Is het oké om stiekem in de telefoon van je kind te gluren?

19.01.2024 13:00

Na lang wikken en wegen besluit je je kind een telefoon te geven. Hoewel je graag zijn privacy wilt respecteren, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de digitale wereld waarin hij zich nu bevindt. Is het eigenlijk wel oké om stiekem in zijn telefoon te gluren?

Ongeacht hoe je hierover denkt, zijn er diverse geldige redenen waarom je de telefoon van je kind zou willen checken:

  • Cyberpesten – Vermoed je dat je kind online wordt gepest of geïntimideerd? Het bekijken van berichten en andere sociale media-interacties kan helpen bij het opsporen van tekenen van pesten.
  • Vreemden (en vreemde verzoeken) – Hoewel de meeste gesprekken van je kind waarschijnlijk met leeftijdsgenoten zijn, is het geen slecht idee om te controleren of er geen ‘wolf in schaapskleren’ rondhangt.
  • Expliciete inhoud – Uiteraard wil je niet dat je kind wordt blootgesteld aan ongepaste of grafische inhoud.
  • Schermtijd – Zit je kind vastgelijmd aan zijn telefoon? Het is geen gek idee om zijn schermtijd in kaart te brengen.

Inbreuk op privacy

Zelfs al grijp je de telefoon van je kind er om bovenstaande redenen bij, kan het voelen als een inbreuk op zijn privacy. Vooral als je dit doet zonder dat hij ervan op de hoogte is. Of dit echt het geval is, hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van je kind en je intenties. Jongere kinderen hebben misschien meer toezicht nodig uit veiligheidsoverwegingen, maar naarmate ze ouder worden, wordt open communicatie over het belang van monitoring cruciaal.

Lees ook – ‘Slimmer en veiliger online in 2024‘ >

Hoewel het logisch lijkt om het telefoongebruik van je achtjarige in de gaten te houden, zal je tiener waarschijnlijk minder enthousiast zijn als hij ontdekt dat je zijn digitale ruimte hebt geschonden. Het lijkt onschuldig om even naar de berichtjes van je kind te kijken of door hun sociale mediaberichten te scrollen, maar het is de moeite waard om te onthouden dat dit hun vertrouwen in jou kan ondermijnen.

Hoe dan wel?

De ontdekking dat je door zijn telefoon snuffelt zonder toestemming, kan resulteren in een sterker verlangen naar privacy. Praat liever openlijk met je kind. Het aankaarten van telefoon monitoring vereist een doordacht gesprek. Toon oprechte bezorgdheid over zijn digitale welzijn, leg de reden uit waarom je even wil meekijken en benadruk dat het draait om een veilige omgeving. Vermijd oordelen, straffen of controleren. Erken het gevoel van je kind, ga in op zorgen en zoek compromissen die zowel privacy als toezicht respecteren. Een dialoog opent meer deuren dan stiekem rondneuzen.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.