Hoe het stellen van grenzen je kan helpen om een betere moeder, vriendin en collega te zijn

06.01.2024 13:52
grenzen stellen Bron: Pexels

Het is 2024, tijd voor goede voornemens. Maar in plaats van het standaardrijtje van meer bewegen, gezonder eten en minder schermtijd, hebben wij een ander idee voor je. Namelijk: grenzen stellen.

Je bent moeder, vriendin, vrouw, collega en nog zoveel meer. Logisch dat het een uitdaging is om alle ballen hoog te houden. Toch leggen we de lat vaak genadeloos hoog voor onszelf. Alles moet perfect zijn. Je wil de moeder zijn die een prachtige zelfgemaakte traktatie mee geeft naar school. De leuke, geïnteresseerde vriendin die nooit een verjaardag vergeet. De collega waar iedereen naartoe gaat voor hulp en de spannende sexy vrouw voor je lover.

Tijd is het allerbelangrijkste

In het Engels zeggen ze: You can be all things, but you can’t be all things at the same time. En niets is minder waar. Jij kán alles zijn, maar dan is het wel nodig om grenzen te stellen. Alleen hoe doe je dat?

Eigenlijk is tijd alles waar het om draait als je een druk leven hebt. Jouw tijd is kostbaarder dan goud en dus is het belangrijk om je tijd goed te verdelen. Vroeger had je misschien iedere week een borrelavond met vriendinnen, of ging je wekelijks een koffietje drinken met een vage bekende. Nu je een gezin en een carrière hebt kun je dat blijven volhouden, maar wordt je daar gelukkiger van?

Bedenk hoe je jouw tijd wil besteden. Wie zijn het belangrijkste voor je, waar krijg je energie van? Die ene vriendin die iedere keer dat je met haar afspreekt je hele batterij leeg trekt? Schrap die maar uit je agenda. Maar stel ook grenzen aan de tijd die je aan werk besteed. Klap die laptop ’s avonds niet meer open, dat komt morgen wel weer.

Waar je wel tijd voor vrijmaakt? Voor dingen die jou vrolijk maken en opladen. Dat kan van alles zijn. Tijd met het gezin, een avondje feesten met je beste vriendinnen of uit eten met je partner.

Nee zeggen en grenzen stellen

In theorie is dat natuurlijk makkelijk, maar in de praktijk kan dat heel lastig zijn. Bij grenzen stellen hoort namelijk ook ‘nee’ zeggen en dat is voor veel mensen behoorlijk lastig. Wat als je ‘nee’ zegt en je baas je daarna niet meer vraagt voor die opdracht? Of wat als je vriendinnen je daarna niet meer uitnodigen voor dat feest?

Communicatie is daarom key. Het gaat vooral om de manier waarop je jouw grenzen aangeeft. Je hebt misschien niet meer dezelfde hoeveelheid tijd om dingen gedaan te krijgen als vroeger, maar je hebt nog steeds tijd om mensen te erkennen en hen het gevoel te geven dat ze gehoord worden.

Je zal merken dat vrijwel iedereen begrip toont en je grenzen respecteert als je ze duidelijk en vriendelijk communiceert. Sterker nog, je wordt een voorbeeld van hoe je gezonde grenzen kan stellen en tegelijkertijd goede en fijne relaties behoudt. Wat wil je nog meer?

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.