kind fouten maakt
Beeld: Unsplash

Je haalt je kind op na een middagje spelen bij een vriendin en krijgt te horen dat het zich slecht heeft gedragen. Prima, vindt blogger Jodie Utter, maar dan niet met stalen ogen en samengeperste lippen.

‘Het laatste dat ik nodig heb, is iemand die denkt dat hij het allemaal beter weet’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Speelgoedpaard

Jodie kreeg jaren geleden een verwijt van haar buurvrouw, toen ze haar dochtertje daar kwam ophalen. Haar dochter zou het speelgoed niet gedeeld hebben met haar buurmeisje.

‘Ze zei: het is zo grappig hoe jouw dochter het speelgoed van míjn dochter, in haar eigen huis, niet deelt’, vertelt Jodie. ‘Ik pakte mijn dochter, draaide me om en liep weg.’ De manier waarop de buurvrouw haar kritiek uitte, viel verkeerd bij Jodie. ‘Ze toonde geen enkele vorm van medeleven. Ik wou dat ze het gedrag van mijn dochter met me had besproken, op een manier die liet zien dat ze ook weet dat mijn dochter zoveel goeds in zich heeft. Ook al liet ze het speelgoedpaard van haar vriendinnetje die dag niet los.”Lees ook:
Kappen met schreeuwen: Jorinde doet poging tot positief opvoeden >

 

Bloedirritant

Jodie zegt dat haar kinderen in staat zijn tot slecht gedrag en slechte keuzes. ‘Ik ben geen mijn-kinderen-zouden-dat-nooit-doen moeder’, zegt ze. ‘Ze kunnen bloedirritant zijn. En als mijn kind iemand pijn doet of een probleem veroorzaakt, wil ik dat weten ook. Dan kunnen mijn man en ik proberen een beter voorbeeld voor haar te zijn. Maar kom niet op me af met stalen ogen en samengeknepen lippen. Leg in plaats van die verontwaardiging en eigengerechtigheid een hand op mijn schouder.”
 

‘Uit je bezorgdheid’

Volgens Jodie is het logisch dat je je als ouder de fouten van je kinderen aantrekt. ‘We kunnen het gevoel hebben dat het onze misstap was, alsof we het zelf ook verknald hebben’, zegt ze. ‘Maar het laatste dat we dan nodig hebben, is iemand die een oordeel velt en het zelf beter weet. Kom naar me toe, uit je bezorgdheid en laat zien dat je om onze kinderen geeft.”


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gescheiden werkende moeder
Beeld: Unsplash

Als alleenstaande moeder heeft blogger Katie Bingham-Smith het soms zwaar. Ze maakt er geregeld een potje van, maar dat maakt haar geen bal uit.

Op Scary Mommy schrijft ze: ‘Ik faal vaak, maar ben wel gelukkig.'

 

Explosie

Katie is een gescheiden moeder van drie kinderen en werkt fulltime vanuit huis. Haar agenda loopt over. ‘Ik heb zoveel ijzers in het vuur, dat ik nooit weet wat ik als eerste moet aanpakken’, vertelt ze. ‘Meestal wacht ik gewoon tot iets op het punt staat te exploderen en dan beslis ik dat dát het belangrijkste is dat mijn aandacht nodig heeft. Het is de enige manier waarop ik kan functioneren.’


Lees ook:
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

Swipen

Volgens Katie is het een kwestie van overleven. ‘Er zijn dagen dat we geen wc-papier meer hebben omdat ik teveel aan m’n hoofd had toen ik in de supermarkt stond. Ik dacht na over het onderhoud van de auto, dat de hond naar de dierenarts moest en welke ingrediënten ik moest uitkiezen voor de taco’s van die avond. Toen mijn kinderen klaagden dat er geen wc-papier was, gaf ik ze gewoon een servet. En die keer dat ik op de bank in slaap viel en mijn jongste kind ging swipen op mijn Tinder-profiel? Whatever. Als je een gescheiden moeder bent die een inkomen wil verdienen en zo nu en dan een leuke date wil hebben, betaal je een prijs. En dat is het waard, want je leeft het leven dat je wilt.’

 

'Ik heb tenminste plezier'

Katie wil haar kinderen laten zien dat ze meer is dan een werkende moeder. ‘Ze moeten mij gelukkig zien. En dat ben ik. Het is me gelukt om mijn perfectionisme uit het raam te werpen. Ik probeer alles te geven op mijn werk, als moeder, in mijn relaties – en ik faal vaak. Maar dat vind ik prima. Ik heb het liever zo druk dat ik mijn kind per ongeluk op mijn telefoon laat, dan dat ik alles in de hand heb en geen tijd meer heb voor een gezichtsmasker of een lunch met vriendinnen. Ik heb verdorie plezier.”
 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Disneyland annuleerde
Beeld: Unsplash

Als je kind het gevoel heeft dat hij minder aandacht krijgt dan z'n broer of zus, wil je hem in de watten leggen. Maar dat hoeft niet op een rigoureuze manier, vertelt blogger Robin Enan op Scary Mommy.

Robin Enan had een geniaal plan: samen met haar vijfjarige zoon naar Disneyland. Ze vertelt: ‘Sinds de geboorte van onze jongste dochter afgelopen zomer, is mijn zoon soms jaloers en voelt hij zich wat verwaarloosd. Een trip naar Disney, alleen hij en ik, moest ervoor zorgen dat hij twee dagen lang mijn onverdeelde aandacht zou hebben.’ Robin boekte een hotelkamer, zocht de vluchten uit en struinde Disney blogs af om zich goed voor te bereiden. ‘Mijn man was voor. Hij steunt me altijd enorm en is bovendien geen Disney fan, dus hij vond het helemaal prima dat hij dit uitje misliep.’
 

Lees ook:
'Wat als ik mijn dochter (2) na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven?' >

 

Puzzelen

Maar een maand vóór vertrek, gebeurde er iets bijzonders. ‘Mijn man was tot laat aan het werk. Toen ik onze baby en driejarige dochter in bed had gestopt, ging ik naar de kamer van mijn zoon’, vertelt Robin. ‘Hij was gretig een nieuwe puzzel aan het uitpakken die hij van zijn oma had gekregen. We werkten er samen aan, zo’n vijftien minuten, zonder veel te praten. Toen we klaar waren en ik zijn kamer weer wilde verlaten, zei hij: ‘De volgende keer dat papa laat werkt, doen we dit dan nog een keer?’’

 

'Kleine momenten maken het verschil'

Dat simpele verzoekje maakte haar duidelijk dat haar zoon helemaal geen verrassingsreis naar Disneyland nodig had om hun speciale band te bevestigen. 'Hij had momenten nodig zoals deze avond, waarop we samen puzzelden', vertelt Robin. 'Momenten waarop ik niet word afgeleid door zijn zusjes, mijn mobiele telefoon of andere mensen.’ Robin besloot de trip naar Disneyland te annuleren. ‘We gaan er vast nog eens naar toe, zoals gepland. Maar voor nu denk ik dat het beter is om kleine aanpassingen te doen in ons dagelijks leven en onze routines. Dat maakt écht verschil voor hem. Ik plan nu bewust tijd in voor ons tweeën. En dat doe ik voor ieder van mijn kinderen – niet elke dag of eens in de week, maar wanneer en waar ik kan.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >