Elke week naar het strand: ‘Van de zilte lucht en het zand krijg ik een instant vakantiegevoel’

22.08.2023 23:59
Rita strandhuisje portret Beeld: privé

Rita van Helvoirt-Sinnige (33) gaat in het seizoen wekelijks naar het strandhuisje van haar ouders. Ze is getrouwd met Wick (31) en moeder van Joep (7), Suus (4) en Stijn (3).

“Het had weinig gescheeld of ik was op het strand geboren. Mijn moeder ging met weeën van het strand af en drie dagen na de bevalling stuurde ze haar kraamverzorgster naar huis, omdat ze weer terug wilde.

Samen met mijn vader kocht ze veertig jaar geleden een strandhuisje in Wijk aan Zee. Ik kom daar dus al mijn hele leven en het grappige: ook ik liet er na mijn bevalling geen gras over groeien. Suus is hartje zomer geboren en toen ze drie dagen oud was, zat ik haar al te ­voeden in het huisje met uitzicht op zee. Het strand geeft me rust. Je hoeft er niks – behalve de kinderen in de gaten houden, dan. Van de zilte lucht en het zand krijg ik een instant vakantiegevoel.

Rita strandhuisje portret

Strandhuis

In het seizoen ga ik er bij mooi weer wekelijks een middag met de kinderen naartoe. ‘We gaan naar opa en oma op het strand!’ roepen ze dan enthousiast, want mijn ouders zijn er praktisch iedere dag. Dat er in het huisje geen wifi is, is geen probleem.

“Naar het strandhuis gaat de iPad niet mee”

Sterker nog: de iPad gaat niet eens mee. De kinderen zijn veel te druk met zandkastelen bouwen en de trampoline van de buren. Ook het pierenbadje dat ontstaat als het eb wordt, vinden ze het einde. De zee gaan ze alleen met ons of opa en oma in. Vooral Suus is een echte waterrat. Zelfs toen zij vorig jaar werd gestoken door een kwal, gaf ze geen kik – zalfje erop en de volgende dag ging ze weer.

Rita strandhuisje portret

Ideale vakantieplek

Soms blijven we een paar dagen logeren en dan zwemmen we ook ’s avonds in zee, terwijl de zon langzaam zakt. Zodra de kinderen in bed liggen relaxen Wick en ik onder de sterrenhemel of we drinken wat met buren. Bijna iedereen ken ik van vroeger en heeft nu zelf ook kinderen. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar het ons-kent-ons-sfeertje maakt het wel heel gezellig en vertrouwd.

“Het ons-kent-ons-sfeertje maakt het heel gezellig en vertrouwd”

Voor Wick ligt dat anders, hij is er niet opgegroeid. Hij heeft ook wat minder met het strand en gaat net zo lief naar het zwembad. Toegegeven: in het buitenland vind ik dat zelf ook wel zo praktisch. Ik wil daar altijd een duik nemen in zee, maar mis wel het gemak van ‘thuis’. Een drankje uit de koelkast, fijne zitstoelen, het zout afspoelen onder je eigen douche – erg eigenlijk, hè? Afgezien van de zandkorrels in bed blijft Wijk aan Zee nou eenmaal de ideale vakantieplek.”

Rita strandhuisje portret

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.