kind fouten maakt
Beeld: Unsplash

Je haalt je kind op na een middagje spelen bij een vriendin en krijgt te horen dat het zich slecht heeft gedragen. Prima, vindt blogger Jodie Utter, maar dan niet met stalen ogen en samengeperste lippen.

‘Het laatste dat ik nodig heb, is iemand die denkt dat hij het allemaal beter weet’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Speelgoedpaard

Jodie kreeg jaren geleden een verwijt van haar buurvrouw, toen ze haar dochtertje daar kwam ophalen. Haar dochter zou het speelgoed niet gedeeld hebben met haar buurmeisje.

‘Ze zei: het is zo grappig hoe jouw dochter het speelgoed van míjn dochter, in haar eigen huis, niet deelt’, vertelt Jodie. ‘Ik pakte mijn dochter, draaide me om en liep weg.’ De manier waarop de buurvrouw haar kritiek uitte, viel verkeerd bij Jodie. ‘Ze toonde geen enkele vorm van medeleven. Ik wou dat ze het gedrag van mijn dochter met me had besproken, op een manier die liet zien dat ze ook weet dat mijn dochter zoveel goeds in zich heeft. Ook al liet ze het speelgoedpaard van haar vriendinnetje die dag niet los.”Lees ook:
Kappen met schreeuwen: Jorinde doet poging tot positief opvoeden >

 

Bloedirritant

Jodie zegt dat haar kinderen in staat zijn tot slecht gedrag en slechte keuzes. ‘Ik ben geen mijn-kinderen-zouden-dat-nooit-doen moeder’, zegt ze. ‘Ze kunnen bloedirritant zijn. En als mijn kind iemand pijn doet of een probleem veroorzaakt, wil ik dat weten ook. Dan kunnen mijn man en ik proberen een beter voorbeeld voor haar te zijn. Maar kom niet op me af met stalen ogen en samengeknepen lippen. Leg in plaats van die verontwaardiging en eigengerechtigheid een hand op mijn schouder.”
 

‘Uit je bezorgdheid’

Volgens Jodie is het logisch dat je je als ouder de fouten van je kinderen aantrekt. ‘We kunnen het gevoel hebben dat het onze misstap was, alsof we het zelf ook verknald hebben’, zegt ze. ‘Maar het laatste dat we dan nodig hebben, is iemand die een oordeel velt en het zelf beter weet. Kom naar me toe, uit je bezorgdheid en laat zien dat je om onze kinderen geeft.”


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geheimen perfecte moeders
Beeld: Unsplash

Je kent ze wel: de moeders die er altijd uitzien om door een ringetje te halen, met een smetteloos schoon huis, brave kinderen en bloeiende carrière. Dit zijn de geheimen van deze ‘perfecte’ moeders.

Scary Mommy columniste Brandi Jeter Riley kijkt altijd met verwondering naar deze vlekkeloze moeders, die alles schijnbaar zo moeiteloos doen en bij wie het nooit in het honderd loopt: ‘Ik wil van deze vrouwen leren. Ik wil hun trucs en tips weten. Hoe dóen zij het? Ik wil inspiratie om beter te worden, niet alleen voor mijn kinderen maar ook voor mezelf. Dus ik vroeg wat rond om antwoorden te krijgen.’

Brandi ontfutselde de perfecte moeders onderstaande tips:

 

1. Ze krijgen hulp

‘Het eerste wat ik leerde over deze georganiseerde moeders is dat het onmogelijk is om alles alleen te doen,’ schrijft Brandi. Of het nu een schoonmaakster is, een gastmoeder of gewoon hulp van de ‘huisgenoten’ zelf, ‘perfecte’ moeders krijgen hulp van anderen, concludeert de columniste: ‘Ik krijg wel steun van mijn man en dochter, maar ze zouden zeker meer kunnen helpen. Dat moet ik ze dan wél vragen.’

 

Lees ook
Waarom deze moeder de keuken bewust rommelig achterlaat >

 

2. Ze werken met een systeem

De columniste kwam er ook al gauw achter dat deze vrouwen werken met een naadloos, waterdicht systeem. Alles is tot in de puntjes georganiseerd. De was wordt elke week op dezelfde dag gedaan, kinderen hebben vaste taken in huis en elke dag wordt er op dezelfde tijd gegeten. ‘Gezinsagenda’s, takenkaarten en planningen voor de maaltijden: deze vrouwen laten niets aan het toeval over. Ik haat het om toe te geven, maar het maken van lijstjes maakt de dingen wel makkelijker.’

 

3. Ze zijn creatief met hun tijd

Brandi sprak een moeder die elke ochtend een uur eerder opstaat dan de rest, om tijd voor zichzelf te hebben en dingen af te krijgen (nagels lakken, wenkbrauwen epileren, werkmails beantwoorden). ‘Als je het ene ding onder controle hebt, werkt dat weer door in andere aspecten,’ zegt Brandi. ‘In plaats van deze perfecte moeders te veroordelen, moeten we ze waarderen voor hun voorwerk om ons leven ook soepeler te laten verlopen. En dan kunnen we hun voorbeeld volgen.’

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-heerlijk-telefoon-kwijt

Op het moment dat de telefoon van blogger Emily Hollenbeck in het water viel, kreeg ze zowat een paniekaanval. Maar nu ze al vijf dagen zonder zit, vindt ze het eigenlijk wel lekker.

Op Scary Mommy vertelt ze waarom.

 

1. Ik sta niet meer constant 'aan'

Ik had geen idee hoeveel stress 'aan staan' veroorzaakt. Met mijn telefoon in de buurt was er altijd nog wel een mail die ik kon beantwoorden of iets wat ik kon googelen. Nu ik die opties niet meer hebt, voelt het als een soort pauze van m'n overbelaste brein.

 

2. Ik had het niet druk, ik was gewoon afgeleid

Door onnozele Facebookpagina's, bijvoorbeeld. Waar je maar doorheen kunt blijven scrollen.

 

3. Ik moet mensen bewust opzoeken

Met mijn telefoon appte ik nog weleens last minute naar vrienden: 'Hé, wij zijn nu hier, dus als je in de buurt bent...', maar nu moet ik bewust met iemand afspreken. En eigenlijk is dat heel fijn: ik weet precies waar ik aan toe ben.

 

Lees ook
Melinda Gates waarschuwt: 'Geef kinderen niet te snel een smartphone' >

 

4. Het werk wordt nog steeds gedaan

Want zo erg is het niet als je een collega niet dezelfde minuut nog terugmailt.

 

5. Het spel met mijn kinderen wordt niet onderbroken

Met mijn telefoon in de buurt voelde ik me gedwongen om een oneindige to-do-lijst af te vinken. Kunnen spelen met mijn kinderen zonder zo'n lijst in mijn hoofd, voelt bevrijdend. 

 

6. Het voelt als een vakantie

Want ik móet mijn werk nu wel 'uitschakelen' op bepaalde momenten. 

 

Ogen geopend

Hiermee wil Emily overigens niet zeggen dat ze nooit meer een mobiel aanschaft, die luxe heeft ze door haar werk niet, maar het heeft wél haar ogen geopend. 'Ik hoop dat ik mijn telefoon voortaan vaker links laat liggen en minder geestdodend doorspit.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >