‘Soms vinden mijn dochters dat ik een beetje doordraaf met mijn interesse in natuur’

16.11.2021 12:12
mama is boswachter Geeke Remmelts Fotografie: Nine IJff

Geeke Remmelts (40) is getrouwd met Maarten (41) en moeder van Evi (9) en Nova (7). Ze is boswachter communicatie en beleven in de Gooi en Vechtstreek.

“‘Gans!’ riep Nova toen ze vier was bij een plaatje op het consultatiebureau. De arts stond versteld, want de meeste kinderen noemen het dier gewoon een vogel. Het maakte me trots. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten hoe de natuur in elkaar zit – dat niet elke vogel hetzelfde is en dat sommige planten eetbaar zijn.

Toen ze nog klein waren, werkte ik als persvoorlichter bij Natuurmonumenten. Een mooie baan, maar in combinatie met een gezin was het niet ideaal. Ik stond dag en nacht ‘aan’. Op een ochtend sjeesde ik naar de crèche en had ondertussen Radio 1 aan de lijn: of ik snel iemand kon regelen voor een radiouitzending. Waar ben ik mee bezig, dacht ik. Dus toen drie jaar geleden de kans voorbijkwam om boswachter te worden, greep ik die met beide handen aan.
 

Lees ook
3x dieren spotten met kinderen >

 

Boswachter communicatie en beleven

Mijn werkgebied bestaat onder meer uit de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen: een romantisch landschap met landhuizen, vijvers en parkbossen. Ik ben verantwoordelijk voor alle communicatie. Zo werk ik de website en social media bij, onderhoud ik contact met de pers en schrijf ik een column in de plaatselijke krant. Daarnaast houd ik in het veld de bebording op orde en controleer ik of de wandelroutes goed begaanbaar zijn.

Het mooiste moment in het bos is ’s ochtends vroeg. Het is dan nog zo stil dat ik vaak een ree tegenkom en eekhoorns ongestoord omhoog zie klauteren. Of ineens een meikever tussen de bladeren spot; een insect van zo’n vier centimeter. Voor mijn column ben ik dat beestje online gaan uitpluizen en ontdekte ik dat het mannetje zeven antennes op zijn hoofd heeft en het vrouwtje zes. Geinig toch?

 

Ontdekken

Dat ik wekelijks nieuwe dingen leer, is misschien nog wel het leukste aan dit werk. En hoe meer ik ontdek, des te interessanter het wordt – soms tot ongenoegen van mijn dochters. Hartstikke leuk dat een spin acht ogen heeft en een libelle achteruit kan vliegen, maar mama kan ook doordraven. Zo zagen we laatst in Drenthe een zeearend een gans uit de lucht grijpen. Waanzinnig; een zeearend heeft een spanwijdte van twee meter. Ik raakte er de rest van de dag niet over uitgepraat, maar de meiden doken thuis alweer achter hun iPad. Ieder z’n hobby, denk ik dan maar.”
 

Dit portret staat in Kek Mama 13-2021.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!