In je tuin, het park of op het grasveld: deze natuurspelletjes kan je kind overal in de buurt doen. En ze zijn nog leerzaam ook.
Lees verder onder de advertentie
Kleurendobbelspel
Bladeren zijn groen, de lucht is blauw en een boomstam is bruin. Toch? Niet helemaal: als je goed kijkt, zijn de bladeren soms ook rood en boomstammen wit.
Maak er een spelletje van door met een kleurendobbelsteen te gooien: bij de kleur die wordt gegooid, moet iedereen in de natuur een voorwerp zoeken. Wie het laatste iets vindt, is af. Wie wordt uiteindelijk de winnaar?
Dit spelletje kun je gemakkelijk met z’n tweeën in de tuin doen, want je hoeft niet op zoek te gaan naar echte dieren. Download hier een aantal digitale vlinders, knip ze uit en plak ze op stevig papier of karton.
Lees verder onder de advertentie
Ga dan op een paar meter van elkaar staan: één kind houdt de vlinders vast met een knijper eraan en gooit ze om en om naar het andere kind. Die staat klaar met een schepnetje: hoeveel kan hij er vangen?
Een bordspel is natuurlijk altíjd leuk om te doen, maar dat hoeft niet aan de standaard keukentafel. Ga de strijd aan in het park en neem dan meteen een goedgevulde picknickmand mee. Je kind kan meehelpen om de broodjes en fruitspiesen te maken of laat hem z’n eigen picknickmandje vullen.
Waar je kind buiten ook is, hij kan er altijd op ontdekkingstocht gaan: welke insecten leven er allemaal? Om de speurtocht extra leuk te maken gebruik je een insectenboek, zodat hij ter plekke leert hoe langzaam een slak loopt en waarom mieren bijvoorbeeld in een rijtje lopen.
Je kent het vast wel van de camping, maar je kunt dit populaire spelletje ook gewoon spelen op het grasveld in de buurt. Het doel: gooi met houten stokken alle torens van de tegenstander om. Het team dat de koning omver krijgt, wint.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.