Bankrekening huisvrouw
Beeld: 123RF

Annelies ruilde na de geboorte van de jongste dochter haar baan en Alfa Romeo in om thuis te moederen terwijl haar man carrière maakt.

Annelies (41) woont samen met Frank en is moeder van twee dochters van 9 en 7.

“Ik runde een bankfiliaal, had een Alfa Romeo 156 onder mijn kont en verdiende genoeg geld om mijn gezin te onderhouden. Nu ben ik huisvrouw en ik heb er geen enkele moeite mee mezelf zo te noemen. Ik ben nuchter opgevoed, we hadden het thuis niet al te breed, ik ben me er altijd van bewust geweest dat alles zomaar kan veranderen. Op het moment dat Frank nog moest afstuderen, had ik al een fulltimebaan. Maar toen zijn carrière in een stroomversnelling kwam, kostte het me geen moeite de mijne aan de wilgen te hangen.
 

'Ik weet altijd wat er speelt'

Mijn man verdient dus het geld. Ons geld, zegt hij zelf. Zonder mij kan hij het immers niet verdienen. En dat is veel: tussen de zes- en zevenduizend euro per maand, netto. Ik doe het huishouden en de kinderen.

Iedere ochtend sta ik om half zeven op om ontbijt te maken en boterhammen te smeren. Om zeven uur worden de meisjes wakker, waarna we nog even met zijn vieren op het grote bed hangen, met koffie voor Frank en mij. Daarna vertrekt mijn man naar zijn werk en trek ik de boel recht. Traditioneel en overzichtelijk. Er is rust en stabiliteit, ik weet altijd wat er speelt bij de kinderen. Na schooltijd is het hier een zoete inval. Ook al is mijn hele huis gevuld met kinderen, ik vind het prima. En de ouders krijgen een glas wijn als ze hun kind komen ophalen.

Ik vind het fijn dat ik thuis kan zijn, dat we het kunnen lijen en ik als een luxepoes overdag bodypump-lessen kan volgen op de sportschool. Ook Frank neemt het niet voor lief dat ik hem in staat stel alles uit zijn werkende leven te halen. Hij toont net zoveel belangstelling voor mijn dag als ik voor die van hem, ook als hij in het buitenland is geweest en ik knutselmoeder speelde op school. Je identiteit bestaat uit meer dan je functieomschrijving.
 

Lees ook
Deze Facebookpost over huismoeders vliegt het internet over >


Regelmuts

Een huismuts ben ik niet. Ik zit in allerlei commissies en de ouderraad, sta tussen de middag op het schoolplein, help mee de school te versieren met kerst en sinterklaas, ben teammanager van het voetbalteam van mijn oudste dochter. Blijkbaar staat het woord ‘regelmuts’ op mijn voorhoofd. Dat is nog wel een puntje, dat ik wat vaker nee zou kunnen zeggen. En ja, ik strijk ook de overhemden van mijn man.

Wel heb ik moeten leren ook eens niks te doen. Overdag een boek te lezen zonder me schuldig te voelen. Het hielp dat een vriendin zei: ‘Jij bent er niet voor het huis, je huis is er voor jou.’ Sindsdien permitteer ik me wat vaker een bezoek aan de pedicure of de schoonheidsspecialiste, en zit ik schaamteloos iedere zes weken anderhalf uur bij de kapper.

Ik ben thuis degene die precies weet wat er inkomt en uitgaat. We hebben een bv waarin een aardige smak geld zit die Frank meekreeg van zijn vorige baan: daarmee hebben we een deel van onze hypotheek van € 550.000 afgelost. Die kost ons nu nog tweeduizend euro per maand.
 

'Ik ga liever op vakantie dan trouwen'

Getrouwd zijn we niet. Dat we samen twee kinderen hebben, vind ik voldoende bezegeling van onze relatie. Ik ga liever op vakantie van het geld dat je aan een bruiloft kwijt bent. Ik weet nog dat we het er tijdens een zomervakantie eens over hadden. We waren begin twintig. Toen we terugkwamen waren er drie stellen gescheiden, onder wie mijn eigen ouders na bijna dertig jaar huwelijk. Een garantie heb je toch niet.

Een kennis die gaat scheiden zei laatst dat ze zo blij was dat ze altijd was blijven werken. Ik leef met haar mee, maar aangesproken voel ik mij niet. Frank heeft ooit gezegd: ‘Ik zou jou nooit tekortdoen als het mis zou gaan.’ ‘Ook niet als je me met de buurman in bed aantreft?’ grapte ik. Ik ga er gewoon van uit dat wij samen oud zullen worden.
 

'Ik zou zo weer aan de slag kunnen'

Bovendien hebben die acht jaar dat ik nu thuis ben me niet onzeker gemaakt over mijn capaciteiten. Ik weet zeker dat ik zo weer aan de slag zou kunnen als dat nodig is. Ik heb al regelmatig een baan aangeboden gekregen, en doe af en toe kleine klusjes op projectbasis.

Ik zeg altijd: ik hou van mooie dingen, maar ben niet materialistisch. We wonen in een prachtig huis, maar als we dat door onvoorziene omstandigheden zouden verliezen, weet ik zeker dat we ons zouden redden. Ik heb al ervaren hoe kwetsbaar het leven kan zijn. Onze kinderen hebben nooit een oma gekend. Frank verloor zijn moeder toen hij elf jaar oud was, de mijne overleed op mijn 26e. Frank had een goede band met mijn moeder, dus ook voor hem was het een pijnlijk verlies. En we zijn meer mensen kwijtgeraakt in onze nabije omgeving.

Als onze kinderen gezond opgroeien en zich goed kunnen ontwikkelen, is mijn leven meer dan geslaagd. Wat ik van mijn moeder heb geleerd is dat je iets dat je graag wilt niet te lang uit moet stellen. Je kunt sparen voor de studies van je kinderen, maar je kunt het geld ook uitgeven aan een mooie reis met je kinderen nu. Ik kies voor het laatste.

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van zwangerschapsverlof tot het huis schoonmaken: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen verkennen


Even offline


Om van te smelten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lekker Mokkel van je moeder🐯 . . . #babygirl #beauty #daughter #love #babystyle #evesleep #Maliya

Een bericht gedeeld door Sharon Doorson 🦁 (@sharondoorson) op


Mooie foto

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️

Een bericht gedeeld door Airen Mylene (@airenmylene) op

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Mama moet even lekker gek doen


En waarom ook niet...

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

👌🏻 #waariswally

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Samen naar de nagels


Een schat vinden

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Goedemorgen uit Maastricht op deze zonnige maandag! Het was lastig om gisteravond van huis te vertrekken. Ik moet altijd met een dikke koffer (never travel light) de auto in en 4 mooie mensen achterlaten om naar de set te gaan voor een paar dagen. Mijn jongste dochtertje zei: “Ik hoop dat ik een schat vind. Dan hebben we genoeg geld voor altijd zodat jij nooit meer moet gaan werken!” Even leek het een topoplossing, maar toen heb ik haar toch snel uitgelegd dat ik het óók gewoon heel erg leuk vind wat ik doe. Dat ik steeds nieuwe mensen ontmoet en dat ik zo blij word van acteren. En dat het heel bijzonder is als je mag en kunt doen wat je graag doet. Ze begreep het. En hoopt nu op een eigen manege met 30 paarden voor haar zus. Want, ook al zal dat veel werk zijn en best duur, Bloem zal er zeker heel erg blij van worden. #zoiets #blij #offers #itsallaboutthebalance

Een bericht gedeeld door Angela Schijf (@angelaschijfofficial) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meer-tijd-met-partner-doorbrengen

Maar liefst 67% van de moeders zou meer tijd met haar partner door willen brengen. 20% zegt zelfs dat ze überhaupt nooit meer iets samen met haar partner doet.

Dat blijkt uit de Kek Mama jubileumenquête onder 1250 moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. 

 

Seksleven achteruitgegaan

10% doet nog vaak leuke dingen samen met haar partner, zoals uit eten (83%), een terrasje pakken (45%) of naar een feest of festival (34%). Voor 45% van de moeders is hun seksleven erop achteruitgegaan, maar 14% vindt het juist beter geworden.

 

Lees ook
Bel de oppas maar: 9x romantische steden voor jou en je partner >

 

'We groeien naar elkaar toe'

Verder is de relatie sinds de komst van de kinderen volgens 4 op de 10 moeders slechter geworden. Maar dat geldt gelukkig lang niet voor iedereen. Susan (40) is juist blij: “Ik ben mijn man een stuk leuker gaan vinden nu hij vader is. We groeien naar elkaar toe, zijn meer verbonden met elkaar en we hebben veel lol en plezier met de kinderen samen.”


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >