Weinig energie, nergens zin in: zo herken je een winterdip bij je kind

26.11.2023 10:57
zo-voorkom-je-januari-dip

De dagen worden korter, het wordt kouder en ook al staan de feestdagen om de hoek: een winterdip kan op de loer liggen. En niet alleen bij volwassenen, ook je kind kan er last van krijgen.

“Een winterdepressie komt ook zeker bij kinderen voor. We zien het soms al bij kleuters, maar vooral tijdens de puberjaren”, zegt Ybe Meesters, gz-psycholoog en hoofd van de polikliniek Winterdepressies van het UMCG in Groningen. Zo’n 3 procent van de Nederlanders heeft last van een winterdepressie. Ongeveer 8 procent houdt het bij een lichtere variant: de winterblues.

Waardoor ontstaat een winterdip?

Huisarts, dr. Beth Oller legt uit, “Daglicht stimuleert twee stofjes in de hersenen, melatonine en serotonine. Hogere hoeveelheid melatonine zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen. Serotonine is gekoppeld aan energie en stemming, en de hersenen maken er meer van wanneer iemand wordt blootgesteld aan zonlicht. Hoger serotoninegehalte leidt tot meer gevoelens van geluk, lager gehalte kan leiden tot depressie. Kortere dagen en meer duisternis in de herfst/winter kunnen hogere melatonine en lagere serotonine veroorzaken, wat kan leiden tot biologische aandoeningen die depressies waarschijnlijker maken.”

Hoe herken je een winterdip bij je kind?

  • Weinig of geen zin in dagelijkse dingen die ze normaal leuk vinden
  • Sociale activiteiten met andere kinderen ontwijken
  • Weinig puf om iets te ondernemen
  • Minder met school bezig of cijfers die achteruit gaan
  • Veel meer zin in zoetigheid en ongezond eten

Hoe help je je kind uit de winterdip?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar als je merkt dat je kind richting een winterdip gaat, ga dan lekker naar buiten, want het beste medicijn tegen een winterdip is licht. Ook al is het daar somber en koud, er is altijd meer licht dan binnen.

Heb je het gevoel dat de klachten in alle hevigheid blijven bestaan, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan en professionele hulp in te schakelen.

Bron: Trouw

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.