisteren naar je eigen gevoel. Anderen weten het nooit beter voor jou. Je bent zelf degene die het beste weet wat goed voor je is.”

Foto Marjolein: Prisca Visser

 

Wil je je inschrijven voor Mom’s Message? Dat kan deze week nog via deze link

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!