Mara: ‘Kreeg Luuk (9 maanden) nou écht een slokje Aperol Spritz?’

30.04.2024 19:05

Moederschap is een persoonlijke reis, waarbij elke moeder haar eigen unieke benadering kiest als het aankomt op de opvoeding van haar kind. Respect is key, maar wat als je het ergens écht niet mee eens bent?

Dat was precies de uitdaging waar Mara (32), moeder van Luna (2), afgelopen weekend mee te maken kreeg. In een openhartig gesprek met Kek Mama deelt ze het dilemma waar ze voor stond.

Een groot feest

“Elke laatste zondag van de maand is het één groot feest bij mijn schoonouders. Onze vaste traditie, waarbij mijn man, onze tweejarige dochter, mijn schoonzus, haar man en hun negen maanden oude zoontje zich verzamelen rond de eettafel. Een bont gezelschap met twee totaal verschillende opvoedstijlen, dat kan ik je wel vertellen. Wij zijn eerder het voorzichtige type. Uitjes beperkt, bedtijd stipt om half 8, Luna krijgt alleen vers gekookte maaltijden en snacks? Hoogstens op haar verjaardag.

Lees ook – Linda: ‘Mijn nichtje van 4 maanden heeft al een eigen iPhone’

Andere kant van het spectrum

Aan de andere kant van het spectrum vinden we mijn schoonzus en haar man. Luuk, hun zoontje, gaat overal mee naartoe, knabbelt op winegums, heeft geen vaste bedtijd en doet gezellig mee met de borrel tot in de late uurtjes. Maar afgelopen zondag werd het me duidelijk dat ik het ‘borrelgedeelte’ serieus moest nemen.

Het gesprek kwam op Koningsdag. Terwijl wij rustig over de vrijmarkt slenterden met Luna, bleek Luuk een avontuur van een heel ander kaliber te beleven. Mijn schoonzus straalde terwijl ze vertelde hoe Luuk gretig naar de bitterballen hapte, kaasstengels naar binnen werkte en zelfs een slokje koffie van papa wist te bemachtigen. Maar toen kwam de verrassing: Luuk bleek ook al kennis te hebben gemaakt met iets sterker spul.

Baby aan de borrel

“Luuk is echt een avonturier, hè?” grinnikte mijn schoonmoeder terwijl ze naar haar kleinzoon keek, die vrolijk rondkroop. “Ja, hij gaat voor alles,” antwoordde mijn zwager met een grijns. “Jullie hadden zijn gezicht moeten zien toen hij een slokje van mijn Aperol Spritz nam!” schaterde mijn schoonzus het uit. Terwijl de rest van de familie dubbel lag van het lachen, kon ik mijn verbazing niet onderdrukken. Een negen maanden oude baby aan de borrel? Mijn gedachten gingen tekeer, maar ik hield mijn lippen stijf op elkaar om de gezelligheid niet te verstoren.

Lees ook – Romy: ‘De oppas stuurde ons een Tikkie van maar liefst 183,95 euro’

Nog geen slokje appelsap

Toen we later die avond richting huis vertrokken, vroeg mijn man waarom ik zo stil was. Ik kon mijn bezorgdheid niet langer verbergen. Het idee dat een baby alcohol kreeg, stond haaks op onze eigen opvoeding. Terwijl wij Luna nog geen slokje appelsap geven, kreeg ons neefje een Aperol Spritz voorgeschoteld. De stilte tussen ons sprak boekdelen. Mijn man begreep mijn gevoel, maar pleitte voor het behoud van de vrede. “Het is duidelijk dat we onze kinderen anders opvoeden,” concludeerde hij ten slotte. Maar het bleef knagen en terwijl mijn gedachten bleven malen, besloot ik het eens op te zoeken op Google. ‘Hoe slecht is een slokje alcohol voor een baby?’

I rest my case

Deze vraag werd niet beantwoord: ik vond alleen artikelen over alcoholgebruik tijdens borstvoeding. Het bevestigde mijn gevoel dat het geven van alcohol aan een baby een absurde situatie is. Ik besloot mijn zaak te laten rusten voor die dag, maar de kwestie bleef in mijn hoofd rondspoken. Misschien moet ik er de volgende keer toch iets over zeggen…”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.