Spoedkeizersnede mogelijk enorme gevolgen voor Melissa en haar zoon

23.05.2023 13:44
klachten na keizersnede

Eind 2021 bevalt Melissa Klement (35) met een keizersnede van haar zoon, Frenky. De bevalling loopt alles behalve zoals gepland: zij verliest een nier, hij loopt hersenschade op.

Wanneer Melissa 26 weken zwanger is, wordt bij Frenky een zeldzame darmafsluiting ontdekt, een ‘double bubble’. Gelukkig is dit goed te opereren, maar als gevolg heeft Melissa te veel vruchtwater in haar buik. Hierdoor bestaat er een risico op het loslaten van de placenta en een te vroege bevalling. Ze komt dan ook onder strikte controle in Nijmegen.

Reden voor Melissa om voor een geplande keizersnede te gaan. Dat vinden ze bij het Radboud niet nodig. Zij adviseren om met een punctie de grote hoeveelheid vruchtwater weg te laten lopen en daarna natuurlijk te bevallen. “Ik leed veel pijn en werd ook steeds banger. Ik dacht steeds vaker: als thuis mijn vliezen breken, zijn we misschien te laat en zijn Frenky en ik er misschien niet meer”, vertelt Melissa.

Meerdere fouten

Ze bevalt – niet geheel zonder problemen – in het universitair ziekenhuis in Nijmegen. Maar ook na de bevalling zijn er meerdere fouten gemaakt volgens Melissa. Zo wordt haar urineleider ‘overhecht’ waardoor ze een nier verliest en wordt dat pas na drie maanden ontdekt. Ook bij Frenky zijn er problemen: hij komt met zuurstofgebrek ter wereld en later wordt bekend dat hij een ‘hersenbloeding’ heeft gehad. Nu is hij waarschijnlijk aan beide ogen half blind. Tegen het AD zegt ze daarover: “Het had allemaal niet zo hoeven aflopen, als ze hadden gehandeld zoals afgesproken en me vlak voor de bevalling niet zo aan mijn lot hadden overgelaten. En ook daarna naar me hadden geluisterd.”

Beroepsgeheim

Een woordvoerder van het ziekenhuis laat aan het AD weten dat het Nijmeegse ziekenhuis ‘betreurt wat er is gebeurd’: “We proberen altijd te leren van complicaties. We hebben herhaaldelijk aangeboden met de familie in gesprek te gaan”.

Na de klacht van Melissa heeft het Radboudumc dan ook onderzoek gedaan. Hun conclusie? Er zijn geen verwijtbare fouten gemaakt en er is sprake van een onverwachts probleem: “De zorgprofessionals hebben de spontaan intredende bevalling adequaat opgepakt en volgens protocol gewerkt. Ze hebben niet onzorgvuldig gewerkt. Daarom is het Radboudumc niet aansprakelijk”.

Crowdfunding

Melissa is het niet eens met de conclusie van het Nijmeegse ziekenhuis, dat ze geen schuld zouden hebben en stelt het Radboudumc aansprakelijk. Voor de schade aan haarzelf, haar zoon én de (mogelijke) gevolgen. Daarom startte ze een crowdfunding op gofundme.com. Het geld wat Melissa hiermee ophaalt is voor juridische bijstand en een onderzoek door onafhankelijk medisch adviseur.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Bron: AD