‘Vertel het me als mijn kind fouten maakt, maar niet op deze manier’

03.10.2018 09:47
kind fouten maakt Beeld: Unsplash

Je haalt je kind op na een middagje spelen bij een vriendin en krijgt te horen dat het zich slecht heeft gedragen. Prima, vindt blogger Jodie Utter, maar dan niet met stalen ogen en samengeperste lippen.

‘Het laatste dat ik nodig heb, is iemand die denkt dat hij het allemaal beter weet’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Speelgoedpaard

Jodie kreeg jaren geleden een verwijt van haar buurvrouw, toen ze haar dochtertje daar kwam ophalen. Haar dochter zou het speelgoed niet gedeeld hebben met haar buurmeisje.

‘Ze zei: het is zo grappig hoe jouw dochter het speelgoed van míjn dochter, in haar eigen huis, niet deelt’, vertelt Jodie. ‘Ik pakte mijn dochter, draaide me om en liep weg.’ De manier waarop de buurvrouw haar kritiek uitte, viel verkeerd bij Jodie. ‘Ze toonde geen enkele vorm van medeleven. Ik wou dat ze het gedrag van mijn dochter met me had besproken, op een manier die liet zien dat ze ook weet dat mijn dochter zoveel goeds in zich heeft. Ook al liet ze het speelgoedpaard van haar vriendinnetje die dag niet los.”

Lees ook:
Kappen met schreeuwen: Jorinde doet poging tot positief opvoeden >

 

Bloedirritant

Jodie zegt dat haar kinderen in staat zijn tot slecht gedrag en slechte keuzes. ‘Ik ben geen mijn-kinderen-zouden-dat-nooit-doen moeder’, zegt ze. ‘Ze kunnen bloedirritant zijn. En als mijn kind iemand pijn doet of een probleem veroorzaakt, wil ik dat weten ook. Dan kunnen mijn man en ik proberen een beter voorbeeld voor haar te zijn. Maar kom niet op me af met stalen ogen en samengeknepen lippen. Leg in plaats van die verontwaardiging en eigengerechtigheid een hand op mijn schouder.”
 

‘Uit je bezorgdheid’

Volgens Jodie is het logisch dat je je als ouder de fouten van je kinderen aantrekt. ‘We kunnen het gevoel hebben dat het onze misstap was, alsof we het zelf ook verknald hebben’, zegt ze. ‘Maar het laatste dat we dan nodig hebben, is iemand die een oordeel velt en het zelf beter weet. Kom naar me toe, uit je bezorgdheid en laat zien dat je om onze kinderen geeft.”
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >