Zo gepiept: met deze tips maak jij je huis razendsnel schoon

01.07.2022 13:00
tips-huis-snel-schoon

In ellenlange schoonmaaksessies heeft niemand zin en met een druk gezinsleven plus werk heb je daar ook helemaal geen tijd voor. Daarom: handige tips om je huis snel schoon te maken.

Even inwerken, doekje erlangs en klaar. Kun je daarna lekker genieten van je schone huis met een wijntje.

Tegels

Worden de tegels in jouw badkamer snel dof? Met een scheutje good old schoonmaakazijn – niet voor niets een favoriete klassieker onder onze oma’s – heb je de tegel in een mum van tijd weer glanzend schoon. Doe wat azijn in een spuitfles (bijvoorbeeld een oude plantenspuit) en spuit dit rijkelijk over het oppervlak. Laat dit tien minuten inwerken en spoel dan af met water.

Fornuis

Ook zo’n hekel aan het schoonmaken van het fornuis? Hallo, aangekoekte spaghettisausresten. Maar dit klusje kun je sneller fiksen dan verwacht: pak er een citroen bij. Snij de vrucht door midden en knijp ‘m uit boven een schaaltje. Dep een schoonmaakdoek in dit sap en wrijf met de doek over het fornuis. Even laten intrekken, dan afnemen met een vochtige doek en je fornuis blinkt weer als nieuw!

Magnetron

Nog zo’n tijdrovende klus: het schoonmaken van een vieze magnetron (vooral babyhapjes spetteren zo lekker). Gelukkig is hier een handige truc voor. Zet een kopje schoonmaakazijn (yep, daar is-ie weer) ongeveer vijf minuten in de magnetron op de hoogste stand. De stoom in de magnetron weekt heel makkelijk en snel al het vuil los. Daarna veeg je met een doekje alles schoon. Geen azijn in huis? Een vaatwastablet werkt ook.

Lees ook
Zó krijg je je overschaal weer schoon >

Sopdoeken

Van smoezelige sopdoeken wordt niemand vrolijk, maar van twintig stuks inslaan om zo om de haverklap een nieuwe te kunnen pakken ook niet. Begint een doekje te ruiken? Stop ‘m twee minuten (vochtig) in de magnetron of vaatwasser en de meeste bacteriën zijn gedood.

Bank

Zeker met kleine kinderen in huis krijgt je bank het nogal eens zwaar te verduren. Plakkerige pindakaas-vingertjes, een glas melk dat omvalt, ongelukjes tijdens het zindelijk worden… Maar er is een oplossing voor dit leed: ossengalzeep. Je koopt dit goedje gewoon bij de drogist en het doet alle vlekken op je bank verdwijnen (zelfs die chocopasta…)

Wc

Last van kalkaanslag of andere vlekken in de wc-pot, en geen tijd om uren te schrobben? Probeer dit trucje dan eens: leg ’s avonds als je naar bed gaat een vaatwastablet in de pot. Een nachtje laten inwerken en de volgende dag is je toilet weer witter dan wit.

Vloer

Gouden tip: probeer je kind te charteren. Geef ‘m een stofzuiger of vloermop, maak er een wie-is-het-eerste-klaar-wedstrijd van terwijl jij boven sopt en het varkentje is zo gewassen. Klinkt als een onmogelijke opgave? Nee hoor, Kek Mama-vlogger Kim Kötter kreeg haar kinderen ook zover.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.