‘Ik verzin een smoes zodat ik niet met mijn stiefkinderen op vakantie hoef’

07.08.2023 16:32
Koffer met ingepakte spullen Beeld: Pexels

Met je stiefkinderen op vakantie is voor sommige gezinnen helemaal geen probleem, maar soms staat de nieuwe partner niet te springen. Wat doe je dan?

Lieve (32) is samen met Thomas (39). Samen hebben ze (nog) geen kinderen, Thomas heeft twee kinderen (10 en 8).

“Ik ontmoette Thomas vier jaar geleden tijdens een reis door Thailand. Hij was daar om bij te komen van zijn vechtscheiding en ook ik kwam net uit een relatie. De vonk sloeg direct over en in Nederland ontwikkelde de vonk zich tot een serieuze relatie, waarin we allebei nog altijd dolgelukkig zijn.

Ingewikkelde rechtszaak

Dat Thomas twee kinderen heeft met zijn ex-vrouw wist ik vanaf het eerste moment, maar ik wist ook dat het contact met zijn zoontje en dochtertje minimaal was. Hij was verwikkeld in een ingewikkelde rechtszaak om gedeelde voogdij over zijn kinderen te krijgen. Af en toe zagen we mijn stiefkinderen en gingen we iets leuks doen, maar ik was stiekem blij dat het bij die enkele keer bleef. Hoewel ik het goed met ze kan vinden, zijn ze allebei zó druk dat ik na zo’n dag echt een paar dagen bij moet komen.

“Ik moest er niet aan denken om ze langer dan 24 uur bij ons te hebben”

Bovendien is vooral zijn dochtertje echt hondsbrutaal. Ze luistert slecht naar haar vader, laat staan naar mij. Dat komt omdat hun moeder beide kinderen heel vrij opvoedt en het niet erg vindt als ze bijvoorbeeld tegen haar schreeuwen of boos weglopen, iets wat ik echt niet goedkeur. Gelukkig valt het tijdens die dagjes samen allemaal heel erg mee, maar ik moest er niet aan denken om ze langer dan 24 uur bij ons te hebben.

Lees ook – ‘Ik vind het lastig dat mijn oudste zoon ondersneeuwt bij zijn broertjes’ >

Omgangsregeling

Inmiddels weet ik toch hoe het is om hen langer om mij heen te hebben. Twee maanden geleden heeft Thomas via de rechtszaak een omgangsregeling weten af te dwingen. Ze moeten nu twee weekenden per maand en de helft van de vakanties bij ons doorbrengen. Thomas is dolblij, maar ik kan wel janken. De eerste weekenden zitten erop en ik vond het verschrikkelijk. Schreeuwend en vloekend vliegen die twee elkaar constant in de haren en als Thomas of ik er iets van zeg, krijgen we een grote mond van vooral zijn 8-jarige dochtertje.

Nu snap ik dat het Thomas vrij weinig kan schelen: het is zijn eigen vlees en bloed; hij houdt toch wel van ze. Maar ik begin een steeds grotere hekel aan mijn stiefkinderen te krijgen. Tot overmaat van ramp zit nu ‘ons’ deel van de zomervakantie eraan te komen. En nu wil Thomas met ze op vakantie…

“Ik ontwijk het moment om vakantieplannen te maken”

Omdat het tot voor kort allemaal nog zo onzeker was, heeft Thomas nog niks geboekt. Al avonden lang wil hij samen gaan zitten om te kijken waar we met hen naartoe gaan. Ik ontwijk het moment om vakantieplannen te maken. Met deze twee op reis is iets wat ik echt niet wil, maar ik weet dat ik Thomas ontzettend kwets als ik dit uitspreek. Helemaal omdat hij er zolang over gedaan heeft om de voogdij voor elkaar te krijgen. En ze drie weken bij ons thuis hebben, lijkt me ook geen strak plan.

Smoes voor vakantie

Ik zit eraan te denken om mijn baas in te lichten en hem mij te laten mailen dat ik geen vrij kan krijgen in de periode dat ze bij ons zijn. Dan moet Thomas ‘helaas’ maar zelf met ze op vakantie. Ik vind het heel jammer, want ik zou graag met hem naar het buitenland vliegen, naar een fijne bestemming waar het niet constant regent. Maar ik zit liever drie weken in het Hollandse hondenweer dan dat ik drie volle weken met die twee draken door moet brengen. Misschien dat ze de volgende vakantie iets beter naar ons luisteren en ik het dan wel aan kan…”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.