‘Stiekem? Niets stiekem! Dit was de voorwaarde en ik zou het iedereen aanraden’

06.02.2024 17:00

Na lang overwegen heb je besloten om je kind een telefoon te geven. Logisch dat je je zorgen maakt over de digitale wereld waarin hij zich nu beweegt.

Is het oké om stiekem in zijn telefoon te gluren? Dit zijn jullie reacties:

huisjeboompjeblogje houdt een oogje in het zeil: “Mijn kind heeft een telefoon gekregen op voorwaarde dat er volledige transparantie is. Ik ben verantwoordelijk voor mijn dochter, dus ja ik kijk af en toe in haar telefoon. Dat weet ze. Als ze ouder is mag ze het zelf weten, maar voor nu zijn er regels en die zijn er om haar te beschermen en behoeden tegen nare dingen.”

nylenna vraagt zich ook af waarom het stiekem moet: “Waarom stiekem? Ik vind het de verantwoordelijkheid van ouders dat ze regelmatig meekijken. Veel ouders hebben geen weet van wat hun kind online uitspookt. Als docent in het voortgezet onderwijs zie ik pesterijen, bedreigingen, afpersing en sextortion met behoorlijke regelmaat voorbijkomen. Ouders hebben meestal geen weet wat hun kind doet en/of voor hun kiezen krijgt via Snapchat, WhatsApp, TikTok en Discord.”

b.i.b.i.d.l. vindt dat stiekeme gedoe ook maar niets: “Stiekem vind ik niet oké, maar soms vraag ik gewoon of ik even mag kijken. Of eigenlijk zeg ik het dat ik ga kijken. Net zoals dat je kijkt of je kind veilig fietst of klimt. Is je taak als ouder.”

clairevanhaut is het vast niet eens met het feit dat Linda’s nichtje van vier maanden een iPhone heeft: “Niet te jong een telefoon geven (middelbare school is vroeg zat ) en het is afhankelijk van het kind of er wel of geen controle nodig is.”

hofsteesusan vindt dat kids wel een handje kunnen gebruiken: “Stiekem? Niets stiekem. Dit was de voorwaarde. En ik zou het iedereen aanraden. Het niet doen vind ik veel raarder. Hoe zouden ze moeten weten hoe om te gaan met Whatsapp en andere socials zonder vlieguren te maken? Foutjes zijn in het begin relatief onschuldig en geven aanleiding voor goede gesprekken en uitleg. Hoe leren ze anders omgaan met telefoon gebruik?”

Voor kimvanbekkum is het heel simpel: “Ik kijk wanneer ik wil en hoe vaak ik wil. De voorwaarden voor de telefoon… dat doe ik waar ze bij is en waar ze niet bij is. Simpel zat!”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.