Tijd voor jezelf: ‘Als de zandloper leeg is, kunnen wij weer met jullie praten’

10.11.2023 12:01
tijd voor jezelf Beeld: Getty Images

Kirsten haalt er een kleine kabouter bij, Annemarije sprokkelt minuten bij elkaar, Lizanne doet oordoppen in en Nienke gebruikt een zandloper. Je moet af en toe wat smokkelen voor een momentje voor jezelf.

De bodem is nog niet in zicht

Nienke (35): “Tijdens een koffieafspraak met een vriendin waren we het zat dat we steeds onderbroken werden door onze kinderen. Na de zoveelste Transformerdemonstratie wees mijn vriendin naar haar koffiekopje: “Kijk, dit is een zandloper. Als-ie leeg is, kunnen wij weer met jullie praten.”

Sindsdien is dit de manier om een paar minuten rust af te dwingen bij mijn kinderen. En natuurlijk schenk ik buiten hun zicht af en toe de zandloper een beetje bij. Het werkt trouwens ook best goed met wijnglazen.”

Minuutjes smokkelen

Annemarije (33): “Ik heb vanmorgen een timer gezet van vijf minuten. In die tijd moest mijn vierjarige dochter zelf spelen, zodat ik rustig wakker kon worden. Heerlijk, even in mijn eentje in bed; ik wil gewoon niet meteen ’s ochtends iemand met allemaal speelgoed om me heen.

“Ik ben van plan om die vijf minuten langzaam maar zeker uit te breiden”

Ik ben van plan om die vijf minuten langzaam maar zeker uit te breiden. Weet zij veel wat vijf minuten zijn. Wat ik ook weleens doe voor een beetje rust: haar een stapel tijdschriften geven om plaatjes uit te knippen. Is ze uren zoet mee.”

Lees ook – Leugentje om bestwil: ‘Het zwembad is vandaag dicht’ >

Klets jij maar lekker door, schatje

Lizanne (37): “Mijn oudste dochter is vier en zodra haar ogen opengaan, blijft ze praten. Op dagen dat ze al om kwart voor zes begint of als ik het gewoon even zat ben, doe ik een uurtje oordoppen in. Dan hoor ik nog wel of ze wil eten of drinken, maar verder blijft alles heerlijk op de achtergrond.

Dan ga ik opruimen of de vaatwasser inruimen en vooral even rustig bijtrekken. Een tijdschrift lezen is iets te veel gevraagd, maar dit helpt al enorm: gewoon even geen gedoe om me heen.”

Ze is er uren zoet mee

Kirsten (35): “Laatst heb ik tijdens een weekendje weg verzonnen dat ik een klein onzichtbaar kaboutertje bij me had, van tien centimeter hoog. Mijn dochter heeft er alle dagen mee gespeeld en er zelfs een soort parcours voor gemaakt. Heerlijk rustig.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.