‘Ik slaap liever met mijn kinderen in bed, dan met mijn man’

06.01.2024 10:19
slapen slapen kinderen in bed Bron: Pexels

Er rust nogal een taboe op samen slapen met je kinderen, terwijl het in veel gezinnen toch de realiteit is. Daar is natuurlijk ook niets mis mee, behalve als het problemen oplevert binnen je relatie. Zo ervaart ook Odette (36): “Hij werd er zelfs een beetje boos over.”

“Mijn man, Patrick, en ik zijn al tien jaar samen en hebben een dochter van vier en een dochter van twee jaar oud. Patrick en ik hebben altijd een goede relatie gehad, we zijn erg fysiek ingesteld en houden allebei van knuffelen en seks. We sliepen bijvoorbeeld ook altijd lepeltje-lepeltje met onze benen helemaal in elkaar verstrengeld. Heerlijk vond ik dat.

Bij ons in bed

Dat veranderde in eerste instantie niet toen we kinderen kregen, als baby sliep onze oudste dochter namelijk bij ons op de kamer in een co-sleeper. Dat ging prima, maar toen ze wat ouder werd begon ze ’s nachts steeds vaker wakker te worden. Ze had last van nachtangsten en werd alleen stil wanneer ze bij ons in bed lag.

Wij deden dat natuurlijk, zo konden we immers allemaal beter slapen. Mijn dochter lag links van me, Patrick rechts en onze tweede dochter in de co-sleeper. Het was prima, we sliepen allemaal lekker en Patrick en ik konden nog steeds knuffelen in onze slaap. Eerlijk gezegd vond ik het stiekem ook heerlijk om onze dochters zo dicht bij me te hebben ’s nachts. Het voelt voor mij gewoon onnatuurlijk als ze helemaal in een andere kamer liggen.

Liever met kinderen in bed

Toch is er sinds een jaar wat veranderd. Mijn jongste dochter paste niet meer in de co-sleeper en wilde ook bij ons in het grote bed slapen. Zij ligt daardoor nu tussen mij en Patrick in. Zelf heb ik daar niet zoveel problemen mee, maar Patrick vindt het te druk in bed. Hij slaapt daarom steeds vaker in de logeerkamer. Dat zou ik misschien erg moeten vinden, maar eigenlijk voel ik dat niet. Ik vind het nog steeds fijn om samen met mijn dochters in één bed te slapen. Natuurlijk vind ik het wel jammer dat Patrick er niet meer bij ligt, maar als ik moet kiezen dan slaap ik liever met mijn kinderen in bed dan met hem.

Patrick weet dat niet, want ik schaam me er een beetje voor en wil hem natuurlijk niet kwetsen. Hij mist het knuffelen en samen slapen met mij namelijk wel heel erg, dat heeft hij al een aantal keer aangegeven. Hij werd er zelfs een beetje boos over. Daarom heb ik hem beloofd dat we onze oudste dochter gaan aanleren om in haar eigen bed te slapen.

Lees ook – Vader vraagt zich af: ‘Is co-sleeping met mijn 4-jarige zoon raar?’

Toch stel ik het steeds uit. Dan is het weer een drukke week, of voelt ze zich niet lekker. Ik weet altijd wel een reden te verzinnen om haar toch nog even bij me in bed te houden. Soms ga ik ’s nachts even bij Patrick in het logeerbed liggen om mijn schuldgevoel af te kopen, maar dat is natuurlijk niet de oplossing en ik weet dat dit niet voor altijd zo kan blijven.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.